G4Media.ro

Crizele președintelui Biden. Luna de miere pare că s-a terminat mai repede…

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Crizele președintelui Biden. Luna de miere pare că s-a terminat mai repede decât anticipau analiștii

La mai puțin de două săptămâni de la marcarea celor 100 de zile de mandat, președintele Joe Biden traversează cea mai dificilă perioadă de la inaugurarea sa în fruntea Statelor Unite, în condițiile în care Casa Albă se confruntă cu multiple crize, atât interne, cât și externe.

Violențele dintre israelieni și palestinieni, afluxul de imigranți ilegali la granița cu Mexicul sau cifrele dezamăgitoare privind locurile de muncă create în SUA sunt doar câteva dintre temele care dau dureri de cap actualei administrații democrate și pun la încercare capacitatea reală a liderului american de a trece cu bine peste norii negri care amenință să îi scurtcircuiteze agenda.

Luna de miere a președintelui Biden pare că s-a terminat mai repede decât anticipau analiștii.

Probleme interne

Locurile de muncă – Veștile proaste au început pentru Administrația Biden vinerea trecută, după ce Biroul de Statistică a Muncii a anunțat că doar 266.000 de locuri de muncă au fost adăugate în aprilie, deși ar exista circa 7.400.000 de posturi disponibile pe piața muncii din America. Este o scădere dramatică față de cele 770.000 de locuri de muncă create în martie, o cifră care a fost considerată un semn că redresarea economică a SUA a luat avânt.

Așa cum era de așteptat, cele mai multe dintre locurile de muncă adăugate au fost în sectoarele de agrement și ospitalitate, odată cu redeschiderea barurilor și restaurantelor. Însă angajarea este stagnantă în alte sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul.

În același timp, rata șomajului în SUA a crescut până la 6.1%, cu 0.1% mai mare decât în martie, ceea ce înseamnă că 9.8 milioane de americani sunt în prezent șomeri. În februarie 2020, înainte ca restricțiile anti-coronavirus să forțeze milioane de oameni să ajungă șomeri, 5.7 milioane de americani nu aveau locuri de muncă. În aprilie 2020, economia SUA a pierdut 20.5 milioane de locuri de muncă, cel mai mare declin de când a început înregistrarea acestor date.

Înainte de publicarea raportului statistic de vineri, Dow Jones estimase că vor exista un milion de noi locuri de muncă, iar rata șomajului va fi de 5.8%. Alți analiști preconizaseră că numărul de noi locuri de muncă va fi între 900.000 și două milioane. Dansul victoriei pe care îl pregătea Team Biden a trebuit însă să fie amânat, căci cifrele economice nedorite adaugă acum o presiune suplimentară pe umerii președintelui democrat, pe care mulți l-au văzut ca „salvatorul” Americii din ghearele crizei provocate de pandemie și de haosul Administrației Trump.

Mulți experți cred că principalul motiv pentru cifrele dezamăgitoare care arată reducerea semnificativă a ritmului creării de locuri de muncă în aprilie în Statele Unite îl reprezintă ajutoarele financiare oferite de către administrația democrată americanilor rămași fără locuri de muncă din cauza pandemiei de coronavirus.

„Să plătim oamenii ca să nu muncească diminuează ceea ce ar trebui să fie o piață a forței de muncă mai puternică,” a reacționat Camera de Comerț a SUA la publicarea statisticilor, în timp ce opoziția de la Washington l-a acuzat pe președintele democrat că încearcă să transforme America într-un „stat al asistaților social,” după modelul unei țări europene socialiste. Republicanii din Senat lucrează deja la eliminarea beneficiilor federale sporite de șomaj, în timp ce mai multe state conduse de republicani au anunțat că vor sista plățile suplimentare ca să-i convingă pe oameni să se întoarcă la muncă.

Colonial Pipeline – Un atac cibernetic de tip ransomware a lovit cea mai mare conductă de combustibil din Statele Unite sâmbătă dimineața, iar hackerii au cerut răscumpărare pentru a debloca sistemul informatic. Oleoductul Colonial Pipeline, care transportă 2,5 milioane de barili pe zi din Texas, asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est a SUA.

Mai multe surse au confirmat că atacul informatic a fost cauzat de o bandă de hackeri numită DarkSide, care s-a infiltrat în rețeaua Colonial și a preluat controlul asupra a circa 100 GB de date.

Din cauza atacului a trebuit închisă inițial întreaga rețea de conducte, iar eforturile de restabilire a serviciilor au permis până în acest moment reluarea transportului de combustibili doar pe o mică parte a liniilor de distribuție.

Administrația Biden a emis o decizie de urgență pentru 18 state americane, care permite transportul combustibilului pe șosea până la New York, dar acest lucru nu poate asigura aceeași cantitate care e în mod obișnuit transportată prin conducte. Experții spun că prețurile vor crește temporar cu câteva procente, dar impactul va fi mult mai grav dacă situația se va prelungi.

Până luni seara, mai mult de una din 20 de benzinării din Virginia nu mai avea combustibil, iar până marți una din cinci stații de benzină din Atlanta își epuizaseră stocurile de benzină. 

Marți, guvernatorii din regiunea de sud-est au declarat stări de urgență în statele lor, iar Administrația Biden a cerut șoferilor panicați să nu acumuleze benzină, după ce mii de oameni au luat cu asalt pompele, îngrijorați că atacul cibernetic îi va lăsa fără combustibil. 

Fără îndoială, transmisiunile TV cu cozile lungi formate la stațiile de benzină din mai multe state americane și cu incidentele violente care s-au produs în unele locuri reprezintă un coșmar de imagine pentru Casa Albă, al cărei răspuns oarecum confuz la o criză pe care nu o anticipase a fost comparat cu cel similar luat de Administrația Obama în urma dezastrului Deepwater Horizon din urmă cu 11 ani.

Imigranții ilegali – U.S. Customs and Border Protection (CBS) a dezvăluit marți că numărul interceptărilor de imigranți ilegali la frontiera de sud cu Mexicul a crescut din nou în luna aprilie: peste 178.000 în total, o creștere de aproape zece ori față de 2020.

Un număr record de copii neînsoțiți care au traversat frontiera mexicano-americană (peste 22.000) au copleșit facilitățile celor de la CBS și au declanșat o cursă contracronometru pentru crearea de spații temporare în centre de convenții, baze militare și alte locuri. Administrația democrată a crescut resursele umanitare la granița sudică și a încurajat parteneriatele public-privat pentru a face față unei creșteri a numărului de imigranți ilegali în zonă. Departamentul pentru Securitate Internă a desfășurat Agenția Federală de Management al Urgențelor pentru a ajuta la rezolvarea crizei de la frontieră, iar Biden a semnat un ordin executiv prin care solicită oficialilor să pregătească planuri pentru utilizarea resurselor umanitare în regiune.

Biden a numit-o pe vicepreședinta Kamala Harris în fruntea eforturilor de rezolvare a crizei, însă aceasta nu a luat, deocamdată, niciun fel de inițiativă publică în acest sens. În plus, o întâlnire a oficialilor americani cu lideri regionali, între care cei din El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico și Canada, nu pare să aibă loc foarte curând.

Analiștii cred că dacă numărul de imigranți ilegali nu se oprește din creștere, iar acest lucru va începe să afecteze viața în comunitățile de frontieră și să domine titlurile din ziare, problemele politice pentru Administrația Biden se vor înmulți. De exemplu, într-un nou semn că se va folosi de această criză pentru a evidenția neputința Casei Albe de a rezolva situația dramatică de la frontieră, postul FoxNews – care este apropiat de dreapta conservatoare americană – a prezentat imagini cu cinci fetițe neînsoțite care au fost găsite abandonate de un fermier din Texas pe terenul său. În plus, media conservatoare a făcut tam-tam după apariția unor rapoarte că agenții de frontieră din Texas au confiscat 4,6 milioane de dolari în metamfetamină și cocaină, în timp ce un membru al Gărzii Naționale a găsit o pungă abandonată de „arme de tipul AK-47” în regiunea de frontieră.

COVID-19 – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și doctorul Anthony Fauci, epidemiologul șef al Americii, au fost luați la țintă pentru mai multe recomandări controversate făcute în ultimele zile.

În timpul unei audieri desfășurate marți pe Capitol Hill, senatoarea Susan Collins (Maine), una dintre vocile moderate din partid, a criticat-o pe șefa CDC, Rochelle Walensky, cu privire la recomandările „conflictuale” legate de redeschiderea școlilor, purtarea măștilor în exterior și taberele de vară.

„Obișnuiam să am cel mai mare respect pentru îndrumările venite din partea CDC. Am considerat întotdeauna CDC drept standardul de aur. Nu mai consider asta,” a spus Collins, vorbind de situații în care, a afirmat ea, „îndrumările conflictuale și confuze făcute de agenția dumneavoastră au subminat încrederea publicului și au contrazis îndrumările științifice ale multor experți.”

Collins s-a referit la „barierele inutile” în calea redeschiderii școlilor, „exagerarea” riscului transmiterii coronavirusului în aer liber și restricții „inaplicabile” legate de taberele de vară, una dintre cele mai populare activități pentru mulți dintre copiii americani.

În plus, președintele Biden însuși a fost luat peste picior pentru faptul că poartă mască, deși este vaccinat. Duminică dimineața, coordonatorul eforturilor anti-COVID-19 al Casei Albe, Jeff Zients, a fost întrebat de prezentatorul Jake Tapper de la CNN – un post favorabil actualei administrații – în legătura cu „atașamentul aparent” al lui Biden pentru masca sa.

„Este cu adevărat necesar ca o persoană complet vaccinată să poarte mască la o adunare interioară limitată dacă toată lumea este vaccinată?” a întrebat Tapper. „De ce președintele Biden, într-o cameră plină de jurnaliști vaccinați, cu toată lumea din acea cameră vaccinată, de ce trebuie să poarte mască?”

Explicațiile oferite de Zients, care s-a referit la respectarea îndrumărilor CDC și la faptul că toți americanii sunt eligibili pentru vaccinuri, nu au reușit să convingă ziaristul.

Marți, guvernatorul republican din Utah, Spencer Cox, i-a spus președintelui Biden în timpul unei întâlniri că oamenii complet vaccinați ar trebui să înceapă să se poarte în consecință, astfel încât americanii să poată vedea beneficiile vaccinului și să meargă să se inoculeze. „Este un punct de vedere bun,” s-a apărat Biden.

Doctorul Fauci a fost criticat și el după ce a spus că, după ce pandemia de coronavirus se va termina, americanii ar putea să fie nevoiți să poarte ocazional măști de protecție pentru față. Fauci pare să prelungească la nesfârșit o situație de care numeroși americani – mai bine zis cei care s-au vaccinat – s-au săturat și pe care o vedeau ca apropiindu-se de final. Nu e de mirare că FoxNews a cerut anchetarea doctorului pentru rolul avut în timpul pandemiei și pentru mesajele „contradictorii” pe care le-ar fi formulat de-a lungul ultimului an.

Crize externe

Confruntările Israel-HamasConfruntările violente dintre militanții palestinieni din Fâșia Gaza și armata israeliană au crescut semnificativ în ultimele zile, suficient ca Națiunile Unite să se declare îngrijorate de izbucnirea unui „război pe scară largă.”

Peste 1.000 de rachete au fost lansate de militanți palestinieni împotriva orașelor israeliene, în timp ce, ca represalii, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, distrugând trei blocuri și ucigând câțiva înalți oficiali din Hamas.

Cel puțin 53 de palestinieni și șase israelieni au fost uciși în ultimele zile.

Republicanii de la Washington l-au acuzat pe Biden că se înclină prea mult spre palestinieni, în timp ce nu i-a tras la răspundere în mod oficial pe cei din Hamas. De partea lor, democrații radicali au criticat Casa Albă pentru o presupusă apropiere de Israel. Democrata Rashida Tlaib, care reprezintă Michigan în Camera Reprezentanților și este membră a așa-numitului Squad progresist, l-a acuzat pe Biden că „validează” Israelul prin acordarea de ajutor extern.

La rândul său, senatorul Bernie Sanders (independent de Vermont) i-a acuzat marți pe „extremiștii de dreapta aliați ai guvernului” israelian pentru escaladarea violenței și a spus că „Statele Unite ale Americii trebuie să solicite încetarea imediată a focului și încetarea activităților de colonizare provocatoare și ilegale” de către Israel.

Ecoul violențelor din Orientul Mijlociu a ajuns până pe străzile din New York, unde susținătorii pro-israelieni și pro-palestinieni s-au confruntat în fața consulatului israelian din Manhattan. Cea mai gravă criză de politică externă sub mandatul lui Biden riscă să inflameze și mai mult situația din America.

Concluzii

Luna de miere a președintelui Joe Biden pare să fi luat sfârșit rapid. La doar câteva zile după ce a trecut de borna de 100 de zile de mandat, liderul democrat este confruntat cu o avalanșă de probleme interne și externe, care s-au acumulat într-o perioadă scurtă de timp.

Companiile din Statele Unite au angajat luna trecută mult mai puțini oameni decât se așteptau specialiștii, CDC a emis recomandări confuze privind purtatul de măști, șoferii americanii panicați au luat cu asalt benzinăriile din mai multe state, iar israelienii și palestinienii sunt la un pas de război.

Este o perioadă dificilă pentru Administrația Biden, care trebuie să facă eforturi multiple ca să găsească rezolvări rapide și mulțumitoare pentru toate aceste evenimente care sunt greu de controlat.

Abilitățile de lider ale lui Biden sunt puse acum la încercare. Miza e uriașă.

Felul în care democratul va răspunde acestor provocări va avea impact semnificativ și asupra modului în care agenda sa politică ambițioasă va pune în umbră crizele actuale, va reveni în centrul atenției și va fi implementată cu brio. 

Surse: CNN, FoxNews, BBC, NBC News, Washington Post, Jerusalem Post, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. Cine seamana vant, culege furtuna.
  De unde capacitate la Biden? Sa fim seriosi. Datul din gura nu inseamna capacitate.

  • daaaa, e vina lui biden ca aia isi arunca rachete in cap. si era in schimb trump capabil, looooooooool.

  • Te gandesti doar la Israel? Cred ca tu esti de ras. Eu vorbeam de intreaga campanie electorala a lui Biden si rezultatele primelor luni de conducere. Israelul e doar o mica parte din problemele globale de care nu stie cum sa se apuce si va da doar din gura in continuare.

  • „Abilitățile de lider ale lui Biden” ??
   Omul este complet senil, socialistii care il dirijeaza au furat alegerile si duc US catre prapastie.

 2. Pai EL a cauzat crizele alea.Sau mai degraba telemprompterul,ca el chiar nu exista ca presedinte.
  EL a chemat imigranti.
  El a dat bani oamenilor sa stea acasa.
  El a inceput sa se comporte bland cu Hamas si cu Iran.
  Astea nu s-au intamplat pur si simplu.S-au intamplat pentru ca el a avut grija sa le faca.Nu e o „incercare” a lui ca presedinte.El deja a esuat,intrebarea e daca e suficient de rational incat sa rezolve ceea ce el a cauzat.

  • Corect. Au facut ce au facut ai nostrii: au pus un om care a lucrat la stat 47 de ani fara sa realizeze ceva. Restul joc de glezne…

 3. Să fim serioși.
  Omul e călit în cei 180 de ani în care a fost senator (vezi YouTube)

 4. TRUMP ESTE DEJA REGRETAT IN SUA SI S-AR PUTEA SA-L REVEDEM LA PUTERE CAT DE CURAND.
  „sleahta” BIDEN = „sleahta” PSD,IN JUSTITIE,ECONOMIE,MIGRATIE ,MASMEDIA , FURTUL VOTURILOR , PEDOFILIE…..

  • Ești plecat cu sorcova… Pedofilie?

  • da, e regretat de….romanii. si nu aia din sua. ai ajuns tu la concluzia ca alea 81 de milioane de l-au votat il regreta pe trump. fugi tare si nu te mai opri.

  • Esti OK? Medicatia, ceva?

 5. Articol partnitor. Omul are în fata absolut aceleași probleme ca și predecesorul.

 6. America socialista , ce utopie transformata in realitate.

 7. De ce nu se mai vorbeste nimic legat de criza provocata de cainele lui Biden?
  Sau de fiul sau Hunter care conduce din umbra guvernul?
  Sau Kamala care si ea conduce guvernul desi chiar nu prea se stie cu ce se ocupa?

  Eh. E asa o liniste placuta in ultimele 4 luni de cand nu mai suntem nevoiti zilnic sa dezbatem ce rahat a mai scos pe Twitter presedintele american noaptea la 3am cand era pe buda aurita.

  Administratia Biden avea de rezolvat o singura problema majora – pandemia de Covid si campania de vaccinare. Toate celelalte erau mizilicuri prin comparatie.

  Imi place insa ce urla mass media ‘conservatoare’ la orice maruntis( media conservatoare care nu prea mai exista in US; mai e The Hill dar in rest Fox, OAN, Newsmax numai conservatoare nu sunt le poti inlocui cu Romania TV si Antena3).

  Ajutoarele alea de 2000 $ cica sunt socialiste acum. Aceleasi ajutoare pe care Trump le promova intens si pentru care a dat cu veto la tot pachetul de 2 trilioane.

  • Ce vor mai plânge americanii după Donald Trump !
   A fost singurul președinte american care nu a pornit niciun război, Ba din contră a retras masiv trupe de prin toate lumea!

 8. Toate aceste probleme nu pot fi rezolvate cât ai pușca din degete. Nu s-a născut omul, chiar de America vorbind, care să găsească cele mai potrivite soluții, la toate problemele ivite și în cel mai scurt timp cu putință. Niciun om din această lume nu are puteri supranaturale, puteri divine, care să-l ajute să aibă leac pentru orice, în orice condiții și în mod imediat. În toată lumea aceasta, având în vedere evoluția rapidă a lucrurilor și a stărilor de fapt, problemele sunt multiple, foarte complexe și al naibii de greu de soluționat, darămite și într-un termen foarte scurt. Tot timpul cei mai potriviți pentru rezolvarea unei probleme sunt cei care nu se ocupă de soluționarea sa, iar în momentul în care sunt lăsați să o rezolve, fie o fac deficitar, fie se dovedesc a fi chiar mai catastrofali decât cei pe care i-au înfierat. Nu spun că Biden este cel mai potrivit pentru a fi președintele Statelor Unite, habar nu am, dar un lucru este cert, Trump a fost o catastrofă pentru această țară, un nebun dispus la absolut orice derapaj legal, moral și uman, doar cu scopul de a-și prezerva interesele proprii și de a-și vedea scopurile sinistre satisfăcute. Un ins dispus să dea foc la propriu țării numai pentru a se păstra la conducerea acesteia, pentru a dicta lucrurile în funcție de propriul său interes și de a transforma America în propria sa feudă. Deci, problemele sunt inerente și complexe, chiar și la americani, greu de gestionat, fără soluții miraculoase și aflate în continuă evoluție, indiferent de somitatea care s-ar afla în fruntea țării, iar cei mai potriviți pentru a le rezolva, firește, sunt cei care nu se află în vâltoarea lor, asta numai până ajung ei să le confrunte.

 9. E o surpriză doar pentru ăia care l-au votat și pentru retardații useriști din romanica.

 10. Mirele tată,
  Așa spui despre cineva care se tine de cuvânt?
  “ a fost o catastrofă pentru această țară, un nebun dispus la absolut orice derapaj legal, moral și uman”
  Eu știam ca se numește parolist, corect, transparent. Nu știu ce film ai văzut…..
  Una este sa nu-ți placa de moaca omului și alta este sa nu-ți placă ce face!

  • Mirel are dreptate. Ce a facut? A venit cu gaselnita aia cu maga, de fapt gaga, de care internetul a facut un misto total. Politica externa, jale totala. Si-a indepartat aliatii si a facut ca majoritatea tarilor lumii sa nu mai aiba incredere in USA. A facut un zid inutil si atat de prost ca o portiune din el a fost luata de vant. A pus taxe pe tot felul de importuri, pe care tot americanul de rand le plateste. Povestea aia ca il crede pe MBS ca nu a ordonat asasinarea lui Khashoggi este de o ticalosie absoluta. S-a facut de ras cu cocalarul ala obez din NK. Politica fata de Iran este absolut idioata (nu ma deranjez sa iti explic de ce, ca trumpistii, in majoritate rednecks, oricum nu inteleg nimic). Si as putea continua. Omul a fost un preSHITent. Ceea ce a facut el se numeste leaderSHIT.
   Mi se pare de tot rahatul chestia aia cu socialismul si „radical left”. Cei care scot din ei aceasta elucubratie ar trebui trimisi pentru 5 ani la rusi, fara bani, sa-si castige existenta acolo, eventual intr-un oras din far east, ca sa inteleaga cu adevarat socialismul.

 11. Reminder.