G4Media.ro

Companie din energie: Centrele de date din România vor majora prețurile, deoarece…

Sursa: Unsplash.com

Companie din energie: Centrele de date din România vor majora prețurile, deoarece 40% din cheltuielile operaționale sunt cu energia electrică iar aceasta s-a scumpit

35-40% dintre cheltuielile operaţionale ale unui centru de date sunt alocate energiei electrice, majorările de preţ din ultimele luni vor afecta profitabilitatea jucătorilor de pe această piaţă şi implicit vor duce la majorarea preţurilor, potrivit Tema Energy.

În România, conform datelor bursiere, prețul energiei electrice pe se arată într-un comunicat ale companiei Tema Energy transmis G4Media.ro

Centrele de date din România reprezintă 3% din consumul național de energie electrică din cei aproximativ 50.818 miliarde kwh (kilowați-oră) utilizați la nivel național, potrivit sursei citate.

Digitalizarea intensă din ultimii ani, apariția unor noi centre de date, precum şi a unor ferme de servere care procesează criptomonede contribuie la creșterea consumului. Acest fenomen s-a generalizat, Comisia Europeană așteptându-se ca în 2030 consumul de energie electrică în centrele de date să depășească 3,2%, se mai arată în comunicat.

În România, conform datelor bursiere, prețul energiei electrice pe piața spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) în ianuarie 2022 a fost de 949 lei/MWh, adică de 3,5 ori mai mare decât prețul înregistrat în aceeași lună a anului trecut (271 lei/MWh).

Tema Energy reia în 25 mai Data Center Forum, despre care spune că este singurul eveniment dedicat industriei de data centere din România care va reuni experții din domeniu pentru a explica ultimele noutăți.

  • „Pentru ediția 2022 a Data Center Forum România am realizat o hartă a principalelor centre de date din România, context în care am făcut şi o estimare a consumului de energie electrică. Cifrele sunt în creştere, de la 2,1% în 2019 la 3% în 2022, atât pentru că au apărut operatori noi, iar suprafaţa camerelor de date s-a majorat dar şi pentru că puterea de procesare a echipamentelor s-a dezvoltat constant în ultimii ani. Totodată resursele digitale pe care le consumă companiile şi persoanele fizice din România sunt în creştere accelerată. Orice sesiune de videoconferinţă, orice plată cu cardul şi orice film vizionat online presupune un consum de energie electrică și implică  procese digitale intense și complexe, care au loc într-un centru de date. Chiar dacă majoritatea operatorilor centrelor de date caută soluţii pentru creşterea eficienței energetice şi reducerea consumului, creşterea masivă a preţului nu poate fi atenuată şi se va regăsi în preţul serviciilor către utilizatori.  Prin acest presiune trec atât centrele de date private cât şi cele publice, operate de organizaţiile guvernamentale.”, declară Mihai Manole, Director General Tema Energy, organizatorul evenimentului Data Center Forum.

Potrivit comunicatului, Tema Energy a fost înființată în 2002 și este lider al pieței de centre de date din România, cu expertiză recunoscută în sisteme de power supply și alte soluții complexe de engineering.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter