G4Media.ro

Consiliul Europei recomandă Georgiei abrogarea legii cu privire la „influenţa străină”, supranumită…

Photo by Vano SHLAMOV / AFP

Consiliul Europei recomandă Georgiei abrogarea legii cu privire la „influenţa străină”, supranumită „legea rusească”

Consiliul Europei a „recomandat cu tărie” marţi Georgiei să abroge controversata sa lege cu privire la „influenţa străină”, a cărei adoptare de către parlament a generat ample manifestaţii în ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

Georgia este unul din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, instituţie cu sediul la Strasbourg care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent.

Potrivit uneia din comisiile instituţiei, Comisia de la Veneţia, „restricţiile impuse de această lege drepturilor la libertatea de expresie, la libertatea de asociere şi la respectarea vieţii private sunt incompatibile cu condiţiile stricte stabilite de Convenţia europeană a drepturilor omului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.

Aceste restricţii „nu corespund exigenţelor de legalitate, legitimitate, necesitate într-o societate democratică şi de proporţionalitate”, potrivit instituţiei.

Textul, votat în 14 mai de parlamentul de la Tbilisi, impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Criticii săi au supranumit-o „legea rusească” din cauza similitudinii sale cu o lege votată în Rusia pentru a reprima opoziţia.

Potrivit Consiliului Europei, „legea are ca efect obiectiv riscul de a stigmatiza, de a reduce la tăcere şi în final de a elimina asociaţiile şi organismele media care primesc chiar şi o mică parte din fonduri din străinătate”. „Riscul este cu atât mai mare cu cât asociaţiile şi media vizate sunt cele care critică autorităţile şi eliminarea lor dăunează unei dezbateri publice deschise şi informate”.

Comisia de la Veneţia aminteşte controversa din jurul acestei legi în Georgia, cu „reacţii în masă în ţară” şi regretă că ea a fost adoptată „în cadrul unei proceduri care nu a lăsat niciun loc unei veritabile dezbateri şi unor consultări semnificative”. „Acest mod de a proceda nu corespunde exigenţelor europene pentru o legislaţie democratică”, conform acesteia.

Franţa şi Germania s-au declarat duminică „profund preocupate de situaţia în Georgia”, unde legea adoptată de parlament merge „împotriva valorilor europene”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de preşedintele Emmanuel Macron şi cosemnat de cancelarul Olaf Scholz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...