G4Media.ro

Cultul germanilor pentru leguma-rege și explicația derogării pentru sezonierii români: Le place…

Cultul germanilor pentru leguma-rege și explicația derogării pentru sezonierii români: Le place sparanghelul alb, mare, cu diametru impozant și înecat în circa 12 litri de sos olandez gros

Pasiunea germanilor pentru sparanghel a determinat guvernul să deschidă granițele pentru a permite întoarcerea sezonierilor români, indispensabili recoltării legumei lor rege, scrie Liberation, citată de Rador.

S-a vorbit deja în această cronică despre relația pe care o au germanii cu sparanghelul. Le place sparanghelul alb, mare, cu diametru impozant și înecat în circa 12 litri de sos olandez gros. Așa stau lucrurile: între germani și sparanghel, relația este pasională, ca o fuziune și, mai ales, irațională.

Cum spune cu umor cronicara Margarete Stokowski, ce n-ai face pentru a sărbători “cultul” “bătrânului mascul alb al artelor culinare”? Așa stau lucrurile: în fiecare an, țara, prima producătoare europeană, își supraveghează recoltele ca laptele pus pe foc și sunt nenumărate articolele care speră în întoarcerea Spargelzeit –ului, vremea sparanghelului, ca o promisiune de zile mai bune.

”Niciun german nu vrea să facă această muncă”

De aceea, țara a fost foarte lipsită /de mâna de lucru/ care amenință să fie pusă în pericol recolta legumei-rege. Fără muncitori străini veniți din Est, nu va exista sparanghel și nici sos olandez. Căci dacă germanii se înghesuie să cumpere leguma lor preferată, ei se înghesuie mai puțin s-o culeagă.

“Niciun german nu vrea să facă această muncă”, se plângea deja un producător în Brandebourg în 2018. A culege sparanghel este epuizant și constă în a munci zece ore pe zi cu spatele aplecat pentru salariul minim.

O primăvară fără sparanghel? În fața acestei catastrofe anunțate, guvernul german nu a rămas cu brațele încrucișate. Ministrul agriculturii, Julia Klöckner (CDU), a propus utilizarea solicitanților de azil cărora li s-ar ridica interdicția de a munci.

Anumite persoane originare din Albania, Bosnia-Hertzegovina sau Kosovo nu ar putea fi folosite? Până la urmă, guvernul și-a spus: coronoavirus sau nu, avem nevoie de muncitori sezonieri. Ca un singur om, exploatantii și-au propus să meargă după voluntari cu avionul. Singura problema, majoritatea graniteloor în Germania sunt închise de la mijlocul lunii martie.

Ușurare

Asta să fie problema. Dacă Parisul merită o liturghie, sparanghelul merită o excepție de la închiderea granițelor. Pe 2 aprilie, guvernul federal a permis venirea a 80.000 de muncitori sezonieri. Imagini cu muncitori români, fotografiați la coborârea din avion în maniera fotografiilor de paparazi au invadat media, care au răsuflat ușurate: „Sezonierii sunt aici”.

Chiar partidul de extremă dreapta AfD s-a bucurat, cu o floare nu se face primăvară, de deschiderea granițelor.
Doar că afacerea nu e lipsită de pericol, chiar dacă fermierii dau asigurări că respectă măsurile de igienă și de securitate. Unul din muncitorii agricoli român a murit de Covid-19 în week-endul de Paști, aproape de Fribourg-en-Brisgau (Bade-Wurtemberg). El avea 57 de ani. Se presupune că a contractat virusul în Germania.

O editorialistă de la “Zeit” s-a indignat și nu e singura: “Nu trebuie să ai diplomă în economie pentru a înțelege că ideea de a trimite mii de români săraci în Germania să muncească la câmp în plină pandemie nu este tocmai bună”.

Sursa: Liberation/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Exact așa îl servește și “bosu” johanis… mare, gros și cu “sos” olandez. “Ați înțeles” slugilor culegătoare?

  • siktir pesedistule care furi nickname-uri ca orice pesedist care se respecta.. indivizii care au votat un hot ca si presedinte de partid, nu pot fi decat niste hoti

  • … grai vataful roman !!! Cel polozen graieste in Germania fiind el angajatul sluga al „fermierului” nemt 🙂 cu dieta pe baza de cartofi tot anul 🙂

 2. Slugile pesediste, asemeni hotului care a furat nickname-ul lui Bad@ nu inteleg ca nu toti oamenii accepta sa fie slugi de infractori asemeni lor, ca oamenii vor sa munceasca si sa castige un ban cinstit, nu inteleg ca e o rusine sa furi ( asemeni lui Pintea sau Dragnea), nu sa muncesti.
  Sclavi sunt cei care traiesc din banii proveniti din slugareala fata de mafiotii ciumei rosii, cei care au votat un condamnat penal ca si presedinte de partid.

 3. Slugile pesediste, asemeni hotului care a furat nickname-ul lui Bad@ nu inteleg ca nu toti oamenii accepta sa fie slugi de infractori asemeni lor, ca oamenii vor sa munceasca si sa castige un ban cinstit, nu inteleg ca rusinos sa furi ( asemeni lui Pintea sau Dragnea), nu sa muncesti.
  Sclavi sunt cei care traiesc din banii proveniti din slugareala fata de mafiotii ciumei rosii, cei care au votat un condamnat penal ca si presedinte de partid.

 4. Atat @Bad cat si @bad@ sunt de fapt reprezentantii aceleași mentalități, unul e ramas de dinainte de 89, iar celelalt este exponentul neocomunismului.

 5. Nu înțeleg ce-i cu agitația asta, nu prea mai vezi diferențe între trolii USRisti și PSDisti, lăsați-l pe Bad@ în pace

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.