G4Media.ro

Companii: Impozitul minim pe profit la nivel global, tot mai aproape. Ar…

Companii: Impozitul minim pe profit la nivel global, tot mai aproape. Ar putea SUA urgenta demersurile? (Op-ed)

Creșterea exponențială a datoriilor guvernamentale din ultimii ani este tot mai greu de explicat în contextul evoluțiilor economice recente. Chiar și în cei mai dificili ani, cum ar fi anul izbucnirii pandemiei de COVID-19, au existat domenii profitabile și companii care au înregistrat câștiguri care nu se regăsesc decât în mică măsură în bugetele țărilor din care au fost obținute.

Statele Unite ale Americii preiau inițiativa

Din acest considerent, revine în actualitate problema taxării echitabile, iar de data aceasta tonul este dat de Statele Unite ale Americii (SUA), prin planul de investiții anunțat de administrația Joe Biden, care ar presupune, printre altele, majorarea impozitului pe profit și eliminarea unor facilități acordate companiilor multinaționale, pentru a asigura finanțarea necesară planului, dar având și scopul de a limita exodul profiturilor în paradisuri fiscale.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Simt ca e nevoie sa subliniez ca mai multe taxe pentru companii inseamna preturi mai mari la bunurile si serviciile platite de muritorii de rand.

  #fascismuleoboala

 2. „Totuși divergențele s-au diminuat, aspect la care se adaugă și faptul că bugetele statelor devin tot mai dezechilibrate și cresc astfel șansele ca noile principii ale taxării internaționale, care ar aduce resurse bugetare suplimentare, să fie adoptate în următorii ani.” Adică guvernele pot fi oricât de cheltuitoare că în final plătesc firmele (în acest caz) și totul e perfect. Vii aplauze!!

 3. Un mare fass si nimic altceva. Apropo. la ce nivel o sa fie acest impozit global minim pe profit? Daca o sa fie la 28% cum e in SUA, Romania o sa-l adopte? Ma indoiesc. Ma indoiesc si de faptul ca paradisurile fiscale gen insulele Cayman, insulele Virgine Britanice, Luxembourg, etc. si anumite state mai mari, gen Rusia o sa fie de acord.

 4. „Large companies like Apple and Bristol Myers Squibb have long employed complicated maneuvers to reduce or eliminate their tax bills by shifting income on paper between countries. The strategy has enriched accountants and shareholders, while driving down corporate tax receipts for the federal government.

  President Biden sees ending that practice as central to his $2 trillion infrastructure package, pushing changes to the tax code that his administration says will ensure American companies are contributing tax dollars to help invest in the country’s roads, bridges, water pipes and in other parts of his economic agenda.

  That includes bumping the corporate tax rate to 28 percent from 21 percent, imposing a strict new minimum tax on global profits and cracking down on companies that try to move profits offshore.

  The plan also aims to stop big companies that are profitable but have no federal income tax liability from paying no taxes to the Treasury Department by imposing a 15 percent tax on the profits they report to investors. Such a change would affect about 45 corporations, according to the Biden administration’s estimates, because it would be limited to companies earning $2 billion or more per year.

  “Companies aren’t going to be able to hide their income in places like the Cayman Islands and Bermuda in tax havens,” Mr. Biden .”

  Parca si la noi s-au vrut chestii de genul la un moment dat.

 5. Trebuie facut ceva pentru a echilibra economia si a reduce inechitatea in lume. Mai ales de cand cu pandemia oamenii simpli se descurca tot mai greu si saracia a crescut, creste si nemultumirea pot fi revolte. Guvernele trebuie sa se gandeasca la o taxa de solidaritate, cei care castiga foarte mult pot da si celor care nu au deloc ca altfel vin extremistii si ii iau de partea lor si va avea de suferit toata lumea inclusiv cei care fac multi bani.

  • Discurs de tip AOC

  • Ce inseamna AOC, la ce va referiti?

  • AOC = Alexandria Ocasio-Cortez o socialista din Statele Unite.
   Ce va face sa credeti ca interventia statului ii va ajuta pe oamenii simpli? De zeci de ani statul agraveaza aceasta problema prin toate programele sociale pe care le implementeaza, programe menite sa te tina in saracie. Cand stii ca-ti vin 1000 de euro pe luna de exemplu nu te mai ambitionezi sa inveti un skill nou pentru un job care te plateste cu 1500 de euro pe luna si cu potential mare de a avea cresteri salariale in viitor.

   #socialismuleoboala

  • Nu stiu despre cine e vorba si cati au auzit de ea si pe cine reprezinta. Nu cred ca ce am spus eu are legatura cu socialismul. Eu vorbeam despre echilibrarea economiei printr-o taxare corecta pe care o sustine si trezoreria americana si FMI care nu sunt socialisti. Inclusiv comapniile mari vor fi de acord pentru ca isi vor da seama ca altfel nu se mai poate, vor pierde tot daca va fi haos si lumea va intra sub influenta extremistilor. Socialisti sunt de fapt extremistii pentru ca nu le pasa de oameni ci de interesele lor de grup cum s-a vazut de la revolutia bolsevica incoace. Ei sunt cei care ii instiga pe oameni la revolta impotriva capitalismului si multionationalelor si nu vor comert global.
   Daca guvernele implementeaza programe proaste care tin lumea in saracie atunci trebuie schimbate progeamele sau guvernele nu trebuie sa nu mai existe programe sociale deloc pentru ca asa nu mai supravietuim ca societate.
   Daca nu te ambitionezi cand primesti 1000 euro pe luna, cum sa te ambitionezi mai mult cand primesti mai putin sau cand statul iti pune taxa de 50% pe munca ta iar pe profit de 16%.
   E nevoie de o viziune noua nu de ingustime in gandire.

 6. Nu e deloc greu de explicat (cresterea datoriei guvernamentale), guvernele sint virful piramidei profitorilor si asta nu numai in Romania. Iar astia au devenit tot mai multi si mai lacomi, iar daca adaugam si o mizerie gen epidemia carcalacelui, avem raspunsul.
  Aceasta initiativa are insa altceva in spate, ea e destinata sa loveasca in competitivitatea unor state ce au devenit prea in curs de dezvoltare si prea in curs de a deveni rivalii celor mari. Si atunci trebuie sa li se dea in cap.
  Nu e nici o conspiratie aici, e modul de a functiona al lumii de sute de ani. Altadata treaba se rezolva prin razboi, azi e mai cu probleme, asa ca apar metode mai „moi”.

  • Evident, dar noi nu vor sa priceapa. Sunt fericiti ca companii gen Apple si Google o sa plateasca taxe mai mari. Problema e ca n-o sa plateasca taxe mai mari in tari gen Romania, Bulgaria, etc., ci o sa plateasca taxe mai mari in SUA. Dar ei nu nu realizeaza asta. Daca taxele sunt la fel peste tot, de ce sa vina o megacorporatie gen Apple sau Oracle sa investeasca intr-o tara ca Romania? Nu mai exista nici un motiv pentru ele. Toate o sa se inghesuie in SUA sau Europa de Vest.

 7. Poate ca nu stiati dar cei cu cetatenie americana deja platesc taxe indiferent daca traiesc sau nu in SUA. Cat timp au cetatenia, sunt facturati. Cineva spunea mai sus ceva de #fascism. E peren in vest