G4Media.ro

Comisia Europeană instituie un nou mecanism pentru a verifica dacă statele membre…

Comisia Europeană instituie un nou mecanism pentru a verifica dacă statele membre respectă statul de drept, finalizat cu un raport anual

Comisia Europeană a anunțat miercuri instituirea unui nou mecanism pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept. E vorba despre instituirea unui ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual care va viza toate statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al executivului european.

 • Context. Comisia Europeană a mai propus un mecanism, și mai dur, care va condiționa fondurile europene de respectarea statului de drept. Mecanismul a fost introdus în pachetul legislativ pentru stabilirea viitorului buget multianual al UE (2021 – 2027) și este în curs de negociere.

Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar. Comisia va aprofunda monitorizarea evoluțiilor legate de statul de drept și va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informații și într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei rețele de puncte naționale de contact. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei.

În plus, Comisia Europeană va acționa imediat în judecată în fața CJUE un stat membru care încalcă regulile europene, pentru a câștiga timp. Comisia va solicita Curții măsuri provizorii și proceduri accelerate atunci când va fi necesar, potrivit comunicatului citat.

De asemenea, Comisia Europeană anunță că ”va utiliza pe deplin posibilitățile de finanțare pentru a capacita părțile interesate, inclusiv societatea civilă, în vederea promovării statului de drept și pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept”.

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi, 17 iulie, arată că cetățenii acordă o mare importanță respectării statului de drept:

 • peste 8 din 10 cetățeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanțe de judecată independente, egalitatea în fața legii și investigarea și urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupție sunt importante pentru ei;
 • peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre;
 • peste 80 % din cetățenii UE sunt în favoarea îmbunătățirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
 • majoritatea cetățenilor (56 %) nu cred că sunt suficient de informați cu privire la situația statului de drept.
 • Sondajul Eurobarometru arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru rolul mass-mediei și al societății civile în tragerea la răspundere a politicienilor aflați la putere, cu peste 8 din 10 cetățeni considerând că este important ca mass-media și societatea civilă să își poată desfășura activitatea în mod liber și să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidați.

Citește aici Comunicarea integrală a Comisiei Europene (lb. engl)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Wow, asta da stire, se vede ca actuala UE incepe sa functioneze cu motoarele turate, proasta treaba pentru madam dancila si psd-alde, daca nu desfiinteaza singuri SS, cat de curand o fac obligati de CJUE, doamne-ajuta!

  • UE s-a saturat de hotii din PSD/ALDE si toti ceilalti din toate statele corupte.

   E vremea curateniei! Indrazneste sa crezi!

 2. Sondajul a fost efectuat de medici urologi europeni.

 3. CE se chinue de 4 luni sa numeasca un procuror European si acum incepe alte mecanisme.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.