G4Media.ro

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat scenariile de evoluție…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat scenariile de evoluție a infecției cu coronavirus în România / Raed Arafat: La acest moment nu se pune în discuție izolarea sau închiderea unui oraș

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat, miercuri, scenariile de evoluție a infecției cu coronavirus în România și măsurile de răspuns necesare. Strategiile au în vedere patru scenarii: de la zero la 25 de îmbolnăviri, între 25 și 100 de cazuri, între 100 și 2000 de infectări și peste 2000, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, pentru analizarea situației privind cazurile confirmate de infecție cu noul coronavirus, dar și pentru dispunerea măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii virusului. Astfel, a fost emisă Hotărârea CNSSU prin care au fost aprobate scenariile de evoluție a infecției cu noul coronavirus (COVID-19) și măsurile de răspuns necesare. De asemenea, au fost analizate cazurile apărute în țara noastră, modul de acțiune pentru tratarea persoanelor confirmate cu noul coronavirus, precum și metodele de izolare a persoanelor care au intrat în contact cu acestea”, a anunțat Grupul de comunicare strategică într-un comunicat.

Raed Arafat a explicat, într-o conferință de presă, că grupul de lucru a lucrat pe scenarii și strategii de intervenție în cele patru situații, care se raportează la numărul de infectări cu coronavirus înregistrate în România.

Șeful DSU a precizat că în aceste scenarii se prevăd mai ales aspectele medicale.

Arafat a menționat că este posibil ca răspândirea virusului să se limiteze doar la cazurile venite din afara țării, fără transmitere în comunitate.

„La acest moment, sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea la persoanele de contact. La un moment dat, este posibil să treacă la răspândirea în interiorul comunității și atunci trecem la măsuri de încetinire a răspândirii bolii în comunitate”, a mai declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat că măsurile de carantină nu se iau local, ci la nivelul comitetului național, dacă este nevoie.

La acest moment nu se pune în discuție cel puțin la noi izolarea sau închiderea unui oraș, mai ales că la Timișoara pentru toate cazurile se cunoaște cine de la cine a luat și nu avem niciun caz la care nu se cunoaște originea bolii. Nu este o transmitere susținută în comunitate și în lipsa acestei susțineri, în acest moment, nu se recomandă să venim cu măsuri extrem de drastice. Dacă va fi cazul să fie luate aceste măsuri, vor fi analizate la nivelul Guvernului și luate măsurile cât mai urgent posibil, când se impun”, a subliniat Raed Arafat.

Buletinul informativ integral:

Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, pentru analizarea situației privind cazurile confirmate de infecție cu noul coronavirus, dar și pentru dispunerea măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii virusului.

Astfel, a fost emisă Hotărârea CNSSU prin care au fost aprobate scenariile de evoluție a infecției cu noul coronavirus (COVID-19) și măsurile de răspuns necesare. De asemenea, au fost analizate cazurile apărute în țara noastră, modul de acțiune pentru tratarea persoanelor confirmate cu noul coronavirus, precum și metodele de izolare a persoanelor care au intrat în contact cu acestea.

În prezent, la nivel național, au fost confirmate 6 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, ultimele două cazuri fiind diagnosticate în cursul zilei de astăzi, 4 martie. Toate cele 5 persoane care sunt internate în centrele specializate de tratare a bolilor infecțioase au o stare de sănătate stabilă, iar evoluția lor medicală este permanent monitorizată.

Totodată, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, 35 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon: +4021.320.20.20. La aceste linii telefonice pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Rugăm cetățenii să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Guvernului României, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Departamentului pentru Situații de Urgență.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Stim, nu ne panicăm, aveți situația sub control.

 2. Corect este „în acest moment” și nu „la acest moment”.

 3. Da, da, la scenarite și studii de fezabilitate suntem campioni!
  Teoria ca teoria, dar practica ne-a cam omorât întotdeauna ( Colectiv, Apuseni, Siutghiol,…)
  Cum era cu spitalele de campanie/mobile și de ce la Colectiv nu au fost instalate, în timp ce răniții zăceau pe jos sau erau tarati cu paletii?
  Chiar m-am mirat atunci, unde erau spitalele mobile cu care facurati înainte demonstrații peste demonstrații? Sau erau și alea ca sectia de mari arsi de la Floreasca, numai bune pentru tratamente estetice și de paradă???

 4. Ok, desi asteptam sa se manifeste. Pai cam intr-o sapt maxim o sa se manifeste.
  Arafate, cati poti sa internezi in bucuresti la terapie intensiva, simultan? Iar primim afirmatii cum ca noi suntem foarte tari si ne descurcam ? Cum ne-am descurcat la colectiv?
  Nu am incredere in voi, mizerabili ce sunteti!

 5. @ Apreciați că Raed Arafat ar trebui să prezinte public și rapoartele periodice despre calitatea aerului, ?