G4Media.ro

Consiliul Naţional Secuiesc, care militează pentru autonomie pe criterii etnice, se solidarizează…

Consiliul Naţional Secuiesc, care militează pentru autonomie pe criterii etnice, se solidarizează cu europarlamentarii catalani secesioniști ameninţaţi cu ridicarea imunităţii

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), o organizație care promovează autonomia pe criterii etnice în România, şi-a exprimat ”solidaritatea” cu cei trei europarlamentari catalani secesionişti ameninţaţi cu ridicarea imunităţii parlamentare în martie, printre care fostul preşedinte al guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, transmite agenția MTI.

CNS consideră “şocant şi revoltător” faptul că europarlamentarii vor decide ca cei trei politicieni catalani să fie arestaţi preventiv din ceea ce consideră a fi ”motive politice”.

Reamintim că ridicarea imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost votată săptămâna trecută de Comisia Afaceri Juridice din Parlamentul European, iar votul final în plen va fi dat pe 8 martie.

Aleşi în Parlamentul European în mai 2019, Puigdemont, Comin şi Ponsati sunt urmăriţi în justiţie în Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum asupra independenţei, interzis de guvern și sancționat de justiție pentru încălcarea Constituției Spaniei.

Vizat de un mandat de arestare emis de Spania, pentru „rebeliune” şi „deturnare de fonduri publice”, Carles Puigdemont, preşedintele partidului secesionist Împreună pentru Catalonia (Junts) s-a refugiat în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.

Procedura de ridicare a imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost lansată în ianuarie 2020. În cazul ridicării imunităţii, autorităţile ţării de origine a eurodeputatului sunt cele care decid dacă îi retrag sau nu mandatul. Însă decizia de a-i extrăda spre Spania ar urma să fie luată de autorităţile ţării unde ei locuiesc în prezent: Belgia pentru Puigdemont şi Comin, Scoţia pentru Clara Ponsati.

Mai mulţi foşti lideri catalani rămaşi în ţara lor, precum Oriol Junqueras, vicepreşedintele guvernului lui Puigdemont şi membru al partidului secesionist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ispăşesc pedepse grele cu închisoarea în Spania pentru organizarea referendumului.

Consiliul Național Secuiesc a lansat o Iniţiativă cetăţenească europeană prin care promova tocmai o inițiativă care să acorde mai multă autonomie regiunilor din EU pe motive etnice, iar susținerea liderului catalan Carles Puigdemont a adus un număr semnificativ de semnături în Spania. (Foto: Imagini de la un marș pentru autonomia Tinutului Secuiesc în 2018 la Târgu Mureș / Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. cum is prinsi PSDISTI SI AUR LA FURAT cum apar articole cu unguri :)))
    Ce manevra inputita din anii 90′

  2. Practic astfel de articol se poate scrie oricand.

  3. E 15 martie aproape, ce sa zica si ei.

  4. ungurii nu sunt capabili sa evolueze. se lasa condusi de mentalitatea tembelului ala de popa de la ditrau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.