G4Media.ro

Companiile farmaceutice Novartis, Roche şi Genentech, amendate cu 444 milioane euro pentru…

Companiile farmaceutice Novartis, Roche şi Genentech, amendate cu 444 milioane euro pentru practici abuzive care aveau ca scop menținerea pe piață a unor medicamente foarte scumpe, în detrimentul altora mult mai ieftine, care au același efect

Autoritatea pentru Concurenţă din Franța a impus o amendă de 444 milioane euro companiilor farmaceutice Novartis, Roche şi Genentech pentru „practici abuzive”,  care aveau ca scop menţinerea vânzărilor unui tratament foarte scump, în detrimentul altora mai ieftine, relatează agenţia EFE.

Este vorba despre sancţiunea colectivă cea mai mare impusă de acest organism unor companii farmaceutice.

Cele trei firme ar fi abuzat de „poziţia dominantă colectivă” pentru a promova vânzarea de Lucentis, un medicament pentru tratamentul degenerescenţei maculare asociate cu vârsta (DMLA), în loc de Avastin, un tratament concurent care este de 30 de ori mai ieftin, a precizat autoritatea într-un comunicat, conform Agerpres.

O injecţie cu Avastin costă între 30 şi 40 de euro, în timp ce una de Lucentis ajunge la 1.161 euro, conform datelor oficiale franceze.

Autoritatea franceză de concurenţă a explicat faptul că cele trei companii ar fi demarat o serie de acţiuni la autorităţile naţionale şi medicale, profitând de poziţia lor, pentru a menţine utilizarea şi preţul Lucentis şi a evita ca Avastin (un medicament pentru tratamente oncologice) să primească autorizaţie pentru tratarea DMLA.

Degenerescenţa maculară asociată cu vârsta (DMLA) este cauza principală a incapacităţii vizuale la persoanele de peste 50 de ani în ţările industrializate şi cauzează o gravă deteriorare a vederii pe care pacienţii o percep sub forma unor pete întunecate.

Genentech, proprietate a Roche, a dezvoltat cele două medicamente cu scopuri distincte, dar oftalmologii au descoperit că Avastin avea efecte similare în cazul DMLA ca şi Lucentis, la costuri mult mai mici.

Cele două companii, împreună cu Roche, care are acorduri cu ele privind comercializarea Lucentis, sunt considerate de autorităţile franceze „o entitate colectivă”, datorită legăturilor contractuale dintre ele.

Novartis şi Roche au mai fost amendate în 2014 de autorităţile italiene cu 182 milioane euro pentru acelaşi motiv.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ținând cont că Industria face trilioane anual din boli ce n-ar exista dacă lumea ar avea o viață sănătoasă(alimentație * mișcare * respirație) suntem la ani lumină distanță dar măcar e un pas în față.

  00
 2. Nu degeaba se spune că mafia medicamentelor( unele care nu ajuta cu nimic) este cea mai mare din lume.

  00
 3. Destepte autoritatile franceze. Au gasit imediat metode eficiente de crestere a incasarilor bugetare.
  440 milioane de Euro este o amenda demna de companiile pharma cu practici neortodoxe care oricum si-au rotunjit ultrageneros conturile pe timpul pandemiei.

  00
 4. Poate aceeasi substanta activa, nu efect.

  00
 5. Ghiciti pe ce criterii au primit Arsineii indigeni astfel de medicamente scumpe pe subventie CNAS.

  00
 6. Mafia farma conduce din umbra. As vrea sa fie numai teoria conspiratiei.
  Din pacate este adevarul de care o sa-l cunoastem pe pielea noastra.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.