G4Media.ro

Cristiano Ronaldo, proces de 1 miliard de dolari în SUA din cauza…

sursa foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Cristiano Ronaldo, proces de 1 miliard de dolari în SUA din cauza reclamelor Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume  

Fotbalistul Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces colectiv în SUA pentru promovarea Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, scrie BBC.

Reclamanții afirmă că susținerea sa i-a determinat să facă investiții în pierdere. Aceștia cer daune de „o sumă care depășește” 1 miliard de dolari.

În noiembrie 2022, Binance a anunțat prima sa colecție „CR7” de token-uri ne-fungibile (NFT) în parteneriat cu Ronaldo, despre care fotbalistul a spus că îi va recompensa pe fani „pentru toți anii de susținere”.

NFT-urile sunt active virtuale care pot fi cumpărate și vândute, dar care nu au o formă proprie în lumea reală – cu alte cuvinte, ele există doar în mod digital. În general, acestea sunt utilizate pentru a marca proprietatea asupra unui lucru, cum ar fi o fotografie sau un videoclip online.

„CR7” se referă la inițialele și la numărul tricoului lui Ronaldo și este folosit ca marcă într-o serie de produse, de la încălțăminte la parfumuri, care au contribuit la transformarea sa într-unul dintre cei mai bogați sportivi de pe planetă.

Într-un videoclip pe rețelele de socializare în care anunța parteneriatul, Ronaldo le-a spus potențialilor investitori: „Vom schimba jocul NFT și vom duce fotbalul la următorul nivel”.

Cea mai ieftină NFT din colecție avea un preț de 77 de dolari când a fost pusă în vânzare în noiembrie 2022 – dar un an mai târziu, avea un preț de aproximativ 1 dolar.

Reclamanții susțin că promovarea Binance de către Ronaldo a dus la o „creștere cu 500% a căutărilor” pentru bursa de criptomonede, care este înregistrată în Insulele Cayman.

De asemenea, ei spun că a determinat oamenii să folosească firma pentru a investi în ceea ce ei numesc „valori mobiliare neînregistrate” – cum ar fi criptomoneda BNB a Binance.

Potrivit Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori din SUA (SEC), aceste active pot fi considerate valori mobiliare – și, prin urmare, celebritățile care le susțin trebuie să respecte legislația americană.

Președintele SEC, Gary Gensler, a declarat anterior că celebritățile trebuie „să dezvăluie publicului de la cine și cât de mult sunteți plătiți pentru a promova investițiile în valori mobiliare”.

„Atunci când celebritățile susțin oportunitățile de investiții, inclusiv titlurile de valoare din criptomonede, investitorii ar trebui să fie atenți să cerceteze dacă investițiile sunt potrivite pentru ei și ar trebui să știe de ce celebritățile fac aceste susțineri”, a spus el.

Reclamanții susțin că Ronaldo ar fi trebuit să dezvăluie cât de mult a fost plătit, dar nu a făcut acest lucru.

Nigel Green, șeful firmei de consultanță DeVere Group, a declarat că problemele care stau la baza acestui caz nu se limitează la un singur fotbalist.

„Este esențial să recunoaștem că învinovățirea exclusivă a lui Ronaldo simplifică prea mult o problemă complexă”, a spus el.

„În schimb, atenția ar trebui să fie îndreptată și către autoritățile de reglementare globale care au fost lente în stabilirea unor linii directoare clare pentru acest peisaj financiar în evoluție”.

Planuri de viitor

Ronaldo și Binance par să aibă planuri de a lucra din nou împreună în viitor, o postare recentă pe rețelele de socializare a fotbalistului spunând că „pregătesc ceva”.

Niciunul dintre ei nu a răspuns la solicitările de comentarii ale BBC.

Acțiunea colectivă a fost depusă la o săptămână după ce Departamentul de Justiție al SUA a cerut firmei să plătească 4,3 miliarde de dolari sub formă de penalități și confiscări.

Acesta a acuzat Binance că ajută utilizatorii să ocolească sancțiunile din întreaga lume și că facilitează transferul de bani pentru infractori și teroriști.

Directorul executiv al firmei, Changpeng Zhao, a demisionat, după ce a recunoscut că a încălcat legea privind spălarea de bani.

Major League Baseball, Formula 1 și Mercedes-Benz se confruntă, de asemenea, cu procese colective intentate în aceeași zi, din cauza promovării de către acestea a schimbului de criptomonede eșuat FTX.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...