G4Media.ro

Controversa zilei în Iași: e artă sau nu e artă?

Controversa zilei în Iași: e artă sau nu e artă?

O creație artistică în valoare de 16.000 de euro a dat naștere unei controverse în Iași, unde cetățenii și criticii polemizează pe seama instalației artistice a lui Clemens Behr, amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare. De la „o adunătură de schelete metalice” la „acoperiş zburat de vânt“ și până la ”Poate ar fi mai bine să ne educăm decât să ne inflamăm”, opiniile ieșenilor sunt împărțite, dar majoritatea înclină să critice creația artistului german, după cum scrie ReporterIs.ro.

Pentru această lucrare, Primăria Iaşi a plătit suma de 16.000 de euro, aici incluzând toate cheltuielile, iar despre opera de artă, municipalitatea susţine că este o „instalaţie de artă unică, cu puternice influenţe dadaiste, folosindu-se de materiale reciclate sau materiale uzuale de construcţii.”

Reacţiile ieşenilor au fost în mare parte de respingere, lucrarea lui Behr fiind catalogată drept „o adunătură de schelete metalice“, un „acoperiş zburat de vânt“ sau „opera unui aşa-zis artist care a uitat să-şi ia pastilele“.

Într-un interviu citat de ReporterIs, artistul de 33 de ani îşi caracterizează lucrările drept „instalaţii origami“, create în funcţie de spaţiu: „Abordarea generală este o linie foarte fină între construcţie şi deconstrucţie. Încerc să surprind punctul de echilibru dintre cele două. Percepţia mea asupra propriei munci merge de la artă ca balast (trash) până la artă ca element de decor. În general, cred că lucrările mele reprezintă un colaj al spaţiului sau un colaj în interiorul spaţiului sau fragmente din ambele. Şi mai concret spus, încerc să transform locuri şi camere în forme de origami, adaptând spaţiile şi culorile deja existente, folosindu-mă în mod special de lemn şi carton. Munca mea se bazează foarte mult pe improvizaţie. Totul începe de la spaţiu. Spaţiul defineşte culorile şi formele, dimensiunea lucrărilor“, susţine Behr.

Citește aici tot articolul ReporterIs.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Vezi dacă cunosti un băiat deștept, ajungi la 33 de ani sa expui gunoi la Iasi pe bani frumoși.

  2. (Daca a fost de buna credinta) Artistul german ar trebui sa inteleaga ca astfel de creatii sunt digerate bine intr-o piata saturata deja de arta stradala (ca prin Londra, Berlin, Barcelona…)
    Iasiul neavand o cultura artistica de strada iata ca si nuca lui pare in cui.

  3. Mie mi-a venit in cap o ghereta distrusa de furtuna. Banuiesc ca asa ceva poate fi considerat arta in zilele noastre.

  4. Deh… românul s-a născut și artist conceptual.

  5. „opera unui aşa-zis artist care a uitat să-şi ia pastilele“

    Subscriu si eu la opinia asta.