G4Media.ro

Criză majoră de încredere în politicienii români. Cum a ajuns Iohannis la…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Criză majoră de încredere în politicienii români. Cum a ajuns Iohannis la 15% iar Ciolacu șeful plutonului de ratați

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD dat publicității marți, 2 august, indică o criză majoră de încredere în toată clasa politică românească. Alegătorii i-au sancționat  într-o proporție atât de mare pe liderii marilor partide și pe șeful statului, încât ar trebui să-i pună serios pe gânduri.

Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis la un minim istoric de 15% încredere? Un astfel de scor a mai înregistrat doar fostul președinte, Traian Băsescu, după tăierile din timpul crizei economice din 2010, dar atunci prăbușirea se explica printr-o serie de măsuri de austeritate care au afectat categorii largi de populație.

Președintele Iohannis a trecut și el prin doi ani de criză generată de pandemie, dar nu măsurile de carantinare sau închiderea unor activități economice l-au tras atât de mult în jos, ci mai degrabă lipsa rezultatelor după șapte ani de mandat și înșelarea așteptărilor alegătorilor. Oricât încearcă să justifice coaliția PSD-PNL-UDMR invocând nevoia de stabilitate, șeful statului plătește azi prețul trădării celor care l-au votat din nou în 2020, în special pentru discursul anti-PSD și pro-justiție, teme abandonate ulterior cu maxim cinism.

Cel mai dificil pentru Klaus Iohannis este să pună ceva pe masă după șapte ani la Cotroceni. Ce lasă în urmă, în afara imaginii sale de președinte-jucător-de-golf? Care sunt marile realizări ale mandatului său? Ce a făcut în afară de poze cu morgă și declarații recitate artistic de pe prompter din an în paști?

Cum poți visa la șefia NATO cu un pasiv atât de mare în țara ta? Cine să te ia în serios afară când termini mandatul în genunchi, cu ambiția de a lăsa în urmă o ”Românie educată” dar care, ghinion, e condusă de un premier acuzat de plagiat și de o garnitură de sfertodocți puși în funcții-cheie din stat.

Premierul Nicolae Ciucă guvernează România cu o cotă de încredere de 18%. Pare, totuși destul de mult pentru un politician care abia leagă două cuvinte, dar alarmant de puțin pentru cineva care pretinde să fie conducătorul legitim al unui guvern și, mai mult, potențial candidat la președinția României în 2024.

De notat că premierul Ciucă se plasează, în sondajul Avangarde, cu vreo cinci procente sub propriul partid, cotat la 23%. Altfel spus, o parte dintre simpatizanții PNL îl resping, nu doar adversarii politici. Așa arată, de fapt, un lider artificial, inventat în laboratoarele de la Cotroceni și ținut în viață cu aparatele de propagandă ale marilor trusturi TV, alimentate generos din bani publici.

Cum va putea un premier atât de slab să treacă țara prin iadul economic care se întrevede la orizont? Ce legitimitate de a conduce țare mai are un premier cu o bază de susținere atât de precară în rândul populației? Cum poate Nicolae Ciucă să taie în carne vie dacă va fi nevoie? Un șef de partid ajuns în fundul gropii va fi tentat să respingă măsurile nepopulare, dar necesare și să guverneze țara cu ochii pe sondaje. Un dezastru în situații de criză, când orice stat are nevoie de lideri legitimi, puternici și curajoși.

Ajungem încet și la șeful rataților, la cel mai tare dintre cei slabi. Cu un amețitor procent de 24% încredere, liderul PSD Marcel Ciolacu conduce detașat în sondajul comandat de propriul său partid. Să o luăm altfel: aproape opt din zece români nu dau doi bani pe el.

Dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului: în țara orbilor, chiorul e stăpân. Cum să nu prinzi aripi când ești cel mai puțin detestat politician dintr-o mare de loseri? Ce mai contează că ieși pe un mare minus din moment ce conduci detașat plutonul de ratați?

Nu e de mirare, așadar, că Marcel Ciolacu este perceput nu doar în public, dar și în coaliție drept șeful de facto al Guvernului. Cei care au o problemă de rezolvat apelează la liderul PSD, iar Ciolacu se comportă ca atare. Dar nici el, cocoțat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului neputincioșilor,  n-are motive prea mari de bucurie. Dimpotrivă.

La fel ca liberalii, dar într-o proporție semnificativ mai mare, nici pesediștii n-au încredere în propriul lor șef. Ciolacu a picat vreo 12 procente sub PSD, cotat cu vreo 37% intenție de vot. Nici el n-a livrat nimic semnificativ pentru a spera la procente mai bune în sondaje.

Cu această zestre politică modestă, Ciolacu ar trebui, teoretic, să ajungă premierul României undeva prin mai, anul viitor, după ce țara va fi ieșit dintr-o iarnă cumplită, poate cea mai grea din câte a văzut Europa în ultimele decenii. El va fi politicianul chemat să treacă țara prin furtună, în cazul în care pesediștii nu vor ieși între timp de la guvernare pentru a nu fi măturați de valul unor inevitabile nemulțumiri sociale de care cu toții se tem că  nu vor scăpa.

Să zicem că este normal ca publicul să sancționeze puterea după doi ani de pandemie, cu crize peste crize suprapuse din cauza războiului, cu o inflație galopantă care a deteriorat nivelul de trai peste tot în Europa,  nu doar la noi. Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri la bunuri. Or, proasta guvernare este una din explicații, restul ține de factori externi.

Așadar, criza de încredere în liderii aflați la putere este oarecum explicabilă, deși România n-a avut parcă niciodată o elită politică atât de praf. Cu adevărat îngrijorătoare este însă lipsa de perspectivă. Partidele din opoziție și liderii lor au cote de încredere chiar mai mici, undeva la zece procente sau sub acest prag critic. Nici USR, nici AUR sau alte partidulețe  nu reușesc să capitalizeze erorile guvernării, slaba calitate a liderilor coaliției și să convingă publicul că reprezintă o alternativă la actuala putere.

Potrivit sondajului Avangarde, doar 38% dintre cei intervievați au indicat un partid răspunzând la întrebarea ”dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri, cu ce partit ați vota?”. Altfel spus, 62%, adică o largă majoritate din populația României, resping în bloc actuala ofertă politică, fie că este vorba de putere sau de opoziție. Neîncrederea în sistem a ajuns la cote de avarie.

Lipsa cronică de încredere în liderii politici și în actualul sistem de partide  nu anunță nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situația în care inflația va mușca și mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie și butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanț.

Oricât se străduiesc marile trusturi să cosmetizeze realitatea și să falsifice agenda publică, oamenii văd și gândesc cu mintea lor într-o lume în care informația nu mai poate fi controlată ca înainte de 89. Starea de nemulțumire socială este reală și în creștere. Acest adevăr simplu se vede până și în sondajele comandate de partidele aflate la putere.

Din cauza mirajului mediatic, Iohannis, Ciolacu și Ciucă nu-i mai văd pe cei opt oameni din zece care-i fluieră din tribune, ci doar pe cei doi rătăciți care-i aplaudă anemic.

PS: La capitolul încrederea în politicieni, sondajul Avangarde i-a măsurat pe Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Klau Iohannis și alți lideri din bazinul total de alegători, pe când scorul partidelor rezultă dintr-un bazin mult mai mic, doar 38 la sută indică o opțiune politică. Din acest motiv, este posibil ca încrederea în lideri să fie mult mai apropiată de scorul partidului, chiar dacă aparent există o diferență mare de rezultat între scorul liderilor și cel al partidelor.

 

 

 

 

 

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

143 comentarii

 1. Daca in turul 2 la presedentie o sa fie Ciolacu vs Ciuca nu ma duc, oricat am votat anti-PSD ciuca e prea mult.

  • Momoliga numai are putiere că e plină de aditive,pi undi ti uiți numai Euri pieste tot,ăștia ne controlează deja hormonal.

  • Tre sa mergi;sa-ti anulezi votul.Eu asta am sa fac

  • Eu votez Drula. Sa „moara” toti uslamistii!
   Poate, poate mare parte din pnlisti, aia ce nu sunt asistati de primari, se dezic de usl si-l baga pe Drula in turul 2.

  • Mie-mi pare rau ca domnul outor nu clarifica faptul ca:

   – presedintele isi doreste pe plan intern un rol decorativ (da sfaturi, nu impune) asa ca s-a axat in special pe politica externa (nici nu stiu daca a luat cuvantul vreodata in Parlament)

   – prim ministrul si ministrii livreaza fix ce livreaza subalternii lor (numiti tot politic) si subalternii acestora (acceptati pe post numai cu pile)

   – fisa postului nu e clarificata publicului larg, sa stim fiecare ce munceste 8 ore pe zi (ca la prefacut ca muncim ne pricepem toti)

   – pnl si psd au un mare atu in maneca: la alegerile parlamentare au procentele asigurate de cand a aparut AUR

  • Anularea votului este soluția… când or să fie mai multe voturi anulate decât cele validate, or să înțeleagă că trebuie să se care acasă toți.

  • Aaa, da si Ciolacu… omul ala daca ar fi mai vesel ar fi bun pentru recitat manele.
   @AdV: nu, solutie nu e cea spunsa de tine ci e in art. 74 din Constit.utie:
   ARTICOLUL 74
   (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

  • …. adica pe banii si timpul nostru liber sa facem noi ce nu fac parlamentarii si sa urmarim ca obiectivele noastre sunt indeplinite.
   Doar ca, ce sa vezi: toata lumea vrea moka iar pentru salariul lunar nimeni nu munceste pentru interesul comun.

  • @adv
   Anularea votului nu va fi niciodata solutia. Si daca ar da un vot legitim doar 400 de oameni, partidele ar confisca puterea spunand ca au castigat.
   Vezi cazul PSD care se lauda ca a castigat alegerile cu 30% din 30% prezenta la vot.
   Doar aparatul fesenist are de castigat din absenteism sau anularea votului.

  • Ba du-te maica si anuleaza-ti votul, cf. Constitutiei si Legii la un procent de peste 60 % de voturi anulate, cam „o sa explodeze mamaliga” (singura solutie…), la un procent de 30% prezenta la vot, castiga ciolacu/ciuca pe toata linia…..Anularea votului, in situatia de azi a natiei (care nu prea se mai inghesuie la manifestatii/proteste in strada masive), ramane singura solutie pentru a mai schimba ceva in ultimul ceas, ca o noua revolutie….cu cine si cu ce?!?!

  • PENTRU CE SE FAC ACESTE SONDAJE ?

   romania ESTE STAPANITA DE PARTID SI SECURITATE.

  • Anulati votul si o sa va treziti cu el adaugat la PSD! Cea mai dura lovitura ar fi absenteism masiv, de genul prezenta la vot 6%….dar nu se va intampla asa, pentru ca pomenile date si cele viitoare vor aduce destui pomanagii la vot. Solutia: USR peste 35%. Nu o acceptati, o veti lua in barba in continuare asa cum o luati de 32 de ani!

  • „Credeti in sondajul asa? Procentele reale sunt la jumatate, sau si mai mici. ” ——
   (Este in fragment comentariul pe care l-am postat astazi. la ora 5:47 am, care a fost CENZURAT. As vrea sa inteleg de ce…)

  • @valll – cand o sa ai casa ta de sondaje pui tu ce procente vrei.
   procentele astea-s ca vrei – ca nu vrei.
   Tu ai vazut ce am scris mai sus?
   De ce crezi ca in toata tara asta nu reusesc – online – sa se stranga 100 mii persoane cu bani cu tot sa faca un lucru bun pentru tara?

  • cred ca ma mut pe AA, acolo e altfel

  • @Justice:
   1) Nu se pot aduna deoarece nu exista cineva destul de tenace si convingatoor care sa-i determine.
   Poate ca e mai bine ca sunt greu de convins, credulitatea i-a costat cam mult.
   2) Ce este AA?

  • Mooaaaa, ce de încredere au romanii în drulă… Asta câștiga și la președinte, și la premier și la senatori și la deputați. Și va fi și în opoziție. Asa da…

 2. Asta merita romanul, consolidarea statutului de oaia neagra a Europei civilizate, vivat USL inca 30 de ani

  • Mi-e dor de Citu, macar cu el ascultam si o muzica buna, mai dadea si afara cate un ministru pentru ca era b0$s-ul lor

 3. oare de ce? aceasi politicieni care cresc taxele mediului privat si pregătesc creșterea cu 50% a salariilor bugetarilor

 4. Noi oricum votam PSD, că ne mai da cate ceva, o găleată, un mic. Tot e ceva, nu? Pe foamea asta e bune acolo, la casa. Eu lipesc afise in campanie, pe navastamea a angajato paznic la dom primar. E bine, degeaba zici tu. Și oricum, eu pe alții nu am pe cine sa aleg. Tot ăștia sunt mai buni. Sau poate pe aia cu AURolacul, mă mai gândesc eu. Hai bafta multa la familie!

  • Respectele mele.Daca am fi toti asa sinceri ca omul asta,am fi mai uniti.Ca ne place ca nu ne place ,traim in Balcani si asta nu o sa se schimbe ever.Mititeu ,branza,painea,sarmaua,besinile alea puturoase o sa le avem la noi ,indiferent de culoarea politica.

  • Mishto!!! Și eu îl suspectez pe d-l T. cel cu articolul mai degrabă ” bine plasat” decât bine documentat, că nu este echidistant politic, ci mai degrabă dansează după cum canta trompetele psd

 5. Perfect adevarat. Dar nu ii pasa nimanui…

  • “… nu-i mai văd pe cei opt oameni din zece care-i fluiere din tribune, ci doar pe cei doi care-i aplaudă anemic.“

   Și cei doi vor decide la vot și pentru cei 8 care vor sta acasă. Asa ca e oarecum corect acest calcul cinic al guvernanților .

 6. Sunt doar niste caricaturi puse pe capatuiala. Atat ii duce mintea.

  • Concentreaza-te: ai vazut cate milioane de euro cheltuiesc PSD si PNL lunar: bani oferiti de catre Stat prin AEP.
   Ii duce mintea doar la alocat fonduri si cheltuit tot + ce imprumuta / rostogolesc prin credite cu 10% dobanda

 7. Merita trasi pe roata

 8. Sa se sparga mamaliga, sa ii vad fugind ca potarnichile, sa arunce lumea cu pietre dupa ei!
  Doar asa ne facem bine, cand murim de foame si ii impuscam!

  • Vor fi 1,4 milioane de bugetari bine hrăniți, dintre care unii cu p.u.l.a.n.e și gaze lacrimogene care îi vor apăra. Plus 4-5 milioane de pensionari, unii speciali, tot bine hrăniți.

  • Nu au bani sa ii hraneasca bine, au dat 50% la INS ca sunt putini si la restul 10% (care au bani in bugetele institutiei) cand ai inflatie de 15%. Ne imprumutam cu 9%, deficitul este mascat 1.7%, la anul suntem obligati la deficit de 3% din PIB asa ne zice UE.
   Americanii se asteapta la 18 luni de criza, pe noi ne va arde mai mult.
   Vom intra in alegeri cu matzele lipite de foame.
   Sondajele sunt coafate, s-a vazut si la alegerile trecute ca au avut cu 5-7% mai putin pentru ca erau calculate la alta prezenta de vot :)))

   Daca nu apare un alt colectiv ne vedem la vot.

   Pentru cei care isi anuleaza votul, votati impotriva lor ca altel este frectie la picior de lemn.

 9. Nici eu nu m-aş prezenta să votez, dacă ar trebui să aleg ȋntre piticii ăştia analfabeţi.

  • Să știi că greșești ! Ține-te de nas, stoarce o lămâie, dar prezintă-te la vot, că, slava D-lui, ai cu cine vota, doar că acum nu vezi pădurea de copaci…!

  • @Scara: „slava D-lui” ???
   Drace, imi spusesem sperante in tine dar vad aci tradare…

  • Intre plagiator si tractorist aleg sa-mi anulez votul.

 10. Lipsa unor lideri autentici face parte din drumul către anarhie.E nevoie de un lider charismatic ,din afara sistemului.

  • Și ce te faci atunci când liderul carismatic o s-o ia pe ulei sau și mai rău, Doamne ferește!, o să aflăm că a „turnat” in nu mai știu câte pahare ?
   Mai bine un grup de lideri cu carismă peste medie, astfel încât dacă (,) cade unul să avem de unde lua altul…

  • Si daca in spatele lipsei asteia sunt niste carismatici nevazuti? Pana la urma, noi cu care votam? Parca e mai bine cand carismaticii veseli sunt “la vedere”. Desi si asta e doar iluzie.

 11. Nu înțeleg ce o tot ardeți cu Iohannis. Klaus e pe plecare dar … vai! Cine urmează? Asta-i problema, că pe taraba mioritică a politicienilor oferta e zero. Secetă!

 12. Nu stiu la ce miscari sociale se asteapta lumea,ca papusarii ciuuumei galbene care organizau proteste in trecut,cu tefelisti,Rares Ruj Roz si coruptia ucide,s-au calmat de tot ca asa s-a dat ordinul de la SRI. Sper sa n-am dreptate.

  • Nu te mai face ca nu sti, pregatiti iesiri in strada AURusilor, propaganda a inceput pe Tik Tok si facebook plin de trolli rusi….via AUR……

 13. Lol poporul e bine. Dacă alegătorii erau deștepți, nu aveau nevoie de nu știu ce lider super carismatic sau mai știu eu ce, nu aveau nevoie decât de unul care nu e hoț și ticălos. Suntem într-o criză majoră, dar tot cai pe pereți visăm, iar votantul majoritar analfabet funcțional și/sau nepăsător tot nu e de vină, ci are nevoie să fie strunit ca o oaie.
  Când văd comentatori la postările USR-ului că de ce nu îi cheamă la protest îmi vine să râd, păi singuri nu pot să se organizeze? Chiar au nevoie să îi cheme Drulă pentru că rămân fără bani?

 14. Ciuca-Ciolacu turul 2?
  Vai de cucurul nostru. Nu mai bine ne.spune Ambasada pe cine sa punem presedinte? Asa pă stil ultimele alegeri presedinte PNL? Ce rost mai are simularea alegeriilor, cheltuire de bani, teatru ieftin de „democratie”?
  Ciolacu… candidat la presedintie. Are nenea Marcel față si caracter si educatie si prestanță si elocvenţă si etc de cea mai inalta demnitate intr un stat?
  Sau e posibil ca 2 sa se certe si a treia candidată (pretenii stiu de ce) sa castige?

  • Ciucă – Geoană turul 2 ?

  • @mario galbejitii in sondaje au 20-23% realistic vreo 17%, nu cred ca vor da turul 2.
   Revolutionarul nu va lasa pe nimeni sa ii ia locul la prezidentiale. A scos sarma din sondaje.

  • Ciuca nici nu o sa candideze, PNL nu a vrut sa se erodeze nici pariul din echipa castigatoare inainte de starea de urgenta. Doar asa se explica joaca lui Florin de-a v-ati ascunselea cu prima nominalizare. Daca va candida e semn ca PNL s-a predat total PSD.
   Geoana o vrea el, dar mai trebuie sa treaca si testul ceasului pana atunci.
   Si pana in 2024 mai este mult.
   Sa vorbesti de 2024 de acum mi se pare doar o metoda de a distrage atentia de la prezent si sa plasezi mereu solutia intr-un alt viitor.

  • Așa mi-a șoptit un me.m.b.ru PNL care e printr-un minister. Vom vedea, Cetățeanul Kane are dreptate, 2024 e departe.

 15. Asta e strategia , sa nu mai mearga lumea la vot .

  Asa castiga alegerile PSD+PNL, cand merg la vot doar acolitii lor din partide.

  Trebuie sa mergem cat mai multi la vot impotriva lor.

 16. @peteleu zici: „Trebuie sa mergem cat mai multi la vot impotriva lor.”
  Împotriva lor… bun… dar cu cine? USR? Aur? Partide „născute” cu juma de an inainte de alegeri? Candidati „scosi” din joben si aruncati in arena?

  • Asta e replica bashiita,marca ciuma galbena.La prezidentiale,raul cel mai mic era Barna,dar logica tefelistilor a fost sa voteze cu dulapul in primul tur,ca in doilea sa ajunga Viorica si Dulapul si sa bage vesnica placa cu psd e raul si ciuuuma galbena e zana cea buna.Ehh,dupa alegeri,zana cea buna a cam facut pishu pe voi.Nu pe mine,ca eu nu am fost la vot.Am inteles jocul dupa primul tur.

  • Vot impotriva celor care au praduit si au distrus tara de 30 de ani

  • Dacă zâna cea bună n a facut pishu pe tine la vot,că tu ai fost unicul ce a înțeles schema,a făcut după vot .4ani.

  • Ai Reper , ai ce vota ..!

  • @Ben Hureasa – ai probleme cu logica.Poate esti tefelista.

 17. Sa dai un vot impotriva MAFIEI pentru impostorii si incompetentii din USR mai bine te pi.shi pe el de vot cum a facut ONGista aia progresista

 18. După ghidusiile pandemice cind am stat acasă sa aratam ca ne pasa și ne alerga miliția pentru declarații și masca în aer liber + trădarea PNL și iohanis care au sucit-o pina au luat PSD la guvernare eu nu mai calc în viata mea într-o cabina de vot. Ar însemna doar ca legitimez prin simpla prezenta un sistem ce oricum face ce vrea. Nu am ratat nici un tur de alegeri locale, naționale sau prezidențiale pina acum, dar din 2020 încoace am priceput ca e o mare excrocherie. Nu au decit sa se voteze între ei milițienii, securiștii și bugetarii. Sa ma mai caute cineva cind avem o șansă reala sa împușcăm toți membrii de partid din toate partidele din 1990 încoace.

 19. Ei ştiu că pierd la orice alegeri dacă ieşiţi să votaţi, dar speranţa lor şi toată propaganda lor se bazează să vă convingă să nu ieşiţi la vot că doar aşa pot câştiga alegerile şi aşa au câştigat toate alegerile după al doilea mandat al lui Iliescu, că voi stăteaţi acasă deprimaţi că ăsta e tot scopul propagandei lor de demenţi cu care vă bombardează în fiecare zi să vă deprime şi să vă transforme în moluşte inactive la creier şi să nu mergeţi la vot.

 20. Oricand si oriunde , clasa politica este „rezumatul” societatii din care provine . Simplu .

 21. Domnule colonel, lăsați-o pe asta cu amănuntele, respectați ordinul băgați-o pe aia cu Orban din cauza lui au politicienii noștrii imaginea proastă și tot el este vinovat pentru criza care va urma pentru că nu lasă jihadiști în țară.

  • @Ioane, cine sună, măi, la voi „Trezirea”, Cocoșul? Sau ați înregistrat trompeta pe bandă magnetică, cât să nu zică lumea că v-ați rupt de tradiție…?

 22. Dacă pentru PSD votează aceea parte bolnavă a societății, păi bă, pentru PNL ar trebui să nu mai voteze nimeni acest partid de trădători nenorociți… Eugenia ,mar.s la latrin.a 3, dacă îți pute aici.

  • cel mai mare castig al ultimului an este ca lumea a inteles ca pnl NU este varianta anti psd ci doar partenerul lor de combinatii; mai departe ne distram cu baletul usl

 23. Ei ştiu că pierd la orice alegeri dacă ieşiţi să votaţi, dar speranţa lor şi toată propaganda lor se bazează să vă convingă să nu ieşiţi la vot că doar aşa pot câştiga alegerile şi aşa au câştigat toate alegerile după al doilea mandat al lui Iliescu, că voi stăteaţi acasă deprimaţi că ăsta e tot scopul propagandei lor de demenţi cu care vă bombardează în fiecare zi să vă deprime şi să vă transforme în moluşte inactive la creier şi să nu mergeţi la vot în timp ce ei îşi mână oile lor la vot că nici ăia nu ştiu să meargă de unii singuri.

 24. „încât ar trebui să-i pună serios pe gânduri.”???
  Poftim?!!!
  Pai, ce vedem acum nu e deloc nou, asta vedem de 32 de ani si „nu i-a pus deloc pe ganduri”!
  Dimpotriva, li se fâlfâie!!!
  Asa vor continua si apoi tot asa vor continua urmasii urmasilor lor sa ne fure, sa ne minta si sa ne sfideze fara pic de jena!!!
  Toti, fara nici o exceptie!!

 25. Vai, dar ce „surpriză” la capitolul Iohannis.
  hai sa vedem și „de ce?” (sunt atât de multe puncte, am să mă limitez doar la câteva grave)
  1. PSD la guvernare
  2. Laura Codruța Loveai
  3. Bode (indispensabilul) încă în viața politică
  4. pe plan extern, pare ok, dar pe plan intern, omul e ZERO!!!
  5. pare a fi un președinte PSD, promulgă legile propuse de ei, ca un notar.
  6. 10 August
  7. Datul afară de la guvernare a USR. (el este regizorul, iar prostul e chiar USR)
  8. cred că putem număra pe degete de câte ori a ieșit public să răspundă la întrebările noastre, a presei, a votanților lui.

 26. „Starea de nemulțumire socială este reală și în creștere. Acest adevăr simplu se vede până și în sondajele comandate de partidele aflate la putere.”
  Asa e, credeam in vremea PSDragnea ca atata ura cata auzeam la fiecare persoana la adresa PSDragnea nu voi mai vedea!
  Acum e si mai si… si totusi, romanii nu protesteaza!
  Pentru ca monstruoasa coalitie are grija ca bugetarii, singurii organizati in marile sindicate, sa fie multumiti!
  I-au cumparat cu salarii si beneficii uriase, mult mai mari decat in mediul privat!
  Iar liderii marilor sindicate, care ar putea scoate oamenii in strada, sunt milionari, au Venituri Lunare de muuulte Mii de Euro, chiar peste 10.000 Euro!
  Cine sa protestezae, amaratii de pensioanri??!!!
  In Franta o astfel de clasa politica ar fi scos sute de mii de oameni in strada!!!

  • Vine criza si nu vor avea bani de toti, ne vedem in strada de foame. Cu inflatie de 15% pana acum au anuntat ca vor da 10% unde sunt bani in bugetele institutiilor.
   Cand anunti 50% la INS vor vrea si restul 50%…
   Mai dormim linistiti pana la iarna.

 27. În 2024 se pregătește un scenariu exact că în 2000 , Iliescu -Vadim… Români vor trebui să aleagă iar rău cel mai mic.

  • Da, adica Geoana – Simion. Asta e cea mai probabila varianta Iliescu-Vadim pentru 2024. Si vad un Geoana care sa isi incoloneze si peneleu in spate, stati voi linisiti, Ciuca dispare pana in 2024 dupa modelul Catu.
   Iar semnalul ca s-ar putea schita o alianta electorala PSD-PNL a dat-o madam Firea.

 28. Cum a ajuns Iohannis la 15% iar Ciolacu șeful plutonului de ratați ?
  Prin MINCIUNA.
  PROBLEMA ESTE ALTA : SPUN UNII CA JOHANIS AR FI VRUT DE MAI MULTE ORI SA DEMISIONEZE,
  DAR NU ESTE LASAT….

  • Nu l-a lasat masa sa demisioneze, saracul este legat de scaun si palton!
   Si eu daca as fi presedinte as rupe usa sa demisionez! 🤣🤣🤣

 29. Cea mai buna solutie ar fi sa alegem AUR, sa le dam si lor sansa de afirmare ca pe restul i-am vazut de ce sunt in stare. Ca de obicei, raul mai mic.

  • AUR este creatia Moscovei, este controlat de PSD (reprezentatii Moscovei in Romania) si s-a dorit o contrabalansare a USR-ului!
   Gandirea Moscovei este foarte simpla : in 2024 PSD la guvernare (singur sau impreuna cu udemereu) si AUR (de fapt tot PSD-ul) sa controleze strada si sa asigure linistea necesara PSD-ului pentru mutilarea Romaniei !

 30. Eu zic asa:cind jurnalistii toti, vor fi cu adevarat impartiali si onesti cu noi,atunci sa dea sfaturi si pareri despre unul sau altul.Trebuie sa recunoastem ca,ei jurnalistii au influentat f mult oamenii la alegeri in cei 30 de ani.Rezultatul?Se vede!Am avut incredere in unii precum d-nul Tapalaga si mai erau citiva,ii numarai pe degetele de la o mina.Ne-am inselat si in privinta lor si a politicienilor!Ce va fi in 2024?Un dezastru total.De ce?Nu mai exista politician in care sa ai incredere.Pe listele partidelor ,vor apare exact aceia de pina acum si uite asa,plini de lehamite vom sta acasa sau,in cel mai bun caz, ne vom anula voturile.Campania electorala a inceput si tembeliziunile dar chiar si presa on line, iti cam indica directia.Sa vedem ,apare comentariul?

  • Nu-i pune la grămada. Problema e ca aia abonați la televiziunile și ziarele alea nu trec niciodată pe aici, la fel cum nici eu nu trec niciodată pe acolo. Trăim intr-o țara in care realitatea are doua versiuni diferite, una in presa asta și alta in presa aialaltă. E tare curios ca romanul crede mai mult in tv decât in el însuși, ar trebui sa vadă chiar el ca treaba merge prost. E incredibil de puternica hipnoza cu tv-ul și moderatorul vrăjitor.

  • Ai dreptate sa te indoiesti pana si de cei in care mai crezi.
   Ca iti pui intrebarea daca iti va aparea comentariul.
   Eu ma intreb: cum pot cei care se revolta si ataca trndinta puterii de a obstructiona avertzorii de integritate si libertatea de exprimare, pe „terenul” lor sa cenzureze fara motiv si fara explicatii comentariile?
   Nu pare o ipocrizie din aceeasi categorie cu a guvernantilor care declara ca ii ajuta pe romani, dar de fapt fac pe dos?

 31. Cum explicati dl Tapalaga diferenta de incredere dintre partidul PSD si Ciolacu ?!

 32. era o vreme cand partidele se laudau cu „Iniţiativa legislativă” – zici ca nu mai au nimic de spus acum. 0. Lasa-ma ca merge si asa.
  Pe cei din opozitie ii inteleg – chiar daca depun ceva – le tine Ciolacu in sertar.
  Dar totusi… erau initiativele alea dezbatute si rasdezbatute in comisii si doar trebuiau supuse la vot, o sa dau doua exemple:
  – eliminarea taxelor de pod peste Dunare intre Romania si judetele Tulcea / Constanta
  – trecerea ANPC in subordinea Parlamentului ca e evident ca Ciuca cu ai lui nu reusesc sa-i subordoneze/coordoneze

 33. Baieti, una-i una doua-s mai multe. Cine NU voteaza NU conteaza.

 34. E oarecum ironic ca dvs. sa-i faceti ratati … Baietii sunt asigurati pe Viata ! Va asteapta la Neptun. Diamond, all inclusive.

 35. Repet sintagma : ” Un Sistem Corupt, Perfect Incoruptibil. „

 36. un sondaj inutil . momentul aparitiei unor sondaje este abia in momentul de inceput al anului 2024 .

 37. pacat ca romanii nu ies la vot si nu inteleg importanta lui .

 38. un procent de votanti ce asigura macar 60 la suta transforma intreaga rominie .

 39. 60 la suta inlatura partidele balama si curata politica din romania de jocul murdar al tuturor .

 40. cind ai in parlament doar doua partide votezi programul program care daca nu este pus in practica poate deveni groparul politic al partidului cistigator . altfel dai apa la moara jocului politic care nu face nimic pt cetatean

  • De fapt ai un singur partid (PSD), restul partidelor (in afara de USR, Reper si Forta Dreptei) sunt partide controlate de PSD!

  • ioane astia la un loc nu fac 10 procente . ce te indeamna saii votezi .nu intelegi beneficiile votului ce responsabilizeza partidul cistigator . te agati de 5 procente .

 41. in fapt responsabilizezi partidul ce este singurul cistigator . partidele balama au scopu de a nu face posibila respectarea programului propus de cistigator .

 42. Partidul care cistiga de unul singur alegerile nu mai poate arata cu degetul spre alt Partid ce l-ar incomoda in luarea deciziilor . Asta este beneficiul urias de a iesi la vot .Se inlatura astfel, din jocul politic si acele entitati politice ce nu sunt Partide ci doar uniuni .

 43. Mizam , in 2024 , pe capacitatea cetateanului de a merge la vot si de a reseta jocul politic de la radacina .Nu mai ascultati pe cei care va indeamna a nu iesi la vot .Va faceti singuri rau .

 44. Singura solutie reala de vot cu sanse sa intre in parlament si sa puna probleme la alegerile prezidentiale este USR !
  Restul partidelor sunt controlate de PSD si indiferent pe cine votezi dintre acestea PSD-ul va ramane la guvernare si dupa 2024 !
  Votez USR cu toate lipsurile lui si nu cred ca se mai poate modifica ceva in optiunea mea de vot !
  Trebuie sa mergem la vot deoarece statul acasa este un vot pentru PSD si partidele lor slugi, iar votul anulat este tot in favoarea PSD-ului deoarece aceste voturi se redistribuie !

  • ioane nu vrei sa pricepi rolul partidelor balama si de cine sunt ele construite . esti greu la dibla .

  • Votam partajat PSD si PNL si apoi responsabilizam cistigatorul . restul sunt doar de figuratie .

  • Codruta e salvarea. Sa candideze independenta cu sprijinul USR

  • Deja s-a inteles care a fost rolul PNL, principalul partid balama al PSD.
   Te stie toata lumea ca esti sustinatorul obiectului de decor de la Cotroceni.
   Poti sa fii sigur ca ceva vom vota. Niciodata tot pe aia pe care i-am responsabilizat sa ne scape de PSD si au facut exact pe dos.

 45. Sondajele timpurii ca si textele din Media, de felul celui de mai sus , incearca tocmai a va determina sa nu votati .Dai romanului mintea cea de pe urma si gindul cel bun spre a se mobiliza la vot .Votul masiv este singura solutie . Nu va mai ghidati dupa spusele unor pacalici .Votati fie PSD fie PNL ceilalti sunt doar incurca lume .

 46. @z si s
  Eu nu-nteleg de ce votati pnl, aur, pro romania, udemereu, pmp, partiduletele lui Dragnea, Dancila, Dan Felix Voiculescu cand puteti vota direct PSD ?
  Voi vreti sa reponsabilizati PSD dupa ce au macelarit 32 de ani Romania ?
  Haideti sa nu fim naivi !
  PSD va ramane si se va comporta ca urmasul legitim al PCR indiferent cate iluzii de rsponsabilizare va faceti! Un comunist nu poate fi responsabilizat niciodata ! El este comunist si va muri comunist!
  Singura varianta de vot anti PSD ieste USR si de aceea votez USR la toate alegerile din 2024!

  • chiar daca nu intelegi nu trebuie sa votezi balamale . probabil asta intelegi

  • USR fie castiga alegerile , fie ramane in opozitie. Nu cred ca mai repeta greseala cu PNL-ul. (poate sa faca vreo combinatie cu partidul lui Orban)
   Oricum e singurul partid de votat. REPER poate fi balama…cel putin la viitoarele alegeri.

 47. @m
  Pe intelesul tuturor :
  PSD=PNL=UDMR=AUR=Pro Romania=PMP=partiduletele lui Dragnea, Dancila, Dan Voiculescu
  Responsabilizarea acestei mafii comuniste este o utopie pe care o incercam de peste 32 de ani ai am ajuns in acest punct jenanta din evolutia istorica a Romaniei!
  Sa ai incredere in PSD dupa ce au distrus Romania timp de 32 de ani si sa incerci sa-i votezi cu gandul la responsabilizare seamana cu bancurile cu Bula dinaninte de 89!
  Este clar ca in 2024 singura varianta de vot anti PSD este USR !

  • Votul nu este anti cineva . Votul trebuie sa responsabilizeze Partidul cistigator si sondajele iti ofera o perspectiva din care tu alegi pe cel pe care il poti responsabiliza . Nu este cazul „balamalelor” care nu pot sa isi puna in practica programul .Daca USR creste si ajunge in primele doua Partide ca si intentie de vot in 2024 il voi vota si eu . Daca nu pentru ce ar trebui sa il votez ca si asa nu poate face nimic cu votul meu .Intelegeti inutilitatea .Lasati sentimentele si votati pe cel care isi poate pune programul in practica .

 48. Alegerea este simpla . fie alegi stinga fie dreapta si in nici un caz un reprezentant minuscul al dreptei sau al stingii care nu poate decit incurca jocul si decizia in parlament .

  • Alegerile din 2024 sunt foarte simple :
   1. votezi USR si votezi impotriva PSD-ului si partidelor sale sluga (pnl, aur, pmp, udemereu, pro romania, partiduletele lui Dan Puscarie Felix Voiculescu, Dragnea Puscarie, Dancila)
   2. votezi PSD sau partidele sale sluga si votezi pentru mentinerea la guvernare a inca 4 ani a monstrului comunist PSD care a aratat ce poate sa faca in ultimii 33 de ani (eu nu-nteleg ce asteptari mai au de la PSD cei care voteaza PSD sau partidele sale sluga)
   3. stai acasa sau iti anulezi votul si votezi indirect PSD si partidele sale sluga.
   Sa consideri acum ca PNL si PSD sunt dreapta si stanga si sa votezi pentru responsabilizare este intr-adevar o gaselnita interesanta a rusilor pentru a mentine aceasta coalitie pro-rusa la guvernare si dupa 2024! Poate prinde la analfabetii spalati pe creier de la A3, RTV sau Realitatea TV!

 49. Sondajul este irelevant pentru că nici Johanis si nici Ciolacu nu se înscriu pe lista de competitori la alegerile prezidențiale,iar la partide nu și-au exprimat opinia decât 38% din respondenți.

 50. TEMEINICE,
  se spune „cunostinte temeinice de management”
  De ce crezi ca avem asa de multi politicieni cu doctorate plagiate: ca sa se recunoasca intre ei.
  Nu sunt acolo sa conduca ci sa mențină starea curentă

 51. Dupa 33 de ani in care PSD-ul si-a aratat inetntiile de distrugere a Romaniei fie in mode direct cat au fost la guvernare, fie prin partide balama (gen pnl, udemereu, pmp, Trasiceanu, Ciorbea) sa spui acum ca votezi PSD sau PNL ca sa-i responsabilizezi este exact cum ti-ai propune sa inveti un catel sa vorbeasca!
  Eu inteleg ca vreti sa scapati de USR insa sa nu credeti ca votantii USR (care sunt mult mai multi decat in sondajele masluite ale PSD-ului) sunt naivi ca votantii PSD si pun botul la aceasta minciuna cu „responsabilizare” a comunistilor!
  N-aveti decat sa va mintiti in continuare (spre fericirea lui Dan Felix Voiculescu) ca traiti intr-o democratie reala si ca PSD este stanga si PNL este dreapta (desi PNL a fost inca de la infiintarea sa un partid de stanga) si sa votati ca atare, insa Iohannis ne-a aratat foarte clar ca PSD=pnl=udemereu=aur=pmp=proromania=partiduletele minuscule ale Dragnea, Dancila, Dan Felix Voiculescu!
  Este foarte clar ca singura varianta de vot pentru alegerile din 2024 este USR !

 52. Nu înțeleg nemulțumirea românilor. Au votat Iohannis, au Iohannis. Au votat penele, au penele.
  De ce sunt nemulțumiți? Poate de pros tia lor din cabina de vot.

 53. @j
  Singurii care au aratat ca vor sa puna in aplicare promisiunile sunt cei de la USR insa nu au avut acea majporitate in parlament care sa-i sustina !
  PSD si slugile lor din pnl au aratat cu varf si indesat ca nu au in intentie sa-si respecte promisiunile electorale ! Dovada este in ultimii 32 de ani de guvernari dezastruoase !
  Iar tu vrei sa-i mai pui sa mai stea o tura la guvernare ca inca nu esti tu convins ca nu-si vor respecta promisiunile ! Nu mai bine emigrezi matale in Rusia nazista ca sa te bucuri de partid unic care poate fi si stanga si dreapta in acelasi timp ?
  Votez USR !

 54. @p
  Disperati mai sunteti liberalilor (PSD deghizat in galben) daca ati ajuns sa aruncati pe piata asemenea mizerii : sa invitati lumea sa voteze PSD !
  Va meritati soarta, desi pana la infiintarea USL-ului din 2012 eram un liberal convins !

 55. @gica
  Ca sa ajungi sa votezi binele (programe) trebuie sa ai o majoritate educata in tara si delimitari clare intre partide (stanga si dreapta) ! Plus politicieni responsabili !
  Pana atunci in Romania se va vota raul cel mai mic (care este USR in acest moment, dupa parerea mea) si probabil peste 2-3 generatii se va ajunge sa se voteze si binele (programe) !
  Din 1989 pana astazi si inca 30 de ani de acum incolo in Romania se va vota anti cineva sau ceva !
  Nu uita ca democratia reala este facuta pentru si de catre oameni educati, ceea ce nu este cazul Romaniei, inca !

  • Ioane fa bine si spune tuturor prietenilor ceea ce trebuie facut in 2024 . Lasa sentimentalismul ieftin si voteaza impreuna cu ei si familia ta programul de dreapta al partidului ce are cea mai mare reprezentativitate la vot .Daca e USR bine daca e PNL tot bine . Strada ii va amenda imediat daca cistiga dar isi incalca promisiunile din program .Se numeste responsabilitate .

  • Din pacate USR este pe trend descendent .

  • @gica
   Deja le-am spus prietenilor mei si cam o suta dintre ei voteaza dreapta adica USR ! La randul lor isi vor convinge pe multi dintre prietenii lor !
   Daca ati ajuns sa va luati dupa sondajele facute de Pieleanu, Dancu si co. inseamna ca sunteti disperati rau de tot liberalilor !
   Sa nu uitam insa ca in ultimii 10 ani partidul balama al PSD-ului a fost dat de liberali fie ca s-a numit alde, fie ca s-a numit pnl!

  • Ion nu pricepi deocamdata USR nu are reprezentativitate trendul le este defavorabil .Daca in 2024 se pun pe picioare vor fi votati de multi dintre PNLsti asa cum i-au votat si in alegerile Europarlamentare partajat in familii .Deocamdata nu fac fata politic vorbind situatiei . Nu au formula salvatoare ce ii poate readuce in politica la virf .Nu inteleg de ce te framinta cei 5 la suta intentie de vot . Pina si Reper a inteles .Pari un individ ce iti stapinesti sentimentele.Momentul votului este decisiv .Faci incercari nereusite sa convingi ce ? 5-8 la suta e mult prea putin ./

 56. politicienii sunt in vacanta.,in strainatate in marea lor majoritate.
  la mare, la munte, in insule exotice.
  de ce sa-i bagam noi in seama?
  avem putine variante. putem sa-i ignoram total, si ei vor continua sa ne complice viața cu constrangeri de tot felul, cu nedreptatea si egoismul lor.
  in egoismul nostru..nu ne putem organiza pentru a restabili o scara a valorilor, o minima moralia.

 57. Capul face,capul trage!unde nu-i cap vai de picioare!asta-i românul!

 58. Romania trebuie deratizata de 33 de ani de sobolani rosii (PSD + partidele sluga) !
  Singurii care au aratat ca vor si pot sa faca acest lucru sunt cei din USR in cele 8 luni de guvernare !
  Asa ca singura optiune rezonabila de vot in 2024 ramane USR !

  • tu traiesti in alta lume . nu pricepi 8 procente .trend descendent .doar nu o tii langa fara rost .

 59. Sondajele arata de fapt cat de bine functioneaza propaganda. Rezultatele nefavorabile D-lui Iohannis sunt asa pt ca nu a fost sustinut de propaganda. Propaganda a ramas loiala vechilor regimuri(al Jucatorului si al lui Daddy) si a continuat sa apere mandatele celor doi, punand toate responsabilitatile pe seama actualului presedint si adresandu-i numeroase critici. Aceeasi tactica au aplicat-o si profitorii, c oruptii, activistii propagandei, incompetentii, pilele si plagiatorii, fiindca se conduc dupa principiul demult cunoscut:”cine nu e cu noi e impotriva noastra”.

 60. Nulităților din politica românească li se apropie sfârșitul. Este imposibil ca nația noastră să nu fie în stare să aleagă altceva în afară de pamblicari, de hoți , de corupți, de animale politice, de combinatori, de infractorii, care ne conduc de la revoluție încoace. Nu ei sunt majoritari în Românica. Ei sunt ca păduchii: în frunte. A țării… Trebuie un ras. A capului politicii românești. Cu tot cu păduchii , mari cât buburuzele…

 61. Trei Doamne, și toți trei ratați. Cum îi mai suportam? Sunt un dezastru pentru țară.

 62. În realitate nemulțumiții votează cu AUR dar asta nu mai măsurați în sondajele voastre măsluite!N-am încredere într-un sondaj comandat de PSD!De fapt AUR a trecut de 20%!

 63. Ciolacu nu e manelistul ala gagautz,care canta ” Foaie verde de cucuza,ef alaref of of?! De ierea eunuc la un harap terorist, Haisam sau asa ceva?!

 64. Concluzia comentariilor si articolului : in 2024 votam USR !
  Restul este can can !

 65. Se mai fac bine românii sau nu?