G4Media.ro

CSM a declanşat procedura de selecţie a noului şef al Înaltei Curţi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

CSM a declanşat procedura de selecţie a noului şef al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie / SURSE Judecătoarea Lia Savonea este considerată favorită

Secţia pentru judecători a CSM a declanşat procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit portalului CSM. Declanşarea procedurii vine în contextul în care mandatul actualei şefe ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, expiră pe 16 septembrie 2025, dar şi la câteva ore după ce Nicuşor Dan a câştigat alegerile prezidenţiale. Totuşi este de notat că şeful statului nu mai are nicio atribuţie privind numirea şefilor ÎCCJ. Potrivit legii actuale, numirile le face Secţia pentru judecători a CSM.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Potriviti legii privind statutul magistraţilor, procedura de ocupare a postului de preşedinte ÎCCJ „se declanșează de președintele Consiliului Superior al Magistraturii într-un termen care nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă, cu excepția situației în care vacantarea postului este urmarea expirării mandatului, caz în care declanșarea procedurii se face cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile până la momentul la care funcția urmează a se vacanta”.

Potrivit legii, sunt eligibili pentru această funcţie judecătorii care funcţionează la ÎCCJ de cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Potrivit surselor G4Media.ro, în cărţi pentru şefia ÎCCJ este judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM şi a Curţii de Apel Bucureşti. Savonea a promovat la ÎCCJ la Secţia Penală în martie 2023.

Potrivit calendarului publicat de CSM, judecătorii îşi pot depune candidatura până pe 17 iunie 2025, apoi – începând cu data de 23 iunie 2025 – CSM va analiza candidaturile. Examenul constă într-un interviu privind susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare.

De ce este important postul de preşedinte al Instanţei supreme

Spre exemplu, şeful ÎCCJ poate face parte dintre judecătorii anume desemnaţi să emită mandate de siguranţă naţională pentru SRI.

Cine e judecătoarea Lia Savonea

Este fosta șefă a CSM și ex-președinte al Curții de Apel București.

Numele ei a fost asociat cu rețeaua Voicu din justiție. În 2009, procurorii DNA au demantelat o rețea de politicieni, afaceriști și magistrați de la Înalta Curte, coordonată de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Acesta a fost condamnat la 7 ani de detenție cu executare pentru corupție. Soțul Liei Savonea, avocatul Mihai Savonea, avea cabinetul de avocatură în aceeași clădire cu fostul senator și avocat Cătălin Voicu și cu avocatul Cezar Bivolaru, unul dintre apărătorii lui Marian Vanghelie.

Ajunsă la CSM în 2016, Lia Savonea a devenit în scurt timp percepută drept eminența cenușie a Consiliului și, în special, a Secțiilor pentru judecători și în materie disciplinară pentru judecători. Aceste secții au decis promovările magistraților în funcții de conducere și sancționarea disciplinară a mai multor magistrați incomozi precum Cristi Danileț, Daniela Panioglu, Crina Muntean, etc.

Lia Savonea a fost considerată liderul grupării antireformiste din CSM care a justificat modificările PSD la legile Jusiției pe vremea lui Dragnea, a impus procurorii Secției speciale și șeful Inspecției judiciare, care au hărțuit magistrații incomozi.

În 2023, Savonea a promovat la ÎCCJ în urma unui interviu chiar dacă fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, a arătat că a condamnat un bărbat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu nepoata lui de 13 ani, justificând că fetița și-a dat consimțământul. Vezi aici.  

La ÎCCJ, judecătoarea Savonea a făcut parte din completul care a anulat decizia definitivă de condamnare pentru omor în cazul lui Mario Iorgulescu şi a dispus rejudecarea lui pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului rutier soldat cu moartea unui tânăr.

Savonea a făcut parte şi din completul care a arestat-o pe avocata din Arad suspectată că ar fi comandat asasinarea propriului tată, deşi o judecătoare de la Curtea de Apel respinsese iniţial propunerea procurorilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Pupăza asta care îşi deconta cheltuielile de transport de acasă la servici trebuie scoasă la pensie şi lăsată la pensie, fără a mai putea cumula salariul cu pensia. Este cocoţată în poziţii înalte în justiţie fără concurs şi fără merite de pe timpul lui dracnea puşcăriaşul.

  2. Jefuitorii din averea publică au justiția de partea lor.

  3. Cine e lia sapuniera, capul cancerului din justitie, omu’ mafiei, legaturi cu voicu si psd, toata lumea o cunoaste …

  4. Cine o consideră favorită ? Mafia din justiție ?

    • Asta e primul meci mare a lui ND, daca ajunge daca aceasta doamna sefa la icc, se cam duce pe apa sambatei primul mandat al lui. Marile dosare ajung intr un final la ICCJ si se vor lasa cu achitari cu personajul acesta la conducerea instantei supreme.

    • @VeS…N-are ND nici-o treaba cu numirea sef ICCJ! De-a lungul timpului, Parlamentul a taiat din prerogativele Presedintelui, dar da, poate influenta, o poate face si dupa numirea sefului nou de catre CSM. Oricum, in justitie (in special in magistratura) curentul savonist antireformator a fost si este total anti ND, nu va avea viata prea usoara in sedintele CSM. Ati fi inspaimantat daca ati sti procentul pro GS printre magistrati si grefieri. P.S. Pentru mine, graba cu care se anunta acest „concurs” seamana cu o repliere…oricat ar parea de rau s-ar putea sa fie de bine!

    • Are destula putera, mai formala sau mai informala, mai ortodoxa sau mai putin ortodoxa. Daca incepem de acum cu scuze ca nu are putere, inseamna ca va urma un mandat a la Iohannis, ceea ce va duce inevitabil la urmatoarele alegeri parlamentare la o super majoritate a izolationistilor.

    • Va banuiesc de…sa spunem exaltare cad scrieti despre „metode neortodoxe”! Daca dvs preferati un sef de stat care apeleaza la metode neortodoxe in orice situatie…imi pare rau, dar incheiem discutia aici. Personal, am fost nevoita sa apreciez un singur sef de stat care a apelat la „metode neortodoxe”, Basescu (nu mai tin minte anul) in „criza ostaticilor”…ceea ce a fost cu totul altceva, un caaz cu adevarat exceptional.

  5. Sa nu ne facem iluzii. Sunt convins că Nicușor are toată dorința și disponibilitatea de a reforma justiția dar nu are toate pârghiile. Va acționa în cadrul constituțional și poate va forța până la limitele ei în anumite cazuri.

    • Trebuie sa forteze peste limite in acest caz altfel primul lui mandat se duce pe apa sambetei

    • „peste limite”? Adica in afara legii? Glumiti! N-o va face si nici nu trebuie s-o faca! Si nici nu se va duce pe apa sambetei mandatul lui din pricina acestei numiri in care el n-are nici-un cuvant legal de spus! Ca, din pricina numirii lui Savonea, se vor gasi unii habarnisti mai mult sau mai putin bine intentionati s-o puna in carca lui ND, asta-i altceva…dar daca se va duce de rapa mandatul lui ND se va duce pe mana lui, ca n-a facut ce a promis si-i permite legea sa faca. Un prim pas este peste o saptamana, cand a promis ca va spune ce, cat si cum se va face pentru ameliorarea deficitului bugetar, apoi guvernul majoritar-stabil si reabilitarea legaturilor externe cu partenerii traditionali UE si non UE.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.