G4Media.ro

Condițiile Austriei pentru „Air Schengen”: intensificarea controalelor la frontierele terestre, România și…

Sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Condițiile Austriei pentru „Air Schengen”: intensificarea controalelor la frontierele terestre, România și Bulgaria să preia solicitanții de azil / Negocierile continuă

România, Bulgaria și Austria au ajuns la un „acord politic” privind extinderea spațiului Schengen, potrivit guvernelor de la București și Sofia. Potrivit acordului, Bulgaria și România vor aplica acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene și maritime începând cu martie 2024, a anunțat miercuri Ministerul român de Interne. Ministerul de Interne de la Viena s-a limitat să precizeze joi că negocierile continuă în prezent, transmite APA (Austrian Press Agency).

Condițiile austriece pentru un „Air Schengen” sunt o creștere a operațiunii Frontex în Bulgaria și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a declarat pentru DPA că solicită, de asemenea, intensificarea controalelor la frontierele terestre și ca România și Bulgaria să preia solicitanții de azil, în special pe cei din Afganistan și Siria.

La începutul lunii decembrie, ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a propus ca în traficul aerian cu Bulgaria și România să se renunțe la frontierele Schengen în schimbul unor controale mai stricte la frontiere. „Air Schengen” înseamnă că pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele internaționale în viitor; pașapoartele vor fi verificate de către companiile aeriene la poartă, ca de obicei.

Ministerul austriac de Interne a subliniat joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la spațiul terestru Schengen și, prin urmare, nici un termen limită, mai scrie sursa citată.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor. Detalii aici.

Premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat joi că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen fără frontiere terestre. După negocieri complicate, cele două țări au ajuns la un acord de principiu cu Austria privind aderarea la Schengen pe cale aeriană și maritimă, a declarat Denkov, potrivit agenției bulgare de presă BTA. Aceste negocieri vor fi însoțite de un sprijin substanțial din partea Comisiei Europene pentru a proteja frontierele externe ale UE cu Turcia și Serbia, pentru a reduce fluxul de migranți ilegali către Europa, a adăugat Denkov, mai scrie DPA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. „Ministerul austriac de Interne a subliniat joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la spațiul terestru Schengen” uite si minciuna alor nostri. Uite cum minciuna are picioare scurte. Pai cum vine asta, daca nu se negociaza aderarea atunci Dl. Ciolacu de ce zice ca „România intră în Schengen, în sfârșit, după 13 ani.” De ce negociem in genunchi ci Austria cand interesele lor din Romania sunt MAJORE? De ce negociem in genunchi cand ei vor sa exporte gazele noastre in 3-4 ani? De ce negociem in genunchi cand putem juca atatea carti economice care le pot afecta serios interesele in zona bancara, asigurari, licitatii publice etc. etc. ??? De ce negociem in genunchi cand e dreptul nostru dupa 13 ani de cand intrunim conditiile? De ce mama naibii suntem condusi de cei mai slabi politicieni din istoria recenta care s-au incolonat in genunchi la Viena sa accepte mila lor si sa ne umileasca ??

  • Deocamdata firmele austtiecii platesc taxe enorme aici si au mii de angajati. Pui presiune pe ele, dau afara oameni ce raman someri si statul nu mai incaseaza taxele. Firmele lor fac afaceri si vor sa fim in schenghen. Faza e ca intrarea in schenghen e o obligatie , nu un favor si noi trebuia din 2011. Totusi shenghen nu mai e de multi ani ca toti au reintrodus controale.

  • @Ludwin Nu sunt nici primii care vom intra asa. Chiar si Italia, Grecia si AUSTRIA au intrat mai intai pe cale aeriana si dupa pe cale terestra!

  • @Dacia… _ “Nu suntem…”

   Doamna Dacia, dezinformați. După cum v-am mai arătat, singurele state care au aderat la Schengen în doi pași au fost Elveția și Croația.

   La semnarea documentului de aderare au fost prevăzute clar termenele de aderare, cu intervale între pași de 3, respectiv, 2 luni, iar primul pas a fost aderarea cu frontierele TERESTRE.

 2. Deci care minte mai repede si de ce? Austria spune ca nu exista negocieri pentru terestru… premierul bulgar anunta ca Austria negociaza insa. Pai nu spuneau bulgarii ca vor in Schengen cu totul?

 3. Deci trădătorii de neam de la FSN/Rusia (PSD-PNL-UDMR-AUR) nu doar că nu ne bagă in Schengen, dar ne aduc si toți imigranții in România! Singurii care beneficiază vor fi cei cu avioane si iahturi, adică tot politicienii! Mulțumim rusofililor!

  • Lasa ca Bulgaria declara acum cateva zile ca vrea tot…si acum se multumesc cu mai putin. Ori stiu ca vor obtine in 2024 granitele…ori toti sunt vanduti Rusiei (ROM, BULG, AUST, UNGARIA)

 4. Air Schengen este un moment mult mai umilitor decât consiliul JAI decembrie 2022 când grofii ne-au spus niet. Atunci am avut demnitatea să intram la vot desi stiam ca va fi un esec. Acum am primit o flegmă scârboasă în plină figură, dar noi suntem bucuroşi de onoarea făcută. Fără cuvinte….

 5. Este absurd ca Romania sa preia migranți care au ajuns în Austria prin Croația, deși România NU este membră Schengen!

  Politicienii români trădează interesul național, susținând cauza Austriei! Ce-i mizeria și bătaia asta de joc la adresa României?!

  PS. Comentariul meu se simte suficient de bine ne-comentat. Mulțumesc celor care se abțin.

  • Cine a zis, unde este precizat ca Romania o sa preia migranti ajunsi prin alte tari decat Romania? Daca nu prezinti o sursa si e doar o parere…e un comentariu inutil.

  • P.S Poate reusesti pana in 2024, sa imi arati acea sursa care precizeaza ca Ungaria a primit in 2022 si 2023 mai multi bani decat Romania de la UE! Sper ca nu ai uitat….

  • @Dacia … _ „…e un comentariu inutil”

   Doamnă Dacia, observația dumneavoastră este corectă, ați comentat inutil.

   La întrebarea privind contribuțiile și beneficiile fiecărui stat la Bugetul UE v-am răspuns în spațiul în care ați întrebat și v-am propus statista.com/…/net-contributors-to-eu-budget/, cu recomandarea ca pentru detalii să consultați datele Comisiei Europene. După cum cei care au oarece cunoștințe de statistică știu, datele pentru anul 2022 se vor definitiva în 2024, iar cele pentru anul 2023, în 2025. Vă rog citiți și apoi scrieți, răspuns la această întrebare puteți afla singur cu ușurință.

   …Cum, de altfel, puteți afla răspunsul cu privire la migranții din Spațiul Schengen ce ar urma să fie găzduiți în România și Bulgaria. Lectura vă ajută să aflați că România a îndeplinit Procedura Dublin în mod exemplar, prin urmare nu despre aceasta este vorba în actualul acord. Citind articolele pe care le comentați aveți șansa să înțelegeți.

   igi.mai.gov.ro/procedura-dublin/

 6. „Trebuie să spun că au fost mai multe state care au intrat în mai multe etape, dar în mod special Austria, Grecia și Italia au intrat mai întâi pe cale aeriană și ulterior pe cale terestră.” CUM ERA AIA? Romania intra prima asa? Uite ca nu suntem nici primii, nici ultimii care intra asa in Schengen!!! Constantine, Constantine maaaaa

 7. Victorie, am înfrânt!

  • Las ca vin hauristii si sosocarii, vin sa santajeze si ei! Sa vezi atunci cat de mult o sa pierdem.

  • Dupa cocalarii astia de la PSD si PNL…. haur si sos solutia de avarie pt iesirea din UE si NATO =)))))))))))

 8. Slugi la imperialisti!

 9. Nu, nu mai credem nimic și în nimeni!

 10. @Marcele, nu credeai tu in Simion? :))

 11. In final, cu intratul asta in Schengen, se va sta mai multa la granita.. ca intensifica controalele. De parca nu se statea suficient pana acum.

  • Neaaaah, se fac controale aleatorii si multi au scanere super profi. Bine..vorbind de Romania, probabil da, o sa mearga f greu =))))

  • @Marc _ “…se va sta mai mult…”

   Cum ați ajuns la concluzia asta?

   În spațiul de liberă circulație, nu se mai stă deloc. Transportatorul grec încarcă portocalele și le descarcă la Budapesta, să zicem.

   În prezent, transportatorul grec stă la intrare în Bulgaria până se strică portocalele în camion, după care stă la frontiera cu România, apoi la frontiera cu Ungaria, până îmbătrânește el însuși așteptând la coadă!

   Deci, încă o dată, cum ați ajuns la concluzia pe care ați prezentat-o ?!