G4Media.ro

Criză de sânge în Vaslui, unde nu există un centru de transfuzii.…

Criză de sânge în Vaslui, unde nu există un centru de transfuzii. Spitalul Județean de Urgență face apel la oameni și asigură transport gratuit la Bârlad

Situație critică în Vaslui, unde Spitalul Județean de Urgență se confruntă cu o criză de sânge dublată de faptul că în municipiul reședință de județ nu există nici măcar un centru de transfuzii.

Pentru a facilita deplasarea potenţialilor donatori către Centrul de Transfuzii Bârlad, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a anunțat că poate pune la dispoziţia donatorilor un mijloc de transport, în cazul în care sunt cel puţin cinci solicitanţi, informează Agerpres.ro.

„Stimaţi concetăţeni, din cauza stocurilor de sânge ce sunt aproape inexistente, vă rugăm să veniţi la donare! Viaţa semenilor noştri depinde de noi! Gestul de a dona sânge este foarte important pentru pacienţii din spitalul nostru, mulţi dintre ei au nevoie de sânge iar viaţa lor poate să depindă de această pungă de sânge! Este un mod de a arăta că-ţi pasă de ceilalţi oameni din jurul tău! Sângele donat de tine poate salva un nou-născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră. Tu le poţi oferi o şansă de a-şi trăi mai departe viaţa! Poţi să fii sigur că de sângele tău este întotdeauna nevoie şi că ar putea fi de folos chiar cuiva drag”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a SJU Vaslui.

Reprezentanţii unităţii medicale au arătat că pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, pentru prima donare, între 18-50 de ani, cu greutatea peste 50 de kg, care să nu fi suferit de hepatită virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. Totodată, nu pot dona sânge femeile însărcinate şi persoanele care au suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale.

Deschiderea unui punct de transfuzii sanguine în municipiul Vaslui, anunţată iniţial de prefectul judeţului, Eduard Popica, pentru luna iulie, a fost întârziată, autorităţile judeţene informând, joi, că pe data de 23 septembrie se deschid ofertele pentru achiziţia de aparatură medicală.

Potrivit sursei citate, deschiderea punctului de transfuzii sanguine se va face până la sfârşitul anului, acesta urmând să fie coordonat de Centrul Judeţean de Transfuzii de la Bârlad.

Autorităţile judeţene au demarat de la sfârşitul anului trecut procedurile pentru înfiinţarea punctului de transfuzii, având în vedere că la această dată în judeţ funcţionează un singur centru de transfuzii sanguine, în municipiul Bârlad, iar cetăţenii din Vaslui şi din zonele limitrofe trebuie să străbată distanţe foarte mari pentru a putea dona sânge, arată Agerpres.ro.

sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Pai ar cam trebui sa fie sange, ca pe acolo isi cam dau cu toporul in cap unul altuia. Asta cand nu sunt morti de betzi. Exagerez bineinteles, dar asta e imaginea judetului.
    Sa traiasca don Vasile Buzatu, ca are valoare.

  2. O situatie foarte periculoasa, avand in vedere ca astia se taie intre ei cu orice ocazie.

    Iar raspunsul la intrebarea „ce bah, n-ai sange in instalatie?” e un clar „nu”.

  3. Triste comentariile de mai sus. Avem, ni toti, ca tara ce meritam…chiar daca unii se cred superiori pentru ca nu s-au nascut in judetul Vaslui.

    • Hai că m-ai făcut să comentez de-al dreaq: sânge ar fi în Vaslui dar nu poate fi folosit fiindcă are alcoolemia prea mare. Sau pentru că, în Vaslui, la transfuzie contează nu numai grupa de sânge dar și alcoolemia, și e greu să le potrivești pe amândouă. Sau asistenta care îți ia sânge e prea beată și nu vede să bage acu-n venă.

  4. Da, exact se spuneam. Unii se cred superiori si comenteaza „de-al dreaq”. Pacat cu subtilitatile limbii romane. Stiti, corect de spune „nu numai, CI si”, dar asa e cand ne credem mai invatati decat suntem. Oamenii sa moara din lipsa de sange de transfuzii, ca doar s-au nascut in Vaslui sau s-au nascut femei…sau ce mai vreti dumnevoastra. Daca a fost un comentariu ironic ce ati scris initial, mea culpa ca n-am prins ironia. O zi buna va doresc, fara probleme medicale pentru dumneavoastra si cei dragi! Si poate donati macar in Bucuresti sau la oricare alt centru de transfuzie din tara, nu la cel din Barlad. Macar asa ar fi bine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.