G4Media.ro

Comisia Europeană: UE va continua „să caute soluţii” cu privire la Irlanda…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Comisia Europeană: UE va continua „să caute soluţii” cu privire la Irlanda de Nord, după demisia lui Boris Johnson

Perspectiva plecării de la putere premierului britanic Boris Johnson nu schimbă hotărârea Uniunii Europene (UE) de a ”căuta soluţii” la diferendul în centrul căruia se află dispoziţiile vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, anunţă joi Comisia Europeană (CE), relatează AFP, citată de News.ro.

”Nu avem de făcut comentarii cu privire la evenimentele (politice) din Regatul Unit”, a declarat într-o conferinţă de presă zilnică un purtător de cuvânt al CE, Johannes Bahrke.

El răspundea astfel unei întrebări despre anunţul lui Boris Johnson cu privire la faptul că demisionează din Partidul Conservator, dar că rămâne la putere până la desemnarea unui succesor.

”În ceea ce ne priveşte, evoluţiile politice nu ne schimbă poziţia faţă de Protocolul (nord-irlandez), faţă de activitatea noastră împreună cu autorităţile britanice, cu Irlanda de Nord”, declară alt purtător de cuvânt al CE, Daniel Ferrie, însărcinat cu relaţiile UE cu Regatul Unit.

”Poziţia noastră este de a căuta soluţii în vederea implementării acestui Protocol, iar asta este tor. Asta nu se schimbă”, subliniază el.

Procedura de infringement lansată împotriva Londrei în septembrie 2021 cu privire la încălcarea Protocolului nord-iralndez ”rămâne în curs”, declară el.

Boris Johnson le-a oferit în 2019 conservatorilor o majoritate istorică în Camera Comunelor, coordonează realizarea Brexitului şi retragerea Regatului Unit din UE.

Însă voinţa sa de a reveni asupra unui text-cheie al Acordului Brexitului – Protocolul nord-irlandez – semnat şi ratificat de către cele două părţi, alimentează riscul unui război comercial şi tensiuni puternice cu Bruxellesul, care-l critică pentru că şi-a încălcat angajamentele.

Protocolul nord-irlandez a fost negociat de Londra şi Bruxelles în cadrul tratatului divorţului, pentru a răspunde delicatei probleme a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, şi Republica Irlanda, membră a UE.

El a fost conceput să răspundă unui dublu obiectiv – apărarea integrităţii pieţei unice şi evitarea impunerii unei frontiere terestre care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998.

În vederea soluţionării acestei probleme extrem de spinoasă, Guvernul Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în piaţa unică europeană şi instaurarea unei frontiere în Marea Irlandei şi a unor controale şi formalităţi vamale.

Această situaţie complică aprovizionarea şi nemulţumeşte comunitatea unionistă, care consideră că este ameninţat locul provinciei în regatul Unit, iar principala formaţiune unionistă, DUP, paralizează de mai multe ori formarea unui Guvern local.

Camera Comunelor a adoptat la sfârşitul lui iunie, în prima lectură, o revizuire unilaterală a acestui Protocol – considerată ilegală către UE, care a anunţat noi acţiuni care pot conduce la sancţiuni financiare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

 1. Nu cred ca are nevoie nimeni de „solutiile” UE.

  • @maic

   In irlanda de nord sunt irlandezi. Lafel ca si in irlanda. Irlandezi au votat ca vor sa ramana in UE nu in UK. E acu problema mare. UK are pamant in Irlanda, anume Irlanda de nord. Oamenii aia vor in UE nu in UK da asa s-a facut pace intre UK si IRL ca sa ramana Irlanda de nord in UK. Acu rezolvarea problemei pe care a promiso papichulo Boris e ca granita comerciala a UE e in marea Irlandei nu in Irlanda de nord. E si acu ghici ce, ca mai orice conservator cu o mana pe biblie si una in buzunarul cetateanului, Boris a mintit ca sa poata sa obtina ce vrea el din ce dealuri comerciale a facut el cu rusia cu china cu naiba mai stie cine.
   Asa ca “solutiile” UE sunt defapt inteegeri bilaterale intre UE si UK. Stii? Cum fac oamenii mari cand pica de acord comun ceva si fac, nu cum suntem noi obisnuiti de ai nostrii politicieni, cu una zici alta faci.

   Eu acu iti inteleg ofu. Te-a pus UE sa te vaccinezi si tu te simti ca o vacuta sau ceva de genu (de parca ar fi oricum ceva dau in asta, poate ar trebuii sa consulti un psiholog, sau un veterniar, cine stie).
   Problema e ca UK i-a obligat pe oamenii aia sa nu mai faca parte din UE desi ei votasera sa nu. Pana mea sunt si de pe alta insula. Sa-si vada de drumu lor cum o fac si fratii lor din restu insulei.