G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să facă achiziţii comune de materii prime critice pentru…

Photo by Martin BERNETTI / AFP

Comisia Europeană vrea să facă achiziţii comune de materii prime critice pentru a scădea costurile de producție pentru statele membre

Comisia Europeană va lansa în zilele următoare un apel de proiecte pentru a îmbunătăţi aprovizionarea UE cu materii prime critice şi speră să înceapă, în curând, achiziţiile comune de astfel de materii prime, într-un mod similar cu schema actuală de achiziţii comune de gaze, a declarat miercuri pentru Reuters un înalt oficial comunitar, transmite Agerpres.

La data de 23 mai urmează să intre în vigoare Actul privind materiile prime critice, destinat să garanteze aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cupru şi alte minereuri care sunt cruciale pentru tranziţia verde şi digitală, în ideea de a permite UE să producă propriile sale automobile electrice sau turbine eoliene şi să îşi reducă dependenţa de China.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a anunţat că Executivul comunitar va convoca o primă reuniune a board-lui care supervizează Actul privind materiile prime critice. „La câteva zile după aceea am dori să lansăm primul apel pentru proiecte strategice”, a spus miercuri Sefcovic cu ocazia unei conferinţe organizată la Bruxelles.

Procesarea, reciclarea sau proiectele miniere considerate de importantă strategică ar trebui să poată obţine aprobările necesare în 15-27 de luni, mai repede decât de obicei.

Sefcovic a mai spus că Executivul comunitar a început să pună la punct planuri pentru achiziţii comune de până la 30 de materii prime, profitând de experienţa acumulată cu achiziţiile comune de gaze. Comisia Europeană ar urma să acţioneze ca intermediar între furnizorii globali şi cumpărătorii din UE. Sefcovic a apreciat că noua schemă ar trebui să fie lansată „cât mai curând”, recunoscând însă că va fi nevoie ca unele state membre să fie convinse de avantajele achiziţiilor comune, lucru care a durat ceva timp în cazul achiziţiilor de gaze.

Oficialul comunitar a estimat că platforma utilizată pentru achiziţiile de gaze ar putea servi drept schiţă, chiar dacă a recunoscut că achiziţionarea de diferite materii prime critice va fi un proces mult mai complex. De asemenea, sistemul ar putea fi utilizat pentru a obţine o imagine mai exactă cu privire la cererea viitoare.

Sefcovic a spus că Executivul comunitar analizează posibilitatea stocării anumitor materii prime critice, insiprându-se după modelul japonez al stocării de minereuri rare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cu 700.000 de ani întârziere și cu foarte mare greutate începe și UE să pună în operă structuri necesare atingerii unor efecte sinergice importante. Dacă nu era războiul din Ucraina, presiunea uriașă a Chinei și amenințarea alegerii lui Trump nu se mișcau deloc.