G4Media.ro

Cseke Attila acuză Guvernul că aduce mai multă birocrație în „domeniul deja…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cseke Attila acuză Guvernul că aduce mai multă birocrație în „domeniul deja foarte birocratic al achizițiilor publice”: „Încetinește dezvoltarea României”

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, acuză Guvernul că prin noua Ordonanță de Urgență nr. 81/2023 Executivul „încetinește dezvoltarea României și aduce mai multă birocrație în domeniul deja foarte birocratic al achizițiilor publice”.

„România nu are nevoie de mai multă birocrație și noi mecanisme de control ale autorităților locale, ci de mai multă eficiență în investiții. România are la dispoziție o sumă record din fonduri europene și guvernamentale, banii trebuie investiți pentru că este nevoie de dezvoltare”, spune Cseke Attila.

Senatorul UDMR susține că achizițiile publice derulate de administrațiile locale sunt monitorizate și verificate, în prezent, de două instituții de control: Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Curtea de Conturi și că, suplimentar, Ordonanța Guvernului ar introduce un nou mecanism de verificare pentru aceleași achiziții și ar permite Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea acestuia, să controleze achizițiile publice derulate de autoritățile locale.

Senatorul UDMR mai spune că și o altă prevedere, care ar permite Ministerului Finanțelor să compare două achiziții publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două județe, chiar din regiuni diferite ale țării, și ar efectua controale suplimentare dacă companiile de construcții câștigătoare au ofertat sume care diferă în proporție de cel puțin 20 la sută, este îngrijorătoare. „Pentru că nivelul de trai și salariile pot diferi de la o regiune a țării la alta, fapt care poate duce la diferența prețului de construcție”, se mai arată în comunicatul citat.

“Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puși la dispoziția țării pentru investiții. Regimul achizițiilor publice este deja îngreunat de birocrație și trebuie îmbunătățit nu modificat astfel încât să producă și mai multe probleme”, a subliniat Cseke Attila.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. asa si? vor vota motiunea de cenzura? normal ca nu .. ei sunt aia care nu fac nimic daca nu sunt si rezultate … deci vorbe , nu fapte,

  2. Czecke e cam cel mai bun politician de la UDMR, iar în cazul de față îi dau dreptate