G4Media.ro

Coronavirus în România: Marile fabrici închise temporar: Dacia, Ford, Pirelli, Dräxlmaier. Și…

Coronavirus în România: Marile fabrici închise temporar: Dacia, Ford, Pirelli, Dräxlmaier. Și retailerii și producătorii de mobilă își trimit angajații în șomaj tehnic

Furnizorul de componente auto german Dräxlmaier, care are în România aproape 15.000 de angajați, anunță suspendarea temporară a activității în toate cele 5 fabrici deținute – Pitești, Satu Mare, Timișoara, Hunedoara și Brașov – „pe fondul măsurilor legate de prevenirea răspândirii virusului COVID-19 și în contextul reducerii activității clienților din piața auto”, au precizat reprezentanții companiei la solicitarea G4Media.

„Perioada de suspendare va viza un interval de două până la patru săptămâni, începând cu 23 martie 2020 și depinde de evoluțiile viitoare. În intervalul în care activitatea va fi sistată, angajații vor fi în șomaj tehnic, primind 75% din salariu. Reluarea activității fabricilor din România va fi decisă în funcție de evoluția evenimentelor la nivel global, asupra cărora virusul are un impact”, au mai declarat aceștia.

Potrivit acestora, în toate fabricile grupului au fost luate măsuri de protecție a angajaților, iar aceștia au fost în permanență informați despre toate reglementările impuse de autorități menite să ducă la o încetinire a răspândirii virusului.

Și Pirelli Slatina, unul dintre cei mai mari angajatori din Olt, a anunțat în urmă cu două zile suspendarea temporară a activității. 4.000 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic și vor încasa 75% din salariu, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Digi24.

„Pirelli Slatina anunţă suspendarea activităţii fabricii, în perioada 23-31 martie 2020, în contextul îngrijorărilor recente legate de răspandirea COVID-19, dar şi a încetinirii solicitării produselor, pe piaţa auto”, informează compania.

Producătorul de anvelope a precizat că reluarea activităţii de producţie se va face cu un număr cât mai redus de angajaţi, „tocmai pentru a putea garanta standarde cât mai ridicate de protecţie a propriilor angajaţi, asigurând în acelaşi timp şi furnizarea produselor solicitate”.

Nu sunt primii mari angajatori din industria auto care au luat o astfel de decizie. Patronatul Dacia și sindicatele au convenit oprirea temporară a uzinei în perioada 19 martie-5 aprilie. Cei circa 14.000 de angajați vor intra în această perioadă în șomaj tehnic și vor fi plătiți cu 85% din salariu.

Tot de ieri, 19 martie, a fost suspendată activitatea și la uzina Ford de la Craiova. Angajații vor beneficia pe perioada șomajului tehnic de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat recent că se află în discuţii cu oficialii Ford de la Craiova pentru a găsi soluţii de ajutor, după cele două săptămâni în care compania va susţine din surse proprii plata şomajului tehnic.

Nu doar companiile din industria auto au luat decizia de a suspenda activitatea în această perioadă, ci și marii producători și retaileri de mobilă.

Grupul Mobexpert a închis încă de ieri magazinele, iar din 21 martie oprește și activitatea logistică. „Hotărârea îi vizează pe toți cei 2.400 de angajați ai grupului. În perioada întreruperii activității, Mobexpert va achita către angajați din fonduri proprii o indemnizație în valoare de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”, se arată într-o comunicare oficială postată pe pagina de Facebook a grupului.

Și Aramis Invest, cel mai mare producător local de mobilă, își va suspenda activitatea la fabrica din Baia Mare în perioada 30 martie-5 aprilie. „Toți angajații companiei vor fi în somaj tehnic pe perioada suspendării”, au precizat oficialii Aramis Invest, la solicitarea G4Media. Compania are circa 5.000 de angajați.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, la Digi24, că datele REVISAL, registrul electronic al salariaților, arată că săptămâna aceasta erau aproximativ 200.000 de mii de contracte de muncă suspendate. „Este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a declarat ministrul.

Foto: Fabrica Draexlmaier Satu Mare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

  1. Lasa ca salveaza guvernul situatia cu bani din imprumuturi. Doar ca s-ar putea ca sa nu mai fie locuri de munca la sfirsitul odiseei idiotilor pe tarimul coronavirusului.

  2. Or sa le ia chinezii gratis, sunt veseli acum se pregatesc de o portie noua de lilieci si pangolini

  3. Nu va mai panicati ! Este numai o suspendare.Chinezi incep cu productia, si cu injectiile de bani facute pe tot globul , si cererea va creste, deci se va relua productia.Deci stai calm,vorbim de 2-3 luni de pauza.China are cel mai mare interes ,ca productia sa mearga cu viteza mare. Cea mai mare spaima a partidului comunist este somajul in china, vor face tot posibilul ca oamenii sa fie preocupati si sa consume,asa nu vin pe idei proaste si puterea partidului este asigurata.Asta a fost reteta pe care Deng Xiaoping a impusi inca din 1978.

  4. Destul de ironic faptul ca se inchid fabrici peste tot in lume, mai putin in China, locul de unde a pornit totul.

  5. N-a informat-o nimeni ca pe orizontala e vorba de 850.000 de locuri de munca in legatura cu sectorul auto! Dar mai e timp!!!