G4Media.ro

Concurs de soluţii pentru o nouă clădire în zona Palatului Culturii din…

Foto: Palatul Culturii din Iași (Unsplash / Adi Coco)

Concurs de soluţii pentru o nouă clădire în zona Palatului Culturii din Iași / În decembrie 2019, peste 100 de personalități au cerut autorităţilor să nu aprobe construcţia

Patru mari birouri de arhitectură – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio şi Zaha Hadid Architects – care au conceput de-a lungul timpului clădiri rezidenţiale şi de birouri, muzee, stadioane – vor participa la un concurs de proiecte în vederea realizării unui edificiu în zona Palatului Culturii din Iaşi, jurizarea fiind programată la sfârşitul lunii iunie, anunță News.ro.

Concursul a fost lansat după ce, în urmă cu peste doi ani, intenţia de a construi un turn cu 27 de etaje în zonă a provocat nemulţumire, peste o sută de personalităţi ieşene cerând autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, să nu aprobe construcţia.

În decembrie 2019, peste o sută de personalităţi ieşene – profesori universitari, oameni de cultură, dar şi artişti – cereau autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, să nu aprobe construirea unui turn cu 27 de etaje în apropierea Palatului Culturii din Iaşi, afirmând că proiectul imobiliar urma să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale oraşului, respectiv Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi şi Catedrala veche Romano-Catolică. La acel moment, dezvoltatorul proiectului, Iulius Group, preciza că era vorba doar despre propuneri, nu despre proiecte defintive, derulându-se etapa consultării opiniei publice.

De această dată, patru birouri din topurile de arhitectură la nivel mondial, care au conceput de-a lungul timpului clădiri rezidenţiale şi de birouri, muzee, stadioane, ansambluri mixed-use au fost invitate să participe la un concurs de proiecte organizat de acelaşi dezvoltator la Iaşi, intenţia anunţată de această dată fiind „construirea unui reper arhitectural pentru oraş”.

„Soluţiile vor fi propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio şi Zaha Hadid Architects, birouri de arhitectură care şi-au pus semnătura asupra unor clădiri emblematice de pe tot mapamondul şi care lucrează în premieră pentru un concurs de specialitate în ţara noastră. Printre cele mai ambiţioase proiecte arhitecturale ale lor se numără: sediul Apple – Apple Park California, clădirea cu funcţiuni mixte – Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt şi National Museum of XXI Century Arts din Roma”, precizează compania, adăugând că îşi doreşte să investească în dezvoltarea unui ansamblu reprezentativ în Iaşi, în zona Sf. Andrei – Piaţa Palatului Culturii, „proiectat cu respect faţă de valorile arhitecturale ale oraşului şi cu o abordare contemporană”.

De asemenea, vor fi luate în calcul şi rezultatele unui studiu relizat de companie în noiembnrie 2021, privind modul în care  ieşenii văd dezvoltarea oraşului.

Arhitecţi ai celor patru birouri au vizitat amplasamentul de la Iaşi şi proiectează, conform temei de concurs, un edificiu care „va continua şirul de lucrări monumentale, de referinţă istorică şi arhitecturală din centrul oraşului, printr-o viziune contemporană, respectând contextul istoric de patrimoniu şi particularităţile topografice ale sitului, va integra şi pune în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe amplasament, oferind o soluţie contemporană sustenabilă care să anticipeze şi să genereze transformarea necesară a spaţiilor publice din proximitate”, precizează compania.

Demersul este coordonat de o echipă de specialişti formată din istoricul Cătălin Turliuc şi arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Dragoş Ciolacu, Mihai Corneliu Drişcu şi Matei Bogoescu.

Foster+Parteners are în portofoliu edificii importante, precum sediul Apple – Apple Park din California, sediul european al agenţiei de ştiri Bloomberg din Londra, ransformarea clădirii Parlamentului german  – iar senior partners sunt şi doi arhitecţi români, Maximilian şi Daniel Zielinski, care consideră că este responsabilitatea lor morală implicarea în acest proiect.

Biroul de arhitectură MVRDV are proiecte în 47 de ţări şi oferă soluţii la problemele arhitecturale şi urbane contemporane din birourile localizate în Rotterdam, Shanghai, Paris, New York şi Berlin. „Am vizitat Iaşul, ne-am îndrăgostit de bogata istorie a oraşului, clădirile monument, colinele, bisericile, Palatul Culturii şi ne-a plăcut, mai ales, potenţialul sitului”, afirmă  Gideon Maasland, director şi Architect MVRDV.

UNStudio, recunoscut pentru design avangardist şi construcţii emblematice,  îşi desfăşoară activitatea în birouri din Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai şi Melbourne. „Centrul oraşului este foarte interesant din punct de vedere cultural şi foarte complex din punct de vedere istoric. Monumente din diferite perioade istorice sunt localizate în apropiere unele de altele, un lucru rar întâlnit, însă care creează un mediu bogat, atât cultural, cât şi vizual”, susţine Arjan Dingsté, Director şi Senior Architect UNStudio.

Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncţional Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam sunt doar câteva exemple de clădiri celebre care au fost proiectate de UNStudio.

Zaha Hadid Architects are peste 120 de proiecte pe 6 continente şi sedii în Londra, Beijing şi Hong Kong. ,Istoria îndelungată a Iaşului ca oraş universitar şi reputaţia sa internaţională în materie de inovaţie culturală inspiră o arhitectură ce se integrează cu oraşul şi creează noi spaţii vibrante pentru comunitatea locală”, afirmă Maurizio Meossi, Associate Director la Zaha Hadid Architects.

Soluţiile birourilor de arhitectură vor fi prezentate în faţa juriului la finalul lunii iunie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Nu stiti ce sa faceti si cum sa le mai invartiti doar ca sa mai trantiti un turn. Data trecuta nu ati reusit din cauza ca s-a sesizat opinia publica, acum poate iese ceva.

 2. Au fost proteste virulente ale personalitatilor si cand s-a facut turnul Eiffel, ziceau ca va strica Parisul.
  Sunt forme foarte tari, vizionare, vor duce Iasul spre sec 22.

  • Bine, Chirica, cum zici tu.

  • Pentru un Turn Eiffel trebuie făcut Bahluiul navigabil cu vaporașul. Un pavilion multifuncțional ca la București RomExpo, din care să se ridice un bloc de 17 etaje cu peisaj cultural în jur și cu mall subteran, e mai profitabil de dezvoltat imobiliar pe baza soluției ce se va premia.

 3. Nu se prinde nimeni ca tot concursul e ca sa mai bage Iulian Dascalu (si cei din spatele lui) cateva zeci de milioane de euro in buzunare, betonand tot spatiul verde al centrului orasului.
  Spatiul verde distrus e al iesenilor, pentru ca Dascalu construieste doar pe terenuri publice concesionate, nu pe terenuri cumparate (singura lui contributie fiind ca a cumparat cateva petice de teren in alta parte si a facut niste smenuri cu primaria, dar asta nu inseamna nici 5% din toate suprafata concesionata de la primarie)
  Mai pun cateva petice de gazon, mai pun niste pomisori de la ghiveci si iau banii iesenilor prin magazine si spatii de birouri, constructii facute tot pe terenurile lor.