G4Media.ro

Comisia Europeană: Jurnalismul este o profesie cu adevărat riscantă în unele state…

Comisia Europeană: Jurnalismul este o profesie cu adevărat riscantă în unele state membre

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat într-un interviu publicat luni de euractiv.cz, că jurnalismul este o ”profesie cu adevărat riscantă” în unele state membre ale Uniunii Europene.

În luna septembrie, Comisia Europeană a adoptat un set de recomandări cu privire la protecţia şi siguranţa jurnaliştilor, cu scopul de a asigura condiţii de lucru mai sigure pentru toţi lucrătorii din domeniul media. Vera Jourova doreşte să se întâlnească cu reprezentanţii statelor UE pentru a se asigura că aceste recomandări nu vor fi ignorate.

”Vrem ca statele UE să ofere protecţia specială pentru media, de exemplu atunci când jurnaliştii se tem că le sunt piratate computerele”, a spus Jourova în interviu.

În opinia sa, modul în care jurnaliştii sunt trataţi în Ungaria şi Slovenia este inacceptabil. ‘Este împotriva tradiţiei îndelungate a presei libere. Nu trebuie să existe nicio presiune asupra muncii lor, în special din partea politicienilor importanţi”, a susţinut reprezentanta executivului UE.

”În general, sectorul media se află sub o presiune economică enormă. În Slovenia, am văzut că statul decide să înfometeze media publică, poate face asta prin stoparea finanţării”, a subliniat ea.

Media Freedom Act, care va fi introdusă în UE în toamna anului viitor, va avea ca scop creşterea transparenţei în acest sector. Noua legislaţie ar urma să ofere un nivel de protecţie sporit pentru media pe piaţa unică europeană.

”Ne-ar plăcea ca statele membre UE să aibă o reţea de autorităţi de reglementare independente sau autorităţi de supraveghere independente pentru piaţa media. Astfel de autorităţi ar putea lua măsuri împotriva entităţilor care nu reuşesc să acţioneze în concordanţă cu ideea de pluralism al media”, a explicat Vera Jourova, conform Agerpres.

Sursa foto: Facebook/Vera Jourova

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. In România jurnalismul nu este deloc o profesie riscanta, dimpotrivă, e una foarte relaxanta, inclusiv din punct de vedere financiar.

  …Asta pentru ca [aproape] toti jurnaliștii romani sunt in slujba cleptocratiei care a capturat statul de peste trei decenii.

 2. Statul înfometează presa prin stoparea finanțărilor. Așa a dispărut și Scânteia, nu a mai fost finanțată.

 3. Stati linistiti ca si judecator e periculos, vezi cazul Danilet.
  Nu e vorba de profesie, e vorba de a fi cinstit, aici e riscul.

 4. Singurii care fac ceva real, de impact, restu-s ‘plimba ursul’ : icij.org/

 5. „FinCEN Files”, Europa are partea Leului in povestea asta. Inca nu ne-a lamurit nimeni ce s-a intamplat, ce masuri s-au luat, cine-a platit, cine-a fost pedepsit.

  Probabil de acolo pleaca tot „PNRR”-ul … Bani spalati cu Ace. Dar ei fac pe tarii, pun taranii la plata pt. nemerni_ciile CCR – USL.

 6. „Uniunea Social Liberara” = Libertate Haiduceasca. Robin Hood, varianta evil care o sa ramana cu tundra in loc de codru.

 7. * ‘rar’ in loc de ‘ral’, sper ca intelegeti de ce.