G4Media.ro

CSM, amendament în sprijinul evazioniştilor: Sub pragul de 50.000 al prejudiciului, vor…

CSM, amendament în sprijinul evazioniştilor: Sub pragul de 50.000 al prejudiciului, vor scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul înainte de trimiterea în judecată

Liviu Dragnea a anunţat miercuri modificări masive la legislaţia privind evaziunea fiscală, în sensul relaxării pedepselor penale pentru evazioniştii care plătesc prejudiciul. „Ţinta principală să fie recuperarea banilor, nu neapărat omorârea sursei de venit”, a declarat şeful PSD ca nou principiu în lupta cu evaziunea fiscală. Cu o zi înainte, CSM trimisese la Comisia Iordache mai multe amendamente la legea evaziunii fiscale, iar unul dintre ele prevede introducerea unui prag de 50.000 de euro sub care fapta de evaziune nu mai constituie infracțiune în anumite condiții.

Astfel, un amendament propus de CSM la articolul 10 din Legea 241/2005 prevede că evazioniştii care au produs un prejudiciu sub 50.000 de euro nu vor mai fi pedepsiţi penal dacă achită prejudiciul până la momentul sesizării instanţei de judecată.

Practic, CSM vrea o dezincriminare parţială pentru toţi evazioniştii care au produs sau produc prejudicii la bugetul statului sub 50.000 de euro.

Nu e clar cum a ajuns CSM la acest prag de 50.000 de euro, prag similar cu cel pe care l-a dorit tot CSM şi pentru abuzul in serviciu şi la care a renunţat la doar o zi după apariţia în presă a subiectului, revenind cu o propunere în care se reduc limitele de pedeapsă la jumătate.

Cum justifică CSM introducerea pragului de 50.000 de euro pentru evazionişti? „Propunerea concretizează necesitatea luării de măsuri în sensul sporirii interesului pentru achitarea sumelor datorate bugetului general consolidat”.

Cum sună amendamentul:
„Faptele prevăzute la art. 8 şi art. 9 din prezenta lege nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, iar suspectul sau inculpatul îl acoperă până la momentul sesizării instanţei de judecată”.

Ce spunea Liviu Dragnea miercuri dimineaţă, la Parlament, la lansarea Schemei de Ajutor de Stat:

– Să nu uităm dorinţa şi principiul la care noi ţinem foarte mult, principiul prevenirii, să nu se aibă în vedere neapărat închiderea firmelor respective sau, bineînţeles, cum s-a tot întâmplat în România, să fie băgaţi la închisoare cât mai mulţi oameni de afaceri.
– Ne interesează foarte mult, de asemenea, ca în aceste situaţii să se stabilească şi modalitatea prin care ţinta principală să fie recuperarea banilor, nu neapărat omorârea sursei de venit şi de creştere economică pentru România
– legislaţia în ceea ce priveşte evaziunea fiscală e proastă şi creează posibilitatea pentru orice instituţie de control să poată acuza pe orice om de afaceri din România de evaziune fiscală.
– Într-o perioadă relativ scurtă să venim cu nişte propuneri serioase de schimbare a acestei legislaţii pentru ca oamenii de afaceri din România să ştie un lucru foarte simplu: că dacă sunt cinstiţi, n-au nicio problemă, iar dacă sunt necinstiţi, pot avea o problemă
– Discutăm de ceva timp, am discutat şi în coaliţie, am discutat şi în partid, s-a discutat şi în Guvern, s-a discutat şi cu oamenii de afaceri în diverse întâlniri, s-a discutat chiar şi cu CSM, pentru că trebuie limpezită, trebuie clarificată legislaţia în acest domeniu, pentru că aşa cum este azi, nu este clară şi orice legislaţie care nu este clară este interpretată – asta e tradiţia în România – de către instituţiile de control în defavoarea celui controlat
– mi se pare foarte important este că din ce în ce mai multe instituţii înţeleg să iasă din abordarea tenebroasă şi întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani şi să ne îndreptăm către o abordare pozitivă, corectă şi sănătoasă, având în vedere creşterea şi dezvoltarea acestei ţări”

O iniţiativă similară a avut în 2016 Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care voia un prag de 50.000 de lei. După un scandal public major, guvernul Cioloş a renunţat la iniţiativă, iar Biriş şi-a pierdut postul.

CSM renunță la pragul de 50 de mii de euro, sub care abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcționarii nu mai era infracțiune

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Adevaratii evazionisti nu umbla cu zeci de mii de lei. Mi se pare ok amendamentul, de multe ori sunt si greseli nevinovate.

  • Dar la viol cum ti se pare, de cate ori trebuie sa intre, ca sa se puna?!
   Asta da de gandit si celor mai intepeniti …

 2. Practic, daca furi sub 50.000 € e ok. Daca te prinde ii dai inapoi, daca nu totul bine. Traiasca CSM-ul cu toata gasca!

 3. O modicicare extrem de buna, recuperarea prejudiciului trebuie sa fie prioritatea principala si in Romania asa cum este peste tot in lumea civilizata.
  Suma de 50,000 e e o suma foarte mica pentru majoritatea companiilor pe deoparte iar sumele cheltuite de stat pentru dovedirea unei astfel de infractiuni depaseste in foarte multe situatii prejudiciu.

 4. Eu propun nu numai sa pastreze suma rezultata din evaziune, dar sa si fie despagubiti, cu o valoare egala cu suma evaziunii, pentru ca este evident ca „saracii” au facut asta pentru ca nu au bani.
  Pai sa fie treaba, treaba, nu? Si logic sa nu faca inchisoare, ca „bietii” oameni au destule pe cap la cat de vinovati se simt ca trebuie sa recurga la astfel de smecherii. Stresul inchisorii i-ar putea stresa.

  • 1) Dar oare, se pune 50.000 pe actiune/factura, sau cumulat? Io zic sa fie pe factura, ca oricum s-au obisnuit oamenii sa sparga furaciunile in bucati mici, sa nu mai treaca si pe la SEAP.
   Ar fi pacat sa pierdem know-how-ul, sa irosim inteligenta romaneasca, parte esentiala din fibra neamului …

   2) Nu le e rusine, birocrati cu impresii de stat maret si puternic, sa tot puna sumele in EUR? Bai patrioti verzi, ce aveti domnilor cu leul, de il discriminati? CNCDu’ sa va manance, schizofrenicilor. :o))

 5. Ar trebui clarificat , ce anume doresc autoritatile , sa recupereze banii si ceva in plus , sau in ii bage la parnaie .
  In cazul in care va dori si una si alta , nu se va putea .
  Ori e alba , ori e neagra .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.