G4Media.ro

Controversa privind participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de…

Foto: Comitetul Intenațional Olimpic

Controversa privind participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris se adâncește/ 35 de țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Australia cer interzicerea acestora

Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului, adâncind incertitudinea cu privire la Jocurile de la Paris, scrie Reuters.

Măsura sporește presiunea asupra unui Comitet Olimpic Internațional (CIO) care vrea să evite ca unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume să fie rupt de conflictul sângeros care se desfășoară în Ucraina. „Mergem în direcția în care nu am avea nevoie de un boicot, deoarece toate țările sunt unanime”, a declarat Jurgita Siugzdiniene.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a participat la reuniunea online a celor 35 de miniștri pentru a discuta despre solicitarea de interzicere, a declarat anterior un purtător de cuvânt al ministerului lituanian al sportului.

Purtătorul de cuvânt a declarat că mesajul lui Zelenskiy către participanți a fost că principiile de neutralitate nu se pot aplica invaziei Rusiei în Ucraina.

„Un privilegiu să-l găzduim astăzi pe @ZelenskyyUa la summitul nostru privind participarea olimpică”, a scris pe Twitter ministrul britanic al sportului, Lucy Frazer.

„A fost o întâlnire foarte productivă între 35 de națiuni și am exprimat foarte clar poziția Marii Britanii: Atâta timp cât Putin își continuă războiul barbar, Rusia și Belarus nu trebuie să fie reprezentate la Jocurile Olimpice.

În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina, statele baltice, țările nordice și Polonia ceruseră organismelor sportive internaționale să interzică sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice.

Rusia a lansat vineri dimineață un val de atacuri asupra infrastructurii ucrainene în orașele Harkov și Zaporizhzhia, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că o ofensivă rusească mult așteptată era în curs de desfășurare în estul țării.

„Agresiunea rusă a dus la moartea a 231 de atleți și antrenori ucraineni”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky într-o declarație după întâlnirea cu șefii CIO ceh și ai agenției sportive naționale.

„În același timp, știm că 70 la sută dintre sportivii ruși sunt soldați. Consider că este inacceptabil ca astfel de oameni să participe la Jocurile Olimpice în situația actuală, când, în mod evident, fair-play-ul nu înseamnă nimic pentru ei.”

Boicotul Ucrainei

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile dacă sportivii ruși și bieloruși vor participa, iar boxerul ucrainean Oleksandr Usyk a declarat că rușii vor câștiga „medalii de sânge, morți și lacrimi” dacă li se va permite să participe.

Astfel de amenințări au reînviat amintirile boicoturilor din anii 1970 și 1980, în timpul Războiului Rece, care bântuie și astăzi organismul olimpic mondial, care a cerut Ucrainei să renunțe la ele.

Cu toate acestea, ministrul polonez al sportului, Kamil Bortniczuk, a declarat că boicotul nu este deocamdată în discuție.

„Nu este momentul să vorbim încă despre un boicot”, a declarat el într-o conferință de presă, afirmând că există alte modalități de a pune presiune asupra CIO care ar putea fi explorate mai întâi.

El a precizat că majoritatea participanților s-au pronunțat în favoarea unei excluderi absolute a sportivilor ruși și belaruși.

„Majoritatea vocilor – cu excepția Greciei, Franței, Japoniei – au fost exact în acest ton”, a spus el.

El a spus că crearea unei echipe de refugiați care să includă disidenții ruși și belaruși ar putea fi o soluție de compromis.

CIO a deschis ușa pentru ca sportivii ruși și belaruși să concureze ca neutri. Comitetul Olimpic consideră că un boicot va încălca Carta Olimpică și că includerea rușilor și bielorușilor se bazează pe o rezoluție a ONU împotriva discriminării în cadrul mișcării olimpice.

Cu aproximativ 18 luni înainte de începerea competiției, CIO încearcă cu disperare să calmeze apele pentru a nu periclita mesajul de pace globală al jocurilor și pentru a nu aduce o lovitură uriașă veniturilor.

În timp ce Anne Hidalgo, primarul orașului gazdă, Paris, a declarat că sportivii ruși nu ar trebui să participe, organizatorii Paris 2024 au declarat că vor respecta decizia CIO în această privință.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ar fi mișto sa nu-i mai vedem la niciun fel de competiție, vreo 500 de ani. Je g uri că Noile și alții ce se fotografiaza cu „fanii” lor, la ieșirea de pe stadion…

  2. Nu spuneau ei că inventează un campionat, pentru orice sport, mai tare decât orice campionat existent?( Campionat la care vor participa ei, Rusia și Belarus…). Că sa nu mai spunem că ăștia triseaza și când respira (suspendările din alte competiții erau active dinainte de invazie, din cauza scandalului de dopaj). Zic că e mai ok sportul și lumea fara neandertalieni…