G4Media.ro

COVID-19 este un substantiv de genul feminin, afirmă Academia Franceză

COVID-19 este un substantiv de genul feminin, afirmă Academia Franceză

Atunci când vorbesc despre COVID-19, francezii folosesc în majoritatea lor, până în prezent, forma de masculin, însă prestigioasa Academie Franceză a reamintit o regulă gramaticală în virtutea căreia numele acestei boli ar trebui să fie utilizat la feminin, aşa cum se întâmplă deja în Canada, informează AFP.

Într-un comunicat publicat la sfârşitul săptămânii trecute, membrii Academiei Franceze reamintesc faptul că numele maladiei, COVID-19, „este un acronim pentru ‘Corona Virus Disease 2019’ (‘Maladia Coronavirus 2019’) şi că prescurtările şi acronimele împrumută genul substantivului care constituie nucleul sintagmei din care au devenit o abreviere”. Ei au dat ca exemple compania feroviară naţională franceză, SNCF (Societatea Naţională a Căilor Ferate) – căci „societate” este de genul feminin -, CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) – întrucât „comitet” este un substantiv de gen masculin în limba franceză – şi CIA (Agenţia Centrală de Informaţii) – deoarece termenul „agenţie” are genul feminin.

În mass-media franceze şi în conversaţiile din viaţa de zi cu zi, francezii folosesc mai degrabă „Covid” la genul masculin. Comparând „Le Covid” şi „La Covid” pe platforma Google Trend a motorului de căutare Google se ajunge la un grafic ce arată că forma de masculin este mai utilizată pe acest motor online decât cea de feminin.

Cu toate acestea, opinia Academiei Franceze nu reprezintă un caz izolat în această speţă. În Canada, genul feminin este utilizat inclusiv de prim-ministrul Justin Trudeau pentru a desemna numele maladiei în limba franceză. Site-urile instituţiilor publice din această ţară folosesc tot forma de feminin.

Şi în cadrul companiilor mass-media canadiene se întâmplă la fel, Radio Canada anunţând deja că a expediat o fişă lingvistică angajaţilor săi în luna martie în care consiliera postului în lingvistică şi terminologie, Nathalie Bonsaint, recomanda utilizarea genului feminin, subliniind existenţa unei anumite confuzii care s-ar datora virusului (substantiv de gen masculin în franceză), SARS-CoV-2, aflat la originea maladiei COVID-19 şi a pandemiei care a afectat întreaga lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) foloseşte la rândul ei forma de feminin.

Îndemnul Academiei Franceze ce vizează utilizarea corectă a numelui acestei maladii este identic cu apelul lansat de Academia Regală Spaniolă la sfârşitul lunii martie, care a avut la bază aceleaşi motivaţii.

Citește și: STUDIU Bărbaţii prezintă niveluri mai ridicate ale unei enzime cheie în infectarea cu 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Bun, este foarte impotant că s-a lămurit problema. Vai de curul nostru…

 2. Bine de știut, bine că s-a lămurit problema de gender a virusului, să nu mai zică nimeni că socialismul în Franța nu-i bun de nimic

 3. SARS-CoV-2 – Severe Acute Respiratory Syndrome – Corona Virus type 2

  SINDRÓM, sindroame, s. n. Totalitatea semnelor și a simptomelor care apar împreună în cursul unei boli, dându-i nota caracteristică.

  CoVid19 – agentul patogen, coronavirus model 2019.

  Cum dracu’ sa se numeasca boala precum agentul patogen si virusul precum o boală?!?

  • Asa:
   SARS-CoV-2 – Severe Acute Respiratory Syndrome – Corona Virus type 2, SARS identifica boala pe care o produce, de ex. „virusul varicelo-zosterian” sau „virusul gripal”, doar ca la ei ordinea cuvintelor e invers decat in romana.
   Covid= Boala data de coronavirus 2019, unde accentul e pe „boala”, nu pe agentul patogen. Ca nici Alzheimer’s Disease nu e un nene.
   Problemele nu-s in engleza, ele apar in romana, ca in majoritatea situatiilor unde te trudesti sa traduci texte adoptate. Era sa spun „texte profesionale” dar limba romana nu permite.

 4. Acesta-i vaccinul frantuzesc anti COVID. Limba noastra-i o comoara. Iata marile preocupari ale UE: mediul si femininul de la COVID. COVIDUTA. Multumim Frantei pentru uriasa contributie adusa luptei impotriva acestei boli! Napoleon ar fi mandru de voi.

 5. M-am linistit!
  Deci sunt doua covide si doi covizi.
  Multumim! Vive la France!

 6. apropo de gen:

  pe toate statisticile legate de covid-19 pe care le-am vazut, am gasit doar distributia cazurilor la nivel de sex (barbat/femeie), si nu la nivel de gen.

  oare cei care sunt gender fluid, nehotarat, etc nu s-au imbolnavit de covid-19?

 7. Bravo. Asta era problema. Acum, cu informația asta se schimbă totul.

 8. Nu e corect politic, trebuie sa renuntam la sistemul binar.Virusul Chinezesc e transgender.

 9. Sigur, de doua luni ma chinuia intrebarea „de ce gen o fi Covid-19”? Noroc cu academia franceza.

 10. Francezii fac ce știu mai bine. Sunt inutili.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.