G4Media.ro

Cum a arătat parada militară de 1 Decembrie în țară: dezamăgire în…

Sursa foto: colaj G4Media

Cum a arătat parada militară de 1 Decembrie în țară: dezamăgire în Pitești, sisteme HIMARS la Buzău și câini-roboți la Sibiu

În cele mai importante orașe din țară s-au organizat parade militare cu ocazia zilei de 1 Decembrie, iar evenimentele au fost privite cu entuziasm de mii de români.

La Buzău a avut loc una din cele mai mari parade de Ziua Națională din ultimii ani. Au defilat aici mașinile de luptă ale infanteriei MLI – 84 M – „Jderul”, sistemele antiaeriene „Gepard”, aruncătoarele de proiectile reactive nedirijate cu bătaie mare „LAROM”, dar și un sistem de rachete pentru artilerie HIMARS.

Sursa foto: Știri din surse Buzău

La Pitești, oficialitățile au uitat să anunțe cetățeni că programul s-a schimbat, astfel că defilarea s-a terminat înainte de a începe.

Anunțată anterior pentru ora 10,00, parada militară a început mult mai devreme și s-a terminat pe la 9,30. Copii purtând steagul României în mâini și fulare tricolore, părinți și bunici pe jos și în zeci de mașini s-au îndreptat spre zona Cimitirului Eroilor din Pitești unde avusese loc ceremonia militară și religioasă cu ocazia Zilei Naționale a României. Însă, acolo, jandarmii tocmai strângeau gardurile despărțitoare, în timp ce câțiva militari se întorceau spre unitate, notează Jurnalul de Argeș.

Sursa foto: Jurnalul de Argeș

La Sibiu au defilat studenții de la Academia Forțelor Terestre (AFT) Sibiu, pe lângă jandarmi, pompieri și polițiști, iar momentele au fost imortalizate de muncitorii nepalezi care lucrează la reabilitarea unei clădiri a Spitalului Clinic Județean.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Tot aici, în cadrul unei expoziții, spectatorii au putut vedea ”câini roboți”, aflați în dotarea AFT. Aceștia folosesc inteligența artificială și capacitatea de analiză rapidă a datelor pentru a detecta și contracara amenințările asupra militarilor.

Mii de clujeni au luat parte vineri la parada militară de 1 Decembrie, organizată la Cluj în fața Teatrului Național, dar și în Piața Avram Iancu, pe Bulevardul Eroilor și pe strada Dorobanților, relatează Monitorul de Cluj.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu a putut fi prezent la ceremonie, iar Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a ținut un discurs.

Sursa foto: Monitorul de Cluj

La Iași, parada militară a început după un concert de muzică populară intitulat „Noi suntem români”. Procesiunea militară este urmată de o masă tradiţională, cu fasole de post, cârnaţi pregătiţi separat, vin fiert şi ceai cald. Primăria a pregătit 3000 de porţii de fasole de post.

Sursa foto: G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Circ și fasole cu ciolace..
    In Roma antică când ajungea zvonuri la urechile guvernatorilor sau a împăraților aceștia calmau masele organizând lupte cu gladiatori,lei ucigând prizonieri in arene,etc. CIRC SI CIOLACE…Numa bun pentru hibernarea nației…