G4Media.ro

Consiliul Europei solicită României să plătească sumele acordate de tribunalele naționale reclamanților…

Consiliul Europei solicită României să plătească sumele acordate de tribunalele naționale reclamanților din șase dosare

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile române să-i despăgubească pe reclamanţi pentru încălcările constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul SC Polyinvest SRL şi în cinci alte cazuri, potrivit Agerpres.

Rezoluţia interimară face referire la şase verdicte care acoperă nouă cereri privind neexecutarea deciziilor tribunalelor naţionale sau a sentinţelor forurilor de arbitraj emise între 2000 şi 2011, care au dispus unor societăţi controlate de stat să plătească diverse sume părţilor reclamante.

Comitetul de Miniştri îşi exprimă regretul profund că, în pofida apelurilor sale urgente şi repetate, autorităţile române nu au efectuat încă plăţile în cauză şi îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea privind eşecul lor continuu de a furniza o reparaţie reclamanţilor, se arată în comunicat.

Deplângând absenţa prelungită a oricărei informaţii privind orice evoluţie vizând soluţionarea acestor cazuri, rezoluţia interimară cheamă autorităţile române să informeze oficial Comitetul de Miniştri privind toate evoluţiile pertinente.

De asemenea, aceasta reiterează că România, în calitate de stat parte a convenţiei, are obligaţia necondiţionată de a se conforma verdictelor definitive ale CEDO.

O rezoluţie interimară este o formă de decizie adoptată de Comitetul de Miniştri menită să depăşească situaţii mai complexe care merită o atenţie specială, mai precizează CoE.

Comitetul de Miniştri a avut, între 14 şi 16 septembrie, reuniunea sa trimestrială pentru supervizarea executării verdictelor CEDO. În virtutea articolului 46 a Convenţiei europene a drepturilor omului, statele parte se angajează să se conformeze verdictelor CEDO.

Pentru a supraveghea executarea verdictelor, Comitetul de Miniştri se bazează pe informaţiile furnizate de autorităţile naţionale implicate, reclamanţi, ONG-uri, instituţii naţionale pentru drepturile omului şi alte părţi interesate.

Sursa foto: Facebook/ Consiliul Europei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Romania e rupta’n cur de multi ani, de unde sa mai plătească și despăgubiri pt judecați la CEDO?! Au avut ei politicienii grija de 30 de ani-comunismul nu mai contează- sa tot fure tara.

  2. Sa ia din salariile si din pensiile procurorilor daca n-au bani sa plateasca. Fiindca ei au generat abuzurile. De ce sa platim noi pentru niste procurori abuzivi?