G4Media.ro

Comisia Europeană investește 9 milione de euro pentru crearea unor centre naționale…

Comisia Europeană investește 9 milione de euro pentru crearea unor centre naționale de verificare a informațiilor

Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte în valoare de 9 milioane de euro, în vederea înfiinţării unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Demersul are ca scop consolidarea sprijinului acordat verificatorilor veridicităţii informaţiilor şi cercetătorilor, pentru combaterea dezinformării – a anunţat marţi într-un comunicat executivul comunitar.

Comisia Europeană intenționează să își extindă sfera de acţiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin înfiinţarea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare şi impactul acestora asupra societăţii, vor promova educaţia în domeniul mass-mediei şi vor monitoriza politicile platformelor online, transmite Agepres.

„Avem nevoie de o societate rezilientă şi critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre şi, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media liberă şi independentă, verificatorii veridicităţii informaţiilor şi cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naţionale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăţi capacitatea de a înţelege răspândirea dezinformării online”, a declarat vicepreşedintele comisiei europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

„Salut lansarea acestui apel pentru a înfiinţa centre naţionale de verificare a informaţiilor pentru a sprijini şi a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale. Informaţiile false şi înşelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informaţiilor false nu numai la nivelul UE, ci şi la nivel naţional”, a menţionat, la rândul său, și comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Observatorul şi-a început activitatea la 1 iunie 2020 şi susţine crearea şi dezvoltarea unei comunităţi multidisciplinare formate din verificatori ai veridicităţii informaţiilor, cercetători din mediul academic şi alte părţi interesate ce dispun de expertiză în domeniul dezinformării online. Ca atare, acesta contribuie la o mai bună înţelegere a actorilor relevanţi şi a dinamicii dezinformării, precum şi a impactului acestora asupra societăţii. Această a doua fază a proiectului este parte a programului de finanţare al Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Von der Leyen sursa comisia europeana

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Se vinde un story populatiei generale de cand au inventat radioul. Propaganda tot minciună ramine indiferent ca e de la rusi sau americani. Normal ca tot ce e din surse deschise trebuie verificat. Dar asta miroase a cenzura. Din 2016 toata media din sua e subventionata de stat pe un ordin al lui obama. Asa a devenit fake news, propaganda grobiana gen antena 3, RT sau pro tv.

    • cum a indraznit Obama sa faca ceva fara sa-l intrebe pe Putin? e ca si cum n-ar fi Rusia singura tara din lume

    • A pus un ofiter „de legatura” ,in fiecare redactie! E la fel de rau ca la noi. Nici inainte nu era presa libera dar nu era direct pe fatza, macar pt aparente. De ce crede populatia din occident ca presa sr fibera ? pentru ca au lucrat cu bun simt pana acum catzva ani.

  2. De verificat e simplu, greu e sa eliminați structurile de propaganda mincinoasa afiliate intereselor obscure mai ales in statele UE.

  3. Au murit corectorii sau nu mai contează limba română? Corectați măcar titlurile sau nu le mai scrieți cu aldine.

  4. „Vom înființa un organism care va combate și înlocui fake news-ul altora cu fake news-ul nostru!”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.