G4Media.ro

Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească privind minoritățile, sprijinită de…

Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească privind minoritățile, sprijinită de Viktor Orban și respinsă de România

Comisia Europeană arată într-un răspuns oficial că nu va adopta nici o modificare legislativă cerută de inițiativa cetățenească Minority SafePack, privind întărirea drepturilor minorităților în Uniunea Europeană, care este sprijinită de Guvernul Ungariei și care a fost atacată fără succes de România la Tribunalul UE.

Inițiativa Minority Safe Pack cuprindea 9 măsuri cerute Uniunii Europene în domenii ca învăţământ, cultură, drepturi lingvistice, politica regională, reprezentarea europeană a minorităţilor, reglementarea nediscriminării, a mediei publice şi în domeniul sprijinului acordat organizaţiilor minorităţilor naţionale.

Comisia Europeană a respins toate solicitările organizatorilor inițiativei, sprijinită activ de Viktor Orban, arătând fie că nu are competențe în domeniul drepturilor minorităților (politici ce aparțin exclusiv statelor membre), fie că a demarat deja inițiative care sprijină diversitatea culturală în UE.

UDMR a reacționat dur față de decizia Comisiei Europene, pe care a acuzat-o într-un comunicat de presă (publicat exclusiv în limba maghiară) că ”a dezamăgit minoritățile”.

Context. La 10 ianuarie 2020, organizatorii și-au prezentat oficial inițiativa Comisiei. Aceștia au strâns cu succes 1 128 422 de declarații de susținere valabile și au atins pragurile necesare în 11 state membre. Comisia s-a întâlnit cu organizatorii la 5 februarie 2020. La 15 octombrie 2020, organizatorii și-au prezentat inițiativa și propunerile în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. După aceea, Comisia a avut la dispoziție 3 luni pentru a adopta o comunicare în care să își prezinte concluziile juridice și politice cu privire la inițiativă. Inițiativa „Minority SafePack” a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 14 decembrie 2020. În rezoluția adoptată la 17 decembrie 2020, Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru inițiativă.

Istoricul acestei inițiative cetățenești sponsorizate de Budapesta (premierul Viktor Orban a făcut campanie activă) este extrem de sinuos și începe în 2011, când trei entități (UDMR, Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene – FUEN şi Tineretul Naţionalităţilor Europene) au demarat o iniţiativă civică europeană pentru protecţia minorităţilor, denumită Pachet de Salvare pentru Minorităţi – Un milion de semnături pentru diversitatea Europei (Minority Safepack – one million signatures for diversity in Europe), pe scurt Minority Safepack.

În decurs de un an organizatorii au reuşit să strângă un milion de semnături, iar în 16 iulie 2013 au depus documentul la Comisia Europeană.

Această solicitare însă, a fost respinsă de Comisie în data de 13 septembrie 2013 cu motivarea că problemele solicitate trebuie soluționate la nivelul statelor membre. Comisia a recunoscut că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă o valoare a UE, dar a adăugat că nici Tratatul UE şi nici Tratatul de funcţionare a UE nu constituie o bază juridică pentru a crea reglementări comunitare în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale, arată Rador.

În 25 noiembrie 2013, FUEN (unua dintre entitățile inițiatoare ale Minority Safe Pack) s-a adresat Tribunalului Uniunii Europene (TUE) atacând decizia CE, pe motiv că aceasta nu a luat în considerare pachetul de măsuri ataşat solicitării. În anul 2014 Slovacia şi România au solicitat să fie parte în proces de partea CE, iar Ungaria a dorit să intre în proces de partea iniţiatorilor. Din cauza aceastei decizii a guvernului României, s-au ivit tensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare (UDMR pe vremea aceea a făcut parte din guvernul condus de Victor Ponta), iar Kelemen Hunor a demisionat din funcţia de vicepremier şi ministru al culturii.

În 3 februarie 2017, Tribunalul UE a desfiinţat decizia Comisiei Europene, după care Comisia a decis că înregistrează parţial iniţiativa civică, în sensul de a păstra nouă măsuri din cele 11 câte au fost iniţial.

Imediat, România a sesizat Tribunalul UE, solicitând anularea deciziei Comisiei. România afirmă printre altele că Comisia a săvârșit o eroare de apreciere atunci când a concluzionat că propunerile de acte juridice nu se aflau „în mod vădit în afara” sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act și că motivarea deciziei Comisiei este insuficientă.

Prin hotărârea din 24 septembrie 2019, Tribunalul UE a respins acțiunea introdusă de România împotriva Comisiei. (Foto: Kelemen Hunor și Viktor Orban, principalii susținători ai Minority Safe Pack – Inquam Photos / Ghiță Porumb)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Noroc cu UE, iara, nu cu ai nostri care santajati sau din prostie voteaza cot la cot cu UDMR-ul impotriva intereselor propriei tari.

 2. CE condamna dar nu poate împiedica acțiunile mafiote ale lui Iohannis, Orban și complicii din Romania.

 3. ma, deci sunt niste vipere in UDMR-ul asta, mama lor, duca-se daca nu le place pe aici.

  • In Parlamentul European, USR a votat precum UDMR: in favoarea acestei initiative. Singurii eurodeputati romani care au votat impotriva intereselor Romaniei au fost cei de la USR si UDMR.

  • Mai, ce bucurie in Mioristan.
   Interesanta abordare a CE, care se da mare aparatoare a drepturilor de tot felul. 🙂

   (@dorine, postarea ta e penala, dar si faptul ca g4media aloca spatiu de publicare unor postari penale)

   In PE toate grupurile politice au votat in favoarea initiativei, Bundestagul de ex. a avut si o hotarare in acest sens…

   CE insa, nealeasa de nimeni, si care se pretinde a fi un D-zeu european atotputernic, a bagat batul in gard in defavoarea a 50 milioane cetateni ai UE

   Pacat, pt ca o data legiferat la nivel european, s-ar fi pus capat reglementarilor nationale de tot felul, interpretarilor de tot felul, practicilor si abuzurilor de tot felul etc., si astfel s-ar fi inchis toata povestea odata pentru totdeauna: minoritatile etnice nu ar mai putut fi folosite in luptele interne, etc., etc.

   Interesant, ca la nivel european este legiferat de ex. spatiul la care are dreptul o gaina sau un porc din crescatorii, dar nu si drepturile a 50 milioane oameni

   sunt insa la mare cinste, reglementate si folosite ca bata politica drepturile lmbtq , dar nu si drepturile minoritatilor etnice sau religioase

   UE=cloaca infecta

  • @Robinson. Cum sa susțină Comisia Europeană o inițiativa care vizează doar visele de prea mărire a unui dictator, Viktor Orban, care ataca in permanenta UE? Visul Ungariei actuale este sa scoată regiunile care i-au aparținut candva, de sub autoritatea statelor vecine. Crezi ca autoritățile europene nu au înțeles ce e in spate? Inițiativa nu reprezintă Minoritățile din UE ( 70% din semnatari sunt doar maghiari), ci interesele unui nene de la Budapesta.

 4. Nimic de votul USR/PLUS din PE? nimic, nimic? a dracu’ deontologie..

  • Atat ai inteles tu din articolul asta?
   Te-ai gandit vreo clipa ca initiativa asta nu este despre unguri ci si despre romani, despre orice alte minoritati nationale?
   Vai de capul vostru…

 5. au facut asta USR-istii???

 6. deci:
  Dintre europarlamentarii români, au votat „pentru” Vincze, Winkler (PPE), Botoș, Cioloș, Pâslaru, Ștefănuță, Strugariu, Tudorache (Renew), Crețu (SD). Au votat „împotrivă”: Terheș (ECR), Băsescu, Marinescu, Tomac (PPE). Abțineri: Avram, Benea, Grapini, Manda, Negrescu, Nica, Plumb, Tudose (SD), Gheorghe, Ghinea (Renew), Blaga, Bogdan, Buda, Bușoi, Falcă, Hava, Motreanu, Mureșan, Nistor (PPE). Nu a votat: Ciuhodaru (SD), precizează sursa citată.

  De tinut minte!

  • Dorine dragă,
   Câți români sunt în străinătate? (Oricum, mai puțini unguri.) Atâția o să vă mulțumească pentru ”anti-maghiarismul” vostru, dar toate la timpul lor.

  • Cred ca in cazuri de acest gen doar prostii jubileaza.
   La urma urmei abordarea tine de civilizatie, de nivelul de cultura si de bunul simt.
   Puncte forte la nord de Dunare, nu?

 7. Prin vipere inteleg acei cativa lideri UDMR-isti si nu minoritatea maghiara, in ansamblu. Valabil si pentru liderii romani.

 8. Inițiativa era destinată să consfințească dreptul guvernului ungar de a tutela politic, cultural și economic minoritatea maghiară din țările vecine Ungariei. Comisia UE și-a dat seama de potențialul generator de conflicte inutile și a procedat înțelept. Este regretabil că Cioloș nu a văzut acest potențial, ceea ce arată limitele acestui personaj politic în care mulți români și-au pus nădejdea.

 9. Daca nu va convine, m4rs la Rusia si in China, tarile voastre favorite, mujici mai mici de sunteti, b0zg0r1 1mpvt1tz1 ce sunteti, ati devenit calul troian al Rusiei in Europa

  M4RS INAPOI IN ASIA DE UNDE VENITI !!!!!!!

 10. !Drognea

  bunul simt si respectul trebuie sa prevaleze in discursurile de acest tip!

  incalcarea demnitatii de care faceti dovada nu este cel mai bun mijloc de a da un raspuns care sa se intemeieze pe valori si principii!

  la urma-urmei, nu se pune problema plecarii/mutarii/ emigrarii! casa ta este acolo unde sunt ingropati mortii tai…ungurii, secuii sunt in Romania, din Romania, locul lor este aici!

 11. !robinson

  atatat timp cat statul maghiar se considera reprezentant al tuturor minoritatilor maghiare de pe aceste plaiuri, era firesc, intr-o teorie a suveranitatii ca respectiva initiativa cetateneasca!

  avem un exemplu clar, istoric, care a declansat al doilea razboi mondial ( nemtii din Dantzig) ca sa nu mai vorbesc despre evenimentele premergatoare, cu nemtii din Cehoslovacia si Austria!

  in toate cazurile, Germania nazista si-a asumat rolul de reprezentant al respectivelor minoritati..nu este foarte clar daca nu asta se urmarea si in Transilvania.. prin aparitia Grupului Etnic German..

  cu alte cuvinte, UE are toate parghiile sa amendeze o politica antiminoritate in orice stat european!

  cat priveste afirmatia UE=cloaca infecta, asta imi ridica intrebarea daca aveti toate tiglele pe casa puse!

  UE este cel mai puternic, veritabil si valid proiect politic care face ca pe continentul unde au aparut doua mari sisteme totalitare si care a dat nastere la doua mari razboaie mondiale sa fie pace si dezvoltare de 75 de ani!

  daca nu sunteti multumit de viata are o duceti in UE, adica in tarile care fac parte din UE, nimeni nu va poate obliga sa traiti aici..este cumva un nonsens, sa urasti locul in care traiesti si sa nu-l parasesti, avand libertatea alegerii!

  o personalitate atat de * mare* ca a dumneavoastra sa traiasca in cloaca? vai, cum este posibil sa va injositi in acest mod? si pentru care miza?

 12. robinson „UE=cloaca infecta”

  Domnule draghe, daca nu place la dumniavostra la UE, dumniavostra pute pleca. Nu tine nimeni la dumniavostra la UE la clocul infect. Dar sa aduce aminte la dumniavostra de clocul infect care este UE si cand merge dvs sa se plange ca este discriminata.
  Si cu drepte in UE si cu gura plin de injuratura la adresul UE nu prea merge.

  • Bine asa trollishor. Iti alegi un nume unguresc si lasi comentarii pro Orban cand e clar ca nu esti maghiar din felul asta jignitor in care scrii.

  • Bine asa trollishor dumniavostra, Tree Fitty!
   Tu alegi la tine un nume care pare englezeste, dar nu este englezeste, dar atrage atentia la altii ca alege nume care par altfel. Poate pentru a distrage atentiul de la dumniavostra si de la comentariu jignitor pe care face la dumniavostra?

   Si ce este jignitor felul asta in care scrie la mine?
   Eu nu invat limba rumena, pentru ca nu place la mine. La mine place limba maghiar, la autonomiu, la o mie de ani de cand am fost aici. Asa vorbeste noi, maghiar, limba asta, iar dumniavostra va luatz de mine etnic maghiar asa cum presedintul Iohannis a atacat partidul RDMSZ!
   Rusine la dumniavostra ca va luatz de mine ca nu vorbeste corect limba la tine! Eu are drept, ca eu este minoritar si eu are autonomiu!
   Tu, budos olah, plecati la tine acasa!

 13. !K Zoli

  ziceti *clocu infect*?

  mortal!! :)))

 14. Impressionnant,n.ul deputatilor, care s,au obtinut! Interesele carui stat,apara ei cu banni contribuabililor romani? Impressionnant,deasemeni, ne.ul voturilor pentru petitia care pledeaza pt.desintegrarea Tarii pe care si o reprezint si din al carui buhet sunt gras récompensait. Oare Poporul roman nu este in drept sa ceara demisia din Parlm. European a unor asemenea

 15. Propun sa se ceara demisia din Parlamentul european a deputatilor ,care au votat pt. Petitia ICE,protectia minoritatilor si care sau obtinut in dec.2020. Aceste persoane au datoria legala si morala sa apere INTERESELE Natiunii si Statului Roman. Sunt platiti. pentru a o face de contribuabilii romani. Gras platiti. Nu mai mérita ONOAREA de a fi capatat increderea oamenilor de buna credinta,prin vot démocratic.Rusine lor. DEMISIE GRABNICA
  Mai bine fara reprezentanti in Parlament europran, decat cu inamici,platiti ca sa faca rau Tarii,care ii onoreaza .Sacerem demisia imediate a acestor créaturî fara rustine de oameni, nici frica de Dumnezeu!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.