G4Media.ro

Cu ce s-au ales liberalii după congresul PPE: Un ”Nein” dureros din…

Cu ce s-au ales liberalii după congresul PPE: Un ”Nein” dureros din Austria, plus o investiție politică în Ursula von der Leyen

Congresul Popularilor europeni de la București s-a încheiat cu un NU al cancelarului austriac față de intrarea României în Schengen. Refuzul lui Nehammer, venit după întâlnirile cu Iohannis, Ciucă și Ciolacu a pus în umbră tot evenimentul organizat de PNL la Romexpo. Dar liberalii și colegii lor de alianță au un câștig politic cert: ascendentul moral asupra Ursulei von der Leyen, susținută puternic de București pentru un nou mandat la Comisia Europeană.

Refuzul cancelarului austriac nu e surprinzător, dar uimitoare e aroganța. E clar că veto-ul lui Nehammer e de uz intern: îl așteaptă în toamnă alegerile parlamentare, iar tema migrației e una importantă pentru Austria.

Era de așteptat ca Nehammer să fie mai discret la București și să-și comunice vetoul în Austria, pentru electoratul de acasă. Complet lipsit de diplomație, oficialul de la Viena a transmis pe X un mesaj dur despre Schengen imediat după întâlnirea de la Cotroceni.

Dacă NU-ul lui Nehammer e momentul politic cel mai vizibil de la Congresul PPE, evenimentul cel mai relevant e desemnarea Ursulei von der Leyen drept candidatul popularilor pentru încă un mandat la șefia Comisiei Europene.

Iohannis, Ciucă și PNL au organizat la standarde decente congresul de la Romexpo, o adevărată desfășurare de forțe la care au participat zeci de lideri europeni de prim rang, mulți dintre ei duși la întâlniri atât la Cotroceni, cât și la Palatul Victoria. Iar pentru Ursula von der Leyen a fost un moment-cheie pe care îl va lega permanent de România.

De altfel, șefa Comisiei Europene și-a exprimat clar recunoștința în discursul de la Romexpo: ”Suntem atât de mândri de Klaus Iohannis, pentru conducerea României, pentru sprijinul pe care l-a oferit şi pentru faptul că este un extraordinar european”.

Sprijinul puternic dat de liberali Ursulei von der Leyen nu va fi uitat. Asta nu înseamnă automat că în viitorul mandat de președinte al Comisiei Europene ea va închide ochii la eventuale derapaje ale unui guvern din care va face parte PNL, dar crește probabilitatea unui astfel de scenariu. De altfel, Comisia condusă acum de von der Leyen a avut constant în ultimii doi ani această atitudine extrem de prietenoasă față de România.

Bruxelles-ul a închis ochii constant la derapajele din justiție ale puterii PSD-PNL și a ignorat semnalele date de magistrații reformiști. ”Comisia Europeană nu își mai respectă rolul de gardian al tratatului UE. Ne simțim lăsați singuri, nu iau în seamă avertismentele noastre despre situația dezastruoasă din justiție, e mai rău decât pe vremea Rodicăi Stănoiu”, ne-au spus mai mulți specialiști din justiție vânați de Inspecția Judiciară și CSM pentru că îndrăznesc să spună adevărul despre contrareforma accelerată din sistem.

Comisia Europeană nu doar că a închis ochii în ultimii doi ani și jumătate la sabotarea reformelor și la numirile dubioase în posturi de conducere. A dat două mari bile albe Bucureștiului: a ridicat MCV și a emis un raport Schengen ultra-laudativ, care ignora problemele de corupție sistemică din vămile românești.

Am simțit la prima mână atitudinea Comisiei față de puterea de la București. În discuțiile purtate la Bruxelles mi-a fost clar că experții Comisiei Europeană cunosc perfect problemele României și încearcă să le pună pe agendă pentru a fi rezolvate, dar totul se blochează la nivel politic. Puterea de la București se bucură de cvasi-imunitate. Iar explicația e atitudinea pro-ucraineană fără rezerve a României și ajutorul dat Kievului în plină invazie rusă. Nu e deloc puțin lucru dacă ne uităm în regiune și vedem câte bătăi de cap dau pe acest subiect țări precum Ungaria, Slovacia, Bulgaria (cel puțin în prima fază a războiului) sau chiar Polonia.

În acest context, e de așteptat ca Ursula von der Leyen să nu își schimbe abordarea față de România dacă va avea la București tot un interlocutor liberal, fie că e vorba de viitorul președinte sau prim-ministru.

Și pentru că a venit vorba despre viitoarele posturi de conducere, să notăm că congresul PPE s-a încheiat fără ca președintele Iohannis să primească vreun semnal politic că e în cărți pentru vreun post la nivel european. Singurul care a abordat subiectul a fost șeful Popularilor Europeni, Manfred Weber, care a spus că ”avem nevoie ca un politician din țările central și est-europene să fie în conducerea UE, situația actuală e inacceptabilă”. Suficient de vag și neangajant pentru (încă) președintele României, care vizează un post la vârful Uniunii, însă tocmai investiția politică în Ursula von der Leyen s-ar putea să-l ajute pe Iohannis mai mult decât putem anticipa acum.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. România, probabil nu poate intra în Spațiul de liberă circulație în următorii 10 ani, după cum se poate observa.

    Ceea ce se negociază este un post european pentru domnul Iohannis, iar Austria ar putea accepta să-l susțină .

    … Dar nici acest lucru nu este sigur, având în vedere că România estre un stat nesemnificativ, cu totul irelevant, care nu are capacitatea de a-și susține și apăra interesele pe plan internațional…Nici măcar în cadrul Uniunii Europene.

  2. ”Suntem atât de mândri de Klaus Iohannis, pentru conducerea României, pentru sprijinul pe care l-a oferit şi pentru faptul că este un extraordinar european.”

    …si, mi-am vomat putin in gura.

  3. Trist rezultat al congresului PPE, dar usor de anricipat pentru orice observator cat de cat avizat.
    Investitie politica in numirea Ursulei?… hmmm, poti cel mult sa smulgi un zambet amar cu afirmatia asta.
    Pai eu, ca umil votant, imi pun sperantele in politicienii romani si nu in politicienii straini! Cel putin, asa ar fi normal. In realitate, eu, personal, nu mai sper nimic de la politrucii de pe Dambovita de la cel mei inalt nivel, mi-e sila sa le si pronunt numele.
    Imi permit sa-l contrazic pe dl. Pantazi, pe care-l respect pentru tinuta dumnealui in calitate de gazetar, si sa consider ca elementul relevant nu a fost desemnarea doamnei von der Leyen la sefia Comisiei Europene; in opinia mea, elementul relevant l-a constituit goliciunea esichierului politic romanesc, care a fost mai mult decat evident.
    Faptul ca dl Ciuca afirma, cu gura pana la urechi, ca manifestul reprezinta o victorie pentru tara noastra, nu poate fi decat o gluma proasta.
    La fel cum, la varful tarii (ala, sus de tot) observam ca se consuma, cu aroganta, energii nebanuite pentru obtinerea unui post important la nivel international (ca-i NATO, ca-i UE, nici nu conteaza).
    Omul pare trezit din somn si incearca sa dea lovitura in structuri si geografii care n-au nicio legatura cu traseele africane recent parcurse.
    Daca ar fi sa concluzionez dupa marele eveniment de la Bucuresti, as cita, simplu:
    „Imparatul e gol!”

  4. Perspectiva chiar si incerta a Nelocuitului sa ocupe un post important, decizional, in UE – e pe cale sa-mi spulbere orice speranta in viitorul acesteia…… Daca milogeala Lui de ani de zile pentru o fonctie Speciala, -planetara chiar, ca azi a pierdut total de pe radar Romania- ma face sa cred ca asta a si fost unicul obiectiv al celor doua mandate…..

  5. Vicepresedintele CE nu-l vor putea face pe Iohanis pt ca nu poate PPE sa aiba si pozitia de presedinte si cea de vicepresedinte a CE. Pozitia de vicepresedinte va merge la socialisti. E posibil insa sa-i dea lui Iohanis postul de comisar european pe probleme de aparare, acel post nou despre care se tot vorbeste ca va fi infiintat.

  6. Johani$$$ împăratul CORUPȚIEI

  7. au platit factura si au multumit pt vizita 🤣

  8. De ce nu au organizat aceasta sedinta la Timisoara ? 🙂

  9. Inca un mandat pentru Ursula va duce la destramarea UE intr-o perioada in care euroscepticismul a luat amploare. Singura sansa de a intra in Schengen este santajul asupra Austriei folosind dreptul de veto in UE la solicitarile acestuia.

  10. Nimic, chiar nimic, nimic, nimic despre rusinea de a participa pe liste comune la Europarlamentare cu partidul al carui sef este ciolacu?* Nu ca seful PNL ar fi mai sus, dar…
    Macar acum nu mai avem parte de vrajeala cu care ne adormea Iohannis inainte de alegerile de acu’ 4 ani. Niciodata alaturi de peeeeeeeseeeeeedeeee!!!
    Isi va mai recapata vreodata PNL credibilitatea (in RO)? Atunci, chiar ca ne vom merita-o si sa nu mai aud ca se plange careva ca e dezamagit!
    *Ma gandesc ca la aleerile urmatoare se va face alianta cu partidul lui Simion sau, de ce nu? Soshhhhoaca? Oricand se poate si mai jos. De urcat e mai greu.