G4Media.ro

Criză politică majoră în Irlanda de Nord: Șeful Executivului regional, Paul Givan,…

foto: Executivul Irlandei de Nord

Criză politică majoră în Irlanda de Nord: Șeful Executivului regional, Paul Givan, intenționează să demisioneze, ducând la prăbușirea întregului Executiv al provinciei/ Cauza: protocolul post Brexit UK – UE

Givan face parte din Partidul Democrat Unionist (DUP), partid eurosceptic care dorește rămânerea Irlandei de Nord în componența Regatului Unit.

Demisia sa ar însemna că și adjuncta sa Michelle O’Neill, din Sinn Féin, partid care dorește reunificarea provinciei cu Republica Irlanda, își va pierde funcția.

Datorită acordurilor de împărțire a puterii din Irlanda de Nord, rolurile șefului executivului și ale adjunctului său reprezintă o funcție comună împărțită între cele mai mari două partide din parlamentul de la Stormont, Belfast – capitala provinciei – DUP și Sinn Fein. Niciun lider nu poate rămâne la putere dacă cealaltă persoană demisionează.

Nu a apărut nicio declarație oficială din partea DUP despre demisia lui Givan, dar surse din partid declarat pentru BBC Nolan Show că se așteaptă un anunț în acest sens.

Între timp Mairead McGuinness, comisarul UE pentru stabilitate financiară, care este din Irlanda a condamnat oprirea controalelor portuare Brexit în Irlanda de Nord, ca o încălcare a dreptului internațional.

Reacția urmează cererii DUP de oprire a inspecțiilor alimentare într-o aparentă încălcare a Protocolului din Irlanda de Nord între guvernul Regatului Unit și UE.

O declarație a Comisiei Europene „amintește, de asemenea, responsabilitatea guvernului Regatului Unit pentru respectarea obligațiilor internaționale pe care le-a asumat”.

Decizia, luată unilateral de Edwin Poots, ministrul DUP agriculturii al executivului de la Stormont – dar condamnată de alte partide – a fost atacată și de președintele conservator al Comitetului pentru Irlanda de Nord.

Guvernul de la Londra a încercat să se distanțeze de decizia de la Belfast. Brandon Lewis, ministru pentru Irlanda de Nord, a declarat: „Aceasta este o decizie pe care a luat-o ministrul din Irlanda de Nord”, negând că a fost un aranjament între guvern și DUP.

Protocolul Irlandei de Nord prevede unele controale vamale la mărfurile provenite din Marea Britanie, pentru că provincia face parte din piața unică europeană, ca preț al menținerii deschise a frontierei dintre Irlanda de Nord și Irlanda, singura pe uscat dintre Regatul Unit și UE.

Foto: Michelle O’Neill și Paul Givan/sursa: Executivul Irlandei de Nord

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...