G4Media.ro

Compania-mamă a publicaţiei Wall Street Journal a sesizat experţi ONU pentru a…

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Compania-mamă a publicaţiei Wall Street Journal a sesizat experţi ONU pentru a le cere să declare „arbitrară” detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia

Compania-mamă a publicaţiei Wall Street Journal a contactat marţi experţi ONU, cerându-le să declare „arbitrară” detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia, a anunţat unul dintre responsabilii acesteia, notează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi (marţi) se împlinesc 167 de zile de când Evan a fost închis nejustificat”, a declarat într-o conferinţă de presă Jason Conti, avocat şi vicepreşedinte executiv al trustului Dow Jones.

„Astăzi am depus o solicitare adresată Grupului de lucru al ONU privind detenţia arbitrară pentru a-i cere să emită un aviz prin care să declare că Evan este reţinut în mod arbitrar, că Rusia nu şi-a respectat obligaţiile în temeiul dreptului internaţional (…) şi să ceară Rusiei să-l elibereze de urgenţă pe Evan”, a adăugat el, denunţând „diplomaţia luării de ostatici” din partea Moscovei.

Evan Gershkovich, un jurnalist de la Wall Street Journal, a fost arestat în martie în Rusia sub acuzaţia de „spionaj”, pe care el o respinge. Arestarea sa preventivă a fost prelungită în august până pe 30 noiembrie de către un tribunal din Moscova.

„Rusia nu l-a închis pe Gershkovich deoarece crede în mod legitim aceste acuzaţii absurde potrivit cărora el este un spion american”, se arată în scrisoarea adresată Grupului de lucru de către Dow Jones, publicată pe site-ul său.

„Preşedintele rus Vladimir Putin îl foloseşte pe Gershkovich ca pion, ţinându-l ostatic pentru a avea un mijloc de presiune asupra Statelor Unite şi a obţine o răscumpărare din partea lor”, a adăugat documentul.

Grupul de lucru privind detenţia arbitrară, compus din cinci experţi independenţi, investighează şi emite avize cu privire la cazurile de privare de libertate, având mandatul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...