G4Media.ro

Cristian Rizea, fost deputat PSD condamnat la 4 ani de închisoare în…

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Cristian Rizea, fost deputat PSD condamnat la 4 ani de închisoare în România, e masterand la Securitate Națională la Chișinău cu taxa neachitată / Rizea e liber în Moldova, în ciuda condamnării definitive

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a scăpa de o condamnare definitivă de patru ani și opt luni la închisoare în România, s-a înscris la cursurile de masterat al Universității de Stat din Moldova (USM).

În Republica Moldova, Rizea și-a schimbat numele în Mihai Cristian și este începând din acest an cursant la masteratul de Securitate Națională din cadrul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul USM.

Dumnealui încă nu a achitat contractul de studii. Are un proiect de ordin de înmatriculare. Acest curs de masterat ține doi ani de zile cu frecvență la zi”, a declarat pentru G4Media, șefa departamentului de Comunicare și Relații Publice a USM, Cristina Gonța.

Taxa anuala la master este de 8.000 de lei moldovenești, circa 400 de euro.

Rizea are probleme cu legea și în Republica Moldova, acolo unde autoritățile competente i-au deschis deja și al doilea dosar de urmărire penală.

Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Rizea mai are pe rol în instanţele moldoveneşti cel puţin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale, potrivit portalului Anticorupție.md

Pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare. În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de Registrul de Stat de la Chișinău.

Publicitate electorală

Cristian Rizea a fost lipsit în 2021 de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Deocamdată acest dosar este pe rol, fapt ce împiedică extrădarea lui Rizea.

Cu toate acestea, autoritățile din România ar putea cere omologilor de la Chișinău ca Rizea, chiar și în calitatea sa mai nouă de cetățean moldovean, să ispășească pedeapsa primită în România în închisorile din Republica Moldova.

În prezent, Rizea este implicat în mai multe scandaluri publice legate de șantaj, furturi și înșelăciune, față de mai mulți oameni de afaceri și personaje obsure de la Chișinău. Rizea pozează mai nou la Chișinău în „jurnalist european” și spune că vrea să-și deschidă televiziune. 

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Sursa foto: Facebook/ Ionel Stoica

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Nici Moldova nu extradeaza ?

  • Îi extrădează pe cei săraci. Exemplu Radu Antonina în dosarul Colectiv.

   Rizea are bani și cu avocați buni va mai sta în libertate câțiva ani.

   Dar și în România este la fel. Cei cu bani, au posibilitatea să fie condamnați mai târziu și stau în Închisoare puțin.

 2. Lăudată fie justiția română!ăia care NU EXISTĂ! decât la salarii de nababi!

 3. Niște oameni de nimic…. și individul ăsta și ăia de l-au făcut scăpat 🤮🤮🤮🤮

 4. Ce 7ig0die de om, psdist de seama la vremea lui.
  eugen nu are nici o reactie la astfel de articole, e foarte ocupat cand nu e vorba despre usr.

 5. si lupta si dai.

  • Nu se poate schimba tot sistemul judiciar peste noapte iar acolo judecatorii si procurorii sunt extrem de corupti. Italia s-a luptat zeci de ani si tot sunt probleme. Romania e la fel de putreda dupa 30 de ani.
   Sistemul juridic e cel mai greu de curatat. Implica tot de la securitate pana la ultimul paznic si au cartitze infiltrate in orice partid.