G4Media.ro

Controversa din coaliție privind Agenţia pentru Investiţii din Sănătate se adâncește /…

Controversa din coaliție privind Agenţia pentru Investiţii din Sănătate se adâncește / Barna: Se regăseşte în programul de guvernare, care nu poate să fie un subiect de negociere/ Orban: N-am susținut și nu s-a discutat în coaliție

UPDATE: Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a intervenit pe subiectul Agenţiei pentru Investiţii din Sănătate, subliniind că ministrul Ioana Mihăilă are toată susținerea partidului și că Agenția „nu este scoasă de nimeni din joben azi”, ci este un punct agreat în programul de guvernare.

„Am stabilit fără echivoc, astăzi, în Biroul Național USR PLUS, că sprijinim în Coaliție demersurile ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, de înființare a agenției care va construi spitale în România. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate nu e scoasă de nimeni din joben azi ca să o negociem cu cineva, este un punct clar agreat în programul de guvernare cu care Guvernul Cîțu a fost votat de Parlament si pe care Guvernul Cîțu trebuie să-l pună în practică acum.(…) Ioana Mihăilă are toată susținerea USR PLUS, va veni și în ședința Coaliției să răspundă la orice nelămuriri – așa cum a făcut și public – și vrem să știm astăzi că și premierul Cîțu susține ceea ce și-a asumat deja prin programul de guvernare”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Cioloș susține că Ministerul Sănătății nu avut niciodată capacitatea de a face proiecte mari de infrastructură de sănătate, „nu a avut capacitate de coordonare a proiectelor aflate sub autoritățile locale (primării sau consilii județene) și atunci spitalele au fost mereu amânate, iar banii necheltuiți au fost returnați la buget sau pierduți”.

„Acest lucru este inacceptabil în condițiile în care avem și vom avea bani foarte mulți și prin PNRR pentru acest tip de investiții. Avem nevoie să angajăm profesioniști care pot să lucreze la aceste proiecte, avem nevoie de o agenție care să nu fie politizată și birocratizată, ci să răspundă doar la necesitatea de a proiecta și a ridica spitalele așteptate de 30 de ani de români”, a mai scris Dacian Cioloș.

Știrea inițială: Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat marţi că Agenţia Naţională pentru Investiţii în Infrastructura de Sănătate se regăsește în programul de guvernare, negociat de reprezentanții coaliției, în timp ce liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că, în coaliție, nu s-a discutat și nu s-a luat nicio decizie pentru înființarea unei astfel de instituții.

În timp ce Dan Barna susține că noua Agenție îşi propune să facă „posibile investiţiile în infrastructura de sănătate”, cum ar fi construcţia de spitale , Ludovic Orban pledează pentru ca proiectele să fie derulate de deținătorii spitalelor.

„Această propunere care se regăseşte în programul de guvernare – pentru că am văzut diverse puncte de vedere, că nu se ştia, că nu s-a auzit – este un subiect agreat de reprezentanţi. Domnul Buşoi, domnul Cseke şi colegul nostru Vlad Voiculescu au agreat acea componentă din programul de guvernare şi se regăseşte foarte clar în programul de guvernare, care nu este şi nu poate să fie un subiect de negociere. Evident, suntem dispuşi să aducem clarificări, dacă sunt necesare, dar această agenţie este clar necesară şi foarte importantă. (… ) Nu adaugă la birocraţie. Nu devine un sistem mai greoi sau mai complicat. Pur şi simplu discutăm de reorganizarea unei structuri care există în momentul de faţă în Ministerul Sănătăţii şi care s-a dovedit nefuncţională”, a declarat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a spus că vor fi oferite detalii în şedinţa de coaliţie și că subiectul nu a fost până acum discutat pentru că „este unul dintre obiectivele asumate de această coaliţie de guvernare”.

Despre rolul acestei Agenții, Dan Barna a spus că aceasta îşi propune să facă „posibile investiţiile în infrastructura de sănătate, respectiv este o agenţie care îşi propune să facă posibilă construcţia de spitale în România”.

„În momentul de faţă, ne uităm că acele spitale regionale despre care vorbim încă din 2014 – şi dacă ne uităm ce s-a întâmplat de atunci, avem o utilizare de doar 5% a fondurilor europene disponibile pentru spitalele regionale, ceea ce arată foarte clar că în actuala structură de funcţionare, Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea de project management, de a susţine şi de a realiza construcţia de spitale”, a mai declarat Dan Barna.

Președintele PNL, Ludovic Orban, are, la rândul lui, o opinie fermă: înființarea acestei agenții nu a fost discutată și decisă în coaliție.

„Noi n-am susținut și nu s-a discutat în coaliție și nu s-a luat o decizie ca să se înființeze o Agenție pentru PNRR…Gândiți-vă că termenul pentru înființarea acelei agenții e 31 decembrie 2022. Noi trebuie să contractăm 70% din sumele alocate până la 31 decembrie 2022, conform Regulamentului european. Ori, noi dacă ne folosim timpul ăsta pentru a înființa Agenția, când se va înființa, nici nu va avea timp să deruleze procedurile de licitație. Punctul de vedere care a fost exprimat în coaliție este pentru entitățile care au documentații mature (…) derularea procedurilor să se facă de cel care deține spitalul sau urmează să dețină spitalul, indiferent că e vorba de consiliu municipal, consiliu județean, minister…”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă România va anunța Comisia Europeană că va renunța la Agenția Naţională pentru Investiţii în Infrastructura de Sănătate, Ludovic Orban a declarat: „Așa mi se pare normal”.

„Acolo scrie că se înființează Agenția. Eu zic că se poate păstra înființarea Agenției, pentru că ea e finanțată (…) Nu e obligatoriu să o scoți. Numai că derularea proiectelor efective care urmează să fie finanțate prin PNRR trebuie să fie derulate de cei care dețin spitalele”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîţu (PNL) şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă (USR PLUS), au făcut, vineri, declaraţii contradictorii despre Agenţia Naţională pentru Infrastructura în Sănătate.

În timp ce premierul afirmă că nu s-a ajuns la un acord în coaliţie, Mihăilă susţine că proiectul face parte din Programul de guvernare, negociat în coaliţie. ”Dacă pentru partenerii de coaliţie există întrebări sau dubii (…) le răspund cu plăcere”, a transmis Mihăilă.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. PNL, PSD și UDMR vor că spitalele sa fie construite așa cum au fost construite in ultimii 30 ani. Adică deloc.

  Vor că banii sa fie la primărie sau la Consiliul județean, adica aceeași situație care nu ne-a adus niciun spital nou. Dimpotrivă, sutele de milioane de euro din bani publici s-au scurs în buzunarele directorilor, dar și pe achiziții dubioase stocate în spatele ușilor închise.

  Partidele vechi nu vor reforme. Vor că lucrurile sa se întâmple la fel în următorii ani așa cum au avut loc în ultimii 30 ani.

  PNL nu face reforme. La fel și PSD și UDMR

 2. Orban e cu mafia spitalelor. De la el a și venit demiterea lui Vlad Voiculescu.

  • Demiterea lui VV a venit de la Iohannis dar, Mandolina are interesele lui, care nu prea au legatura cu constructia de spitale.
   Distractiv mi se pare ca Florin Citu ii acopera planul lui Sica.

 3. Infiintarea Agentiei pentru Investitii in Sanatate e scrisa clar in programul de guvernare. Oare atat de ticalosi sunt cei din PNL si UDMR incat nu mai citesc ce au scris chiar ei in decembrie 2020???

  • Scrie, nu scrie..e o aberatie…Agentia inseamna un presedinte, cabinet, secretar general, directii…au ramas clientii pe afara si nu au job?….adica noi vrem restructurare si mai facem o agentie platita de la buget…..Sanatatea nu cunoaste investitii, cum dracu mai faci o agentie?….Treaba e simpla, alocati bani de spitale noi la Ministerul Dezvoltarii, aia cu asta se ocupa, au Compania de Investitii in subordonare, daca au facut stadioane,lucrari complexa…. nu sunt in stare de un centru medical la nivel de comuna?, ca sunt vreo cateva sute de facut conform PNNR….adunativa la guvern si modificati standardele de constructie a cladirilor medicale, actualizate la nivelul anului in care traim…..Sanatatea sa se concentreze pe actul medical si aparatura, lasati inrastructura sa o faca profesionistii…….Pentru VV, daca a ramas fara job, il faceti presedinte USR Bucuresti si ia leafa de acolo, plus ca are ONG-ul Magicamp…de ce trebuie sa incarcam aparatul bugetar pentru un individ paralel cu sisteemul medical…auzi, acum vrea sa fie si constructor

  • Scrie in programul guvernului Citzu, cu care a fost votat in parlament. Semnat de PNL si UDMR de bunavoie, nu cu pistolul la tampla.
   Poate tot programul de guvernare Citzu e o aberatie, daca e sa ne luam dupa nataraii postaci PNL care se viseaza „animale politice” si nu mai vor sa respecte ce au semnat.

  • Si ce te mira,crezi ca e vreunul corect?

  • Sub controlul agenţiei, spitalele s-ar construi cu bani de la UE, adică fără parandărăt pentru PNL şi PSD.

 4. „Agentia pentru Investitii in Sanatate” suna a ceva creat special pentru Vladut Voiculescu. Miliardele din sanatate trebuie sa ajunga unde trebuie.

 5. De asta se ocupa Udrea inainte cu Min Dezvoltarii si cu prietena ei de la Compania Nat de Investitii. S.a ocupat si ia ramas ceva maruntis de construieste la Clujul lui Boc un cartier. Bun. Sa se desfiinteze Min Dezvoltarii si Comp Nationala de Investitii….

 6. Ciolos spune ADEVARUL: Agentia aia pentru Investiti in Sanatate e prevazuta in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 la Pagina 165/269, care prevede la Ministerul Sanatatii urmatoarele:
  „i) Realizarea unei infrastructuri medicale moderne prin:
  -Inființarea unei Agenții pentru Investitii în Infrastructura de Sănătate care sa asigure Ministerului Sanatatii si principalilor actori din sistemul de sanatate suport tehnic pentru pregatirea si implementarea proiectelor de investitii;”

  Deci dna Mihaila si Ciolos si Barna spun ADEVARUL!
  Au sarit insa in sus PNLeii cand Ioana Mihaila a venit cu OUG in Guvern pentru infiintarea Agentiei si PNLeii NU vor sa auda ca Miliardele de Euro sa fie pe mana USR PLUS!
  Asta e DOVADA suprema ca PNLeii abia atunci au auzit de Agentia asta, PNLeii NU au citit Programul de guvernare VOTAT de Parlament la Investirea Guvernului Florin Citu!!

  Ce ma deranjeaza la ipocritul Dacian Ciolos: acum el invoca RESPECTAREA Programului de guvernare al alintei, VOTAT de Parlament!
  Dar NU l-am auzit pe Ciolos sa invoce acelasi Program de guvernare cand Premierul Citu calca in picioare Programul de guvernare …si nu o data, uite 2 exemple, desi sunt MUUUULTE:
  1. Cresterea alocatiilor in Programul de guvernare prevede 2 Cresteri a cate 20% de fiecare data in anii 2021 si 2022, adica din 1 Ianuarie 2021 si 1 Iulie 2021 cu cate 20% , apoi din 1 Ianuarie 2022 si 1 Iulie 2022 cu cate 20%!
  Premierul Zombie a anuntat sec ca doar la 1 Ianaurie 2021 si apoi la 1 Ianuarie 2022 cu acte 20%!
  Atat!
  Ciolos a tacut chitic!
  2. Educatia timpurie: acea FACILITATE fiscala de 1500 de Lei, deductibila la angajator, care o acorda angajatului cu copil de cresa sau gradinita!
  In 30 martie 2021 Minsiterul de finante, chitic, fara sa anunte public, a initiat iar Guvenrul a aprobat OUG care a SUSPENDAT pe 2021 aceasta facilitate pentru EDUCATIE timpurie!
  Desi multe firme private au bagat-o in Bugetul pe 2021 si asteptau Normele de aplicare!!!
  Ciolos iar a tacut chitic…
  NU ii intereseaza dezastrul DEMOGRAFIC al Romaniei cat il intereseaza ca Miliardele de Euro pentru Spitale sa ajunga pe mana USR PLUS!

  Rusinica, dle Ciolos, un ipocrit ca toti ceilalti!!!

 7. NECLAR mi se pare altceva: in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 la Pagina 165/269, la Ministerul Sanatatii e prevazuta „Inființarea unei Agenții pentru Investitii în Infrastructura de Sănătate care sa ASIGURE Ministerului Sanatatii si principalilor actori din sistemul de sanatate suport tehnic pentru pregatirea si implementarea proiectelor de investitii;”
  Adica, pare ca Agentia ramane la Ministerul sanatatii?!
  Va fi subordonata Ministerului sanatatii, adica POLITIZATA?!!!
  Ca dl Ciolos spune altfel sau asa inteleg eu: „Ministerul Sănătății nu avut niciodată capacitatea de a face proiecte mari de infrastructură de sănătate, „nu a avut capacitate de coordonare a proiectelor aflate sub autoritățile locale (primării sau consilii județene) și atunci spitalele au fost mereu amânate, iar banii necheltuiți au fost returnați la buget sau pierduți”. FOARTE CORECT!
  Si mai spune Ciolos: „Avem nevoie să angajăm PROFESIONISTI care pot să lucreze la aceste proiecte, avem nevoie de o agenție care să NU fie politizată și birocratizată, ci să răspundă doar la necesitatea de a proiecta și a ridica spitalele așteptate de 30 de ani de români”, a mai scris Dacian Cioloș.” PERFECT de acord!
  NUMAI ca PNLeii nu vor sa auda, dar nici de la USR PLUS nu intelegem clar CINE va COORDONA aceasta Agentie?!
  In subordinea CUI va fi Agentia asta?!

  Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, fondatoarele asociatiei „Daruieste viata” care CONSTRUIESC exclusiv din DONATII acel Spital oncologic pentru copiii bolnavi de cancer au spus ieri intr-un interviu la HOTNEWS:
  „Înființarea unei Agenții Naționale pentru Infrastructură în Sănătate ar fi un mare câștig, în condițiile în care Ministerul Sănătății nu a reușit să implementeze niciun proiect de anvergură din fonduri europene, spune Oana Gheorghiu. Dacă această agenție NU va fi politizată și va lucra exclusiv cu experți, ”vom putea avea cu adevărat spitale la standardele lumii civilizate. Altfel vom avea din nou niște adaptări la stilul merge și așa, cu beneficii pentru buzunarul unora”.
  ”Ministerul Sănătății este una dintre instituțiile publice cele mai birocratice, închistate, învechite și cu grad mare de toxicitate. Miniștrii se tot schimbă, 99% din staf ramâne pe loc. De ani sau zeci de ani. În plus, în ciuda a ceea ce se crede, personalul ministerului sănătății este subdimensionat și pestriț, unii competenți, mulți nu, unii onești, alții nu. Să speri că o astfel de structură, (care, să fim realiști, chiar și cu un ministru determinat, onest și pragmatic, nu poate fi reformată nici în 6 luni, nici ntr-un an sau doi) care n-a reușit mai nimic în ultimii 30 de ani, care nu a implementat niciun proiect de anvergură pe fonduri europene și nu a reușit să oprească tunuri importante date în sănătate, ar putea să gestioneze eficient, responsabil și onest proiecte de zeci de miliarde de euro e naivitate pură.

  Așa că da, credem că înființarea unei Agenții în care să lucreze EXCLUSIV profesioniști ar fi un mare câștig. E nevoie de profesionalism în gestionarea celor 3 proiecte de spitale regionale, altfel riscăm să avem încă niște clădiri proaste pe bani mulți”, mai argumentează ea.

  În același timp, admite că există și riscuri.
  ”Există și riscuri pentru agenția asta? Sigur, politizarea e RISCUL cel mai mare. Dar cred că e momentul ca partidele aflate la putere, de fapt toate partidele din țara asta, să facă acel PACT pentru SANATATE și să-și ia mâinile politice de pe construcția de spitale. Să accepte măcar o data ca interesul public să fie deasupra interesului de partid. Daca această Agenție va lucra EXCLUSIV cu EXPERTI și specialiști vom putea avea cu adevărat spitale la standardele lumii civilizate. Altfel vom avea din nou niște adaptări la stilul „merge și așa”, cu BENEFICII pentru buzunarul unora.”
  În lipsa unui corp de profesioniști, care să asigure managementul infrastructurii în sănătate, alternativele ar fi Ministerul Sănătății (total greșit, după părerea mea) sau autoritățile locale, ceea ce ar fi cu adevărat catastrofal. Uitați-vă ce au reușit autoritățile locale în pandemie : „spitalele” din Lețcani și Pipera sunt elocvente. Gândiți-vă cum ar fi ca Iașiul și Doljul să pună mâna pe Regionale și Miliardele aferente”.
  Oana Gheorghiu mai spune că este nevoie de profesionalizarea instituțiilor publice.
  ”Dar asta se va întâmpla pe termen lung și doar dacă un Prim-ministru va avea curajul să înceapă un astfel de proces pe bune, nu doar declarativ. Până atunci, părerea mea e că mai bine faci o instituție de la zero și o croiești corect, cu reguli, criterii și proceduri care să nu lase loc jocurilor politice sau financiare. Nu e ușor, dar nici imposibil”.

 8. Uitati-va cata mizerie debiteaza acest Ludovic Orban:
  „Întrebat dacă România va anunța Comisia Europeană că va renunța la Agenția Naţională pentru Investiţii în Infrastructura de Sănătate, Ludovic Orban a declarat: „Așa mi se pare normal”.
  „Acolo scrie că se înființează Agenția. Eu zic că se poate păstra înființarea Agenției, pentru că ea e finanțată (…) NU e obligatoriu să o scoți. Numai că derularea proiectelor efective care urmează să fie finanțate prin PNRR trebuie să fie derulate de cei care DETIN spitalele”, a spus Ludovic Orban.

  ADICA: Lasam Agentia cu numarul mare de angajati sa taie frunze la caini, ca e prinsa in PNRR si sunt ALOCATI BANI multi(„e finantata prin PNRR”!!!), dar derularea proiectelor, adica de BANI, sa se ocupe cei care „detin spitalele”, adica Minsiterul Sanatatii sau Autoritatile locale(la spitalele ce tin de Autoritatile locale!) !!
  Aia „priceputii” la Cheltuirea eficienta a BANILOR publici!
  Halucinant!
  Suprapunere inutila, de dragul clientelei politice care abia asteapta Miliardele de Euro alocate Spitalelor prin PNRR, ca sa FACA din acele Miliarde Euro ce au facut si pana acum din Fondurile UE alocate la sanatate Romaniei: NIMIC!
  I-au bagat in buzunarele adanci tot soiul de baieti destepti din partidele aflate la osul de ros!
  Orbane, sa-ti fie rusine!
  Sunt convinsa ca cei de la Comisia Europeana NU vor permite invarteli dambovitene, pe placul sforarului Orban, mai ales dupa acest scandal public, care sigur ajunge la Brussels si la Parlamentul European, foarte preocupat de CHELTUIREA Miliardelor de Euro din PNRRurile statelor member!!!

 9. @ lili,
  Tu mai faci mancare, dus, speli haine etc? Sau poate esti imbracata cu aceleasi haine de cand ai votat PNL? Ai uitat asa repede ce ai votat? Acum ai ce ti-ai dorit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.