G4Media.ro

Concentraţie ridicată a virusului H5N1 în lapte provenit de la vaci infectate…

Sursa foto: Pixabay

Concentraţie ridicată a virusului H5N1 în lapte provenit de la vaci infectate cu gripă aviară în Statele Unite (OMS)

În urma descoperirii unor concentraţii ridicate ale virusului H5N1 în laptele provenit de la vaci infectate cu gripa aviară în Statele Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat vineri aplicarea unor măsuri de siguranţă alimentară de bun simţ, cum ar fi utilizarea laptelui pasteurizat, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Deocamdată sunt în curs de desfăşurare studii pentru a încerca să se determine cât timp poate supravieţui virusul în lapte, iar OMS a făcut apel la vigilenţă.

„În timp ce studiile sunt în curs de desfăşurare, este important ca oamenii să aibă practici alimentare sigure, inclusiv să consume doar lapte pasteurizat”, a declarat dr. Wenqing Zhang, care conduce programul mondial al OMS de luptă împotriva gripei, în cadrul briefingului obişnuit al ONU de la Geneva.

„Vedem acum mai multe turme de vaci afectate într-un număr tot mai mare de state americane, ceea ce indică o nouă etapă în răspândirea virusului la mamifere”, a subliniat responsabila OMS.

Autorităţile sanitare din Texas (sudul SUA), unde a fost descoperit primul caz de transmitere de la vacă la om, au subliniat că nu există niciun risc pentru circuitul comercial al produselor lactate, din cauza obligaţiei de a distruge laptele de la vacile bolnave.

Pasteurizarea, care constă în încălzirea laptelui, distruge, de asemenea, virusul.

Infecţiile umane cu virusul A(H5N1) rămân rare şi sunt legate de expunerea la animale şi medii infectate.

În prezent, nu există dovezi de transmitere de la om la om, dar oficialii din domeniul sănătăţii se tem că o circulaţie intensă ar putea facilita mutaţia virusului, permiţându-i acestuia să treacă de la un om la altul.

Zhang a subliniat, totuşi, că virusul din Texas nu prezintă semne de creştere a adaptării la mamifere.

Între începutul anului 2023 şi 1 aprilie 2024, OMS a precizat că a înregistrat un total de 889 de cazuri umane de gripă aviară în 23 de ţări, dintre care 463 de decese, ceea ce aduce rata de mortalitate la 52%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Laptele oricum avea hormoni in el, hormonii animalului, are grăsimi saturate, consumul laptelui si untului este asociat cu creșterea riscului de boală cardiovasculară, de cancere.
    Recomand renunțarea la lapte, unt, de consumat cantități minime de produse lactate fermentate cum ar fi kefir, iaurt sau brânzeturi!