G4Media.ro

Comisia Europeană cere CJUE să aplice sancţiuni financiare Poloniei din cauza continuării…

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Comisia Europeană cere CJUE să aplice sancţiuni financiare Poloniei din cauza continuării activităţii Camerei Disciplinare a Curţii Supreme împotriva judecătorilor

Comisia Europeană a cerut marţi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să aplice sancţiuni financiare Poloniei, cu scopul de a o obliga să pună în aplicare măsuri provizorii dispuse de aceasta printr-o ordonanţă cu privire la funcţionarea Camerei Disciplinare a Curţii Supreme poloneze şi la suspendarea altor dispoziţi ale legii poloneze care afectează independenţa justiţiei, anunţă CE într-un comunicat, citat de News.ro

Comisia a trimis totodată o scrisoare de avertisemnt Varşoviei, cu privire la faptul că Polonia nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deplin unei hotărâri a CJUE de la 15 iulie care stabilea că dreptul polonez cu privire la regimul disciplinar împotriva judecătorilor este incompatibil cu dreptul european.

CE a trimis Poloniei o scrisoare cu privire la ambele probleme – măsurile provizorii dispuse de CJUE la 14 iulie şi hotărârea de la 15 iulie.

Ea cerea Varşoviei în această scrisoare să-i comunice toate măsurile pe care le-a luat Polonia pentru a se conforma deplin atât ordonanţei CJUE, cât şi hotărârii acesteia.

Autorităţile poloneze au răspuns acestei scrisori la 16 august.

În privinţa ordonanţei, după ce a examinat răspunsul autorităţilor poloneze, Comisia consideră că Polonia nu a adoptat toate măsurile necesare pentru a se conforma, în contextul în care dispoziţii vizate de ordin continuă se se aplice.

Autorităţile poloneze, precizează CE în comunicat, au deschis o anchetă disciplinară împotriva unui judecător de la o instanţă ordinară care a aplicat ordonanţa de la 14 iulie unui caz pe care-l judeca.

Şi mai mult, Camera Disciplinară continuă să funcţioneze, precizează Comisia în comunicat.

În privinţa hotărârii CJUE de la 15 iulie, Comisia consideră că Polonia nu a adoptat măsurile necesare în vederea implementării acesteia.

Varşovia a informat Bruxellesul cu privire la intenţia sa de a desfiinţa Camera Disciplinară în forma actuală, însă fără să facă alte precizări.

Cu toate acestea, preşedintele Camerei Disciplinare a continuat să desemneze tribunale disciplinare de primă instanţă care să judece dosare disciplinare ale unor judecători de la tribunale ordinare.

În cazul în care Comisia consideră nesatisfăcător răspunsul Poloniei la scrisoarea de avertisment trimisă marţi, ea ar putea sesiza din nou CJUE.

”Sistemele justiţiei din întreaga Uniune Europeană este necesar să fie libere şi corecte. Drepturile cetăţenilor europeni este necesar să fie garantate în acelaşi fel, indiferent unde trăiesc în Uniunea Europeană”, subliniază, citată în comunicat, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

”Hotărârile CJUE este necesar să fie respectate în întreaga UE. Acesta este un imperativ în coonstruirea şi menţinerea încrederii reciproce între statele mebre şi cetăţeni deopotrivă.”, declară vicepreşedinta CE însărcinată cu Valorie şi Transparenţa Vera Jourova.

”Hotărâri recente ale CJUE cu privire la independenţa judecătorilor polonezi nu au fost puse deplin în aplicare în Polonia”, acuză ea, dând ca exemplu faptul că această ”Cameră Disciplinară îşi continuă unele activităţi împotriva judecătorilor, în pofida faptului că toate aceste activităţi au fost suspendate în întregime”.

”Astăzi (marţi) facem paşii care urmează pentru a aborda această situaţie şi rămânem pregătiţi să cooperăm cu autorităţile poloneze pentrua găsisoluţii”, anunţă ea.

”Eu am spus mereu că CE nu va ezita să ia tate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină a dreptului european”, declară comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders.

”În iulie, CJUE a pronunţat două hotărâri esenţiale în vederea apărării independenţei justiţiei în Polonia. Este esenţial ca Polonia să se conformeze deplin acestor hotărâri. Acesta este motivul pentru care Comisia, în calitate de gardian al tratatelor (europene) acţionează în acest fel astăzi”, subliniază el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Da, adica sa-i lasa pe judecatorii numiti politic de socialistii polonezi a lui Donald Tusk, sa faca praf orice lege si sa conduca indirect Polonia. Comisia lu’peste. Mai bine s-ar documenta mai bine, inainte sa emita niste tampenii.