G4Media.ro

Criză alimentară în Coreea de Nord: Cupoane în loc de bani şi…

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Criză alimentară în Coreea de Nord: Cupoane în loc de bani şi creşterea de lebede pentru carne

De la tipărirea de cupoane valorice în loc de bani şi până la creşterea de lebede negre ornamentale pentru a fi mâncate, Coreea de Nord este forţată să inoveze pentru a face faţă problemelor economice şi penuriei de alimente, în contextul blocajelor de la frontieră provocate de pandemia de Covid-19, transmite Reuters, citată de News.ro

În timp ce sezonul recoltărilor se apropie de sfârşit, observatorii internaţionali spun că situaţia alimentară şi economică a Coreei de Nord este periculoasă şi că există semnele unei intensificări a comerţului şi ajutoarelor umanitare prin China.

Agenţia de informaţii din Coreea de Sud a declarat, în cadrul unei audieri parlamentare cu uşile închise de joi, că liderul nord-coreean Kim Jong Un a emis ordine ca fiecare bob de orez să fie asigurat şi eforturi totale dedicate agriculturii, potrivit parlamentarilor prezenţi la un briefing.

Totuşi, agenţia de spionaj a evaluat că această recoltă ar putea fi mai bună decât cea de anul trecut, datorită vremii mai însorite, şi a spus că Coreea de Nord ia măsuri pentru a-şi redeschide graniţa cu China şi Rusia în lunile următoare, au declarat parlamentarii reporterilor.

Coreea de Nord suferă de multă vreme din cauza insecurităţii alimentare, observatorii spunând că gestionarea defectuoasă a economiei este exacerbată de sancţiunile internaţionale privind armele sale nucleare, dezastrele naturale şi acum de pandemia de Covid-19, care a determinat o blocare fără precedent a graniţelor.

Kim Jong Un a recunoscut o situaţie alimentară ”tensionată” şi şi-a cerut scuze pentru sacrificiile pe care le-au făcut cetăţenii pentru a preveni epidemia de coronavirus. Dar el a mai spus că economia s-a îmbunătăţit în acest an, iar Coreea de Nord a negat un raport al anchetatorilor ONU în această lună care spunea că mii dintre cei mai vulnerabili oameni riscă să moară de foame.

Coreea de Nord nu a raportat oficial niciun caz de coronavirus.

Agenţiile ONU au declarat că Coreea de Nord a început recent să permită intrarea de ajutoare în ţară, iar cifrele publicate de China arată o creştere lentă a comerţului.

Potrivit diverselor informaţii din mass-media, care citează surse neidentificate din Coreea de Nord, banca centrală a tipărit cupoane în valoare de aproximativ 1 dolar, din cauza lipsei de bancnote de woni nord-coreean.

Rimjin-gang, un site din Japonia, operat de dezertori nord-coreeni, a relatat că cupoanele circulă cel puţin din august, în parte pentru că hârtia şi cerneala pentru moneda oficială nu au mai sosit din China. Lipsa de bancnote ar putea fi, de asemenea, exacerbată de o combatere guvernamentală a utilizării valutei străine, în special a dolarului american şi a yuanului chinez, care erau utilizate pe scară largă înainte, a declarat NK News, cu sediul la Seul, care a spus că a coroborat informaţiile.

Reuters nu a putut confirma în mod independent utilizarea cupoanelor. Săptămâna aceasta, presa de stat nord-coreeană a promovat consumul de carne de lebădă neagră ca o sursă de hrană valoroasă şi a afirmat că creşterea la scară industrială, dezvoltată recent ar ajuta la îmbunătăţirea vieţii oamenilor.

”Carnea de lebădă neagră este delicioasă şi are valoare medicinală”, a scris luni ziarul partidului de guvernământ Rodong Sinmun.

Cercetările privind creşterea păsărilor ornamentale pentru hrană au început la începutul anului 2019, iar autorităţile au spus şcolilor, fabricilor şi întreprinderilor să cultive hrană şi să crească peşti şi alte animale pentru a creşte autosuficienţa, a scris NK News.

”Soluţia este menită să abordeze atât eşecul agriculturii pe scară largă de a asigura o aprovizionare adecvată cu alimente a întregii ţări, cât şi restricţiile guvernamentale mai recente legate de Covid-19, care au blocat în mare măsură importurile de alimente şi de alte produse de la începutul anului 2020”, a scris Colin Zwirko.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. „… ziarul partidului de guvernamint … ” , au nordcoreenii partide de opozitie ?

 2. Acum înțeleg de ce a slăbit Kimișor, ca să dea un exemplu! Acum supușii vor slăbi și ei cu 50% din solidaritate și dragoste pentru Preaiubitul Conducător. Păcat de coreence dacă vor slăbi, erau perfecte!

 3. Vrem și noi acolo.

 4. Sa merga la taticul putin si china sai intretina ca vad ca ai. Sufla in cir lui nebunul ala de mic si gras.

 5. Conform Nielsen, in martie 2021, „Aproape toţi românii consumă carne săptămânal”. In acel sondaj, 8% din romanii sondati (nu mai zic de tarani) care mananca carne o data pe saptamana sau mai rar. De aia e omul omnivor, ca sa manance carne de Craciuin.

  Iar nordcoreenii manca lebada de crescatorie? Dezastru!

  Voi cand ati mancat lebada de crescatorie ultima data? Dintr-ailalta v-a dat UE suficienta.

 6. E bine să nu plîngi la mormînt străin,spuneau bătrîni noștri înțelepți.Ar trebui să ne „uităm*” la viitorul nostru,care-i mîine,ce ne pregătesc dragii noștri conducători,care ne omoară generația care ne-a crescut cu prețul vieții și al morții. „I-a priviți cum se duc bravii noștri,bravi părinți…..”Iar noi rămîne goi de o generație care a îndurat trecutul în frig și foame,iar noi îi criticăm pe alții văzînd paiul din ochii lor și nu întunericul întunericului,din ochii noștri,mîndrie care ne macină sufletele.

 7. si noi am trecut ,, la mustata ,, prin asta pe vremea impuscatului Aici te duce totalitarismul , excesul de nationalism , izolationismul Nici-o tara nu rezista izolata ,asa ca prin intrarea noastra in ue am da de gustul carnii @ GHEORGHE – generatia de care pomenesti l-a plasmuit pe ceausescu ( ai auzit de el ? ) -mergi pe mina conducatorilor de acum ( daca esti documentat )