G4Media.ro

Finanțarea autostrăzii Pitești-Sibiu: Comisia Europeană a trimis observații oficiale în care arată…

Sursa: Asociația Pro Infrastructura

Finanțarea autostrăzii Pitești-Sibiu: Comisia Europeană a trimis observații oficiale în care arată că România nu a atenuat suficient impactul asupra mediului

(Articol actualizat) Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a publicat pe pagina sa de Facebook textul observațiilor trimise de către Comisia Europeană guvernului de la București în legătură cu cererea de finanțare a autostrăzii București-Sibiu. Cuc susține că executivul european ar fi decis suspendarea finanțării proiectului din fonduri europene, dar Ministerul Fondurilor arată că nu e vorba despre suspendare, ci despre transmiterea unor observații.

În documentul prezentat de Cuc, Comisia Europeană indică trei mari categorii de probleme, din care două sunt legate de impactul asupra mediului, și arată că informațiile transmise de România arată că o serie de probleme de mediu nu sunt suficient de bine evaluate.

Pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitesti sunt 11 situri Natura 2000 pentru care CE consideră că nu s-au luat suficiente măsuri de conservare. În zona Cozia, autostrada are impact asupra speciei de insecte croitorul cenusiu – morimus funereus, susțin cei de la Comisia Europeană.

”Solicitarea Comisiei nu afectează în niciun fel implementarea proiectului, care este in desfășurare”, a precizat MFE pentru G4Media.ro. În prezent, contract de proiectare și execuție există semnat doar pentru unul din cele cinci loturi ale acestei autostrăzi, respectiv pentru realizarea celor circa 14 kilometri dintre Sibiu și Boița.

”Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În situatia în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, scrie în răspunsul trimis de Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea G4Media.ro.

”În data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autorităților naționale informații suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informații din partea CE este de 2 luni de la primirea scrisorii. (…) Echipele implicate în pregatirea proiectului lucrează la finalizarea răspunsului la solicitarea de informații transmisă de CE, răspuns pe care îl vom transmite în timp util”, mai scrie în clarificarea trimisă de MFE.

Comisia mai notează și că autostrada și DN7 merg în paralel pe Valea Oltului pe o lungime considerabilă, ceea ce duce la formarea unei bariere duble pentru speciile protejate.

”Se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată! În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă. Repet Sibiu-Pitești are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!”, a scris Răzvan Cuc pe Facebook.

Acesta a afirmat că Acordul de Mediu a fost obținut din 2018, iar atunci consultantul UE JASPERS nu a avut observații.

”Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!”, a mai scris Cuc.

Răzvan Cuc a anunțat, sâmbătă, pe pagina de Facebook că cei de la Comisia Europeană au trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu – Pitești din cauza unor probleme de mediu. Reacția a venit de la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care a negat informația și a precizat că pe 23 decembrie anul trecut Comisia Europeană a cerut informații suplimentare cu privire la proiect și a dat termen două luni autorităților române pentru a răspunde.

Potrivit surselor G4Media.ro, oficialii europeni au cerut un plan de management pentru monitorizarea siturilor Natura 2000, pe care Autostrada urmează să le traverseze.

Foto: Traseul autostrăzii Sibiu – Pitești (Asociația Pro Infrastructură)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

82 comentarii

 1. E simpatic gândăcelul. Seamănă un pic cu UE, adică este pe cale de dispariție.

  • Ue prea o da in vrajeala ieftina sau tarile care le este frica de concurenta auto si a transportatorilor ue o da in prosteal

  • Știați măi draga,

   Români, din cauza cui nu avem noi autostrăzi? Nu?
   Vă spun eu: din cauza lu’ ăsta din poză!
   Așa ne spune UE ca să nu ne dea bani de autostrada Pitești Sibiu, asta după ce ne-a avizat condițiile de mediu pentru proiectul de construire.
   Aș vrea să afle și domnul Radu Tudor pe cine să certe! Deci NU, nu din cauza PSD, nu a lui Băsescu sau Orban care au fost la transporturi… ei sunt toți niște ființe deosebite!
   Urâtul ăsta din poză e de vină pentru toate: trebuia să fie cineva, că dacă ”Dragnia” e la pușcărie nu se mai poate da vina pe el ?
   Măi, ticăloșilor!
   Nu vă este rușine?
   Voi ne credeți proști pe toți?
   Scoateți banii de autostradă și lăsați minciunile… nu, nu ne trebuie niciun gândac… să se adapteze și el și să meargă pe autostradă cum am mers și noi prin hârtoape și v-a durut fix în pix de noi ?

  • pt toti # kondensatorii, sugatori de ciorapi ueSS

   iata ce va urma ca urmare faptului ca kwj a semnat documentul prin care in ROMANIA vor putea fi relocate populatii straine

   sunt trei filmulete de max 2 min, dar sunt convins ca nici un # kondensator, spalat pe neuron, nu se va putea uita, pt ca nu se poate concentra mai mult de 10 sec

   „Trei imigranți au terorizat călătorii din trenul Timișoara – Baia Mare, printre care se aflau și sătmăreni”

   […] la Valea lui Mihai, poliția a urcat în tren trei imigranți, cu scopul de a-i duce la Baia Mare,

   imigranți care au fost lăsați în grija controlorilor.

   Doar că cei trei, se pare că imigranți din Algeria, nu au fost cele mai pașnice persoane,

   ci au încercat din răsputeri să le fure bunurile.”

   „Până la urmă șeful de tren nu a mai rezistat cu imigranții care terorizau călătorii și a cerut sprijinul poliției, care i-a preluat pe cei trei algerieni în Carei, o femeie care a fost martoră la toate scenele, care se recomanda avocat de profesie oferindu-se chiar să depună mărturie în sprijinul controlorului de tren.”

   https://obiectiv-sm.ro/2020/01/12/trei-imigranti-au-terorizat-calatorii-din-trenul-timisoara-baia-mare-printre-care-se-aflau-si-satmareni/

  • adica dupa tot circul UK tu sustii ca ar mai iesi si altii din UE? bancul anului pana acum. eu zic sa nu mai interpretezi orice nu iti place tie ca motiv de iesit din ue, ca pe logica asta, ar trebui sa renunti instant la viata, ca sunt infinit mai multe lucruri care te afecteaza direct, zilnic.

  • mDa,x-link,farapenali si alti multi tampiti utili are cuc infractorul pe aici..iar a iesit Prostia afara din sediul pesede,ca nu mai auzisem demult de jafurile si tampitii utili care-i pupa in c..r pentru un mic si-o bere!

  • Guvernul Orban îi vrea pe români sclavii Europei

   Alo, domnilor analiști economici. Ce-i liniștea asta? Cristian Tudor Popescu, Moise Guran, Vlad Petreanu, Tudor Chirilă, Diaspora și toți susținătorii actualului guvern, chiar sunteți atât de rușinați de nu mai scoateți niciun sunet?
   În timp ce toate țările din Balcani iau măsuri concrete pentru a nu mai fii doar pepiniere de forță de muncă ieftină pentru occident, guvernul Orban are un plan „genial” de a-i „aduce” acasă pe românii care muncesc în străinătate: înghețarea salariului minim pe economie.
   Un proiect simplu, ușor de aplicat, o idee pentru care ai nevoie doar de un IQ sub nivelul mării, ca să-l pui în practică.
   De ce să facem și noi ce fac polonezii? Să mărim salariul minim cu 78%? Da, ați citit bine. Polonezilor se pare că nu le este frică că le pleacă multinaționalele dacă impun un salariu corect pentru cetățenii lor. La noi este o problemă. Trebuie să mai fie vreo zece generații de sacrificiu ca să facă unii fundul mare.
   În Romania, salariul minim net este 1.346 lei adică 281 euro, în timp ce în Polonia era, în 2019, (aprox. 511 euro) pe lună. Se va majora la 4.000 de zloţi (924 euro pe lună) până la finalul anului 2023. Acest lucru înseamnă o creștere de 78%, iar cetățenii polonezi vor încasa venituri minime lunare de peste o mie de dolari. O decizie care va pune capăt migrației și „sfârșitul erei forței de muncă ieftine”, conform declarației premierului Mateusz Morawiecki.
   Dar cine este premierul ăsta polonez care face măriri programate pe parcursul a trei ani? Orban tocmai ce a declarat că este o prostie ce a făcut PSD cu programarea creșterii salariale pe mai mulți ani.
   Uite că alții au fost atenți la ce a făcut guvernul PSD și i-au urmat exemplul. Dar uite așa, noi rămânem tot în urmă, iar ceilalți din jurul nostru avansează. De ce? Fiindcă am avut ghinion, vorba lui Iohannis, să vină la guvernare, din nou, un guvern de dreapta, să ne alegem din nou un președinte „jucător”.

   Un președinte care are grijă doar de partidul lui și de „prietenii” care împart șepci. Diaspora, sunteți online?

  • Bă, tu ești bugetar? Altfel nu-mi explic de ce vrei să crești slariul minim din pix. Probabil vrei să ne ajungă inflația din urmă și să sărăcim toți numai ca să te convingi tu cum e. Și nici atunci n-o să recunoști că ești dobitoc.

  • Cetatene Farapenali, pari ca te-ai trezit prea brusc din somn. Du-te si baga cornu’ la loc in perna!

  • Alina M, nu e bugetar pentru ca nu mai exista bugetari cu salariul minim. Bugetarii au salarii maxime, nu minime!

  • farapenali: ALUPIGUS FARA NUMAR! altceva nu meriti la atattea prostii pe rand debitate. ce a zis doctorul? mai scapi?

  • In Anglia,toate companiile de stat sau multinationale platesc impozit la stat 20% din cifra de afaceri,in Romania i a scutit Orban si de amaratii de 2% ???
   Bravo PNL,a prostit votantii !

  • Domnu’ Farapenalu’, dar de ce sa ne oprim cu cresterea „decat” la 78%? Sa o facem, dom’le, 7800% si nu mai avem treaba 20 de ani. O sa devenim cea mai bogata tara din lume, nu numai ca se intorc acasa toti diasporenii, dar o sa ia fiecare roman aflat acum in strainatate si cite 2-3 nemti, englezi, 10 spanioli, 5 italieni… Toata lumea o sa vrea sa traiasca in Gradina Maicii Domnului si cum sa nu vrea, daca romanul muncitor (adica ala care se duce la serviciu in fiecare zi) isi poate permite, din salariul minim, un apartament in oras si o vila la mare?
   O sa fie o problema cu multinationalele, care n-or sa vrea sa plateasca salariile asta, cica in conditiile astea mai bine fac Daciile in Maroc si acele cu gamalie in Germania, ca ajung mai ieftin. Dar le nationalizam, da-le dreacu’, ca destul ne-au supt sangele! Si dup-aia, unde sint acum farmacii facem cite o sucursala a Imprimeriei Nationale, sa tiparim bani, sa avem de unde sa dam la oameni.
   Hai ca o sa fie bine!

 2. Nu ave ce face, specia este protejata prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.Cum facem sa-i convocam pentru a-i deporta în Moldova???

 3. Asa-i cand expertii lu’ peste nu-s in stare sa faca o evaluare adecvata care sa respecte legislatia nationala si UE. .. si-o iau peste bot.

  • Asa e cand la Bruxelles se simte fundul sacului dupa Brexit…primii care o iau in bot sunt fraierii din est, ca de obicei :)) De Schengen ce se mai aude? :)) cate arme ilegale au intrat pe la constanta si cate pe la marseille?

 4. Concluzia: Noi pesedeii vrem sa facem plin de autostrazi pentru voi dar nu ne lasa UE……RoExit !!!!!!!!

 5. La faze de genul ăsta chiar și cei mai imbecili trebuie să priceapă de ce UK a preferat să iasă din UE. De la ridicol s-a ajuns la penibil.

 6. Rog G4 sa produca titluri mai aproape de realitate. Lipsa documentarii este tot o forma de fake news.

  • Subscriu! Pe langa faptul ca titlul trambiteaza papagalicesc afirmatiile unui politician, autorul nici macar nu s-a poticnit sa puna vreo ghilimea. Ar trebui sa fie de nepermis practica asta lenesa si inselatoare in ziua de azi.Apoi articolul e incompetent pe atatea planuri ca nu stiu de unde sa incep. Va rog sa luati nota G4Media, avem nevoie de stiri fiabile si opinii de calitate!

  • ⚫ toți până aici au C O M.E N T A T doar după titlul !
   ⚫TOTUŞI DOAR AŞA SE MAI ŞTIE CÂT DE MULȚI A N A L F A B E Ț I AU RĂMAS ÎN TRANŞEELE PSD .

 7. Mda… Lilieci, urși, gandaci și etc ce va mai veni in viitorii 30 de ANI. Mai REZIST romania până atunci ? Oare Capitala va fi la Berlin sau la Moscova ?

 8. Voi nu ati inteles situatia??

  PPE nu vrea sa mai atragem fonduri UE.
  Va aduceți aminte de Guvern Ciolos=Guvern 0..
  De ce credeti ca lupta ei cu MCV sa fie To do list via Bruxelles?
  Conditii draconice ptr România și condițiile 0 ptr țările lor !!

  Suntem Colonia România!

 9. Yuhiuuuuuu!!! Traiasca UE! Traiasca justitia! Am anvins penalii! Mue ciuma roshye! Bine Greta!

 10. Sa inteleg ca UE a facut inclusiv inventarul gandacilor din Romania? WTF!!! Asta se intampla cand ai niste slugi obediente la guvernare si cand esti o tara de mana a 10-a din UE. PSD-ul a incercat sa se ia de gat cu UE pe aceasta problema, dupa modelul ungurilor, dar ce sa te faci cu sclavii #rezist.

 11. S-a umplit secțiunea de comentarii de imbecili. Si duminica munciți?

 12. Dacă știam in ce structura politica comunistoida ne integrăm, rămâneam in afara. Mizeria asta de administrație UE trebuie daramata si schimbată cat nu este prea tarziu. Citeam ca Federer a dat explicații catre psihopata activista Greta, privind banca cu care colaborează. Va dati seama? Sa-mi explice cineva ce se intampla. Auziți, dar gazoductul Nord Stream II nu afectează nici un ecosistem, vreun gandesc sau planta? Numai autostrăzile partenerilor americani afecteaza gândacii ? Sau ii afecteaza doar pe gândacii neo marxisti de la Bruxelles?

 13. Un insecticid, ceva, să rezolvăm problema?
  UE ține neapărat să se autodistrugă cu prostii de genul ăsta!

 14. Un gândac si cateva râme…grav de tot!!!!!!!!!

 15. Ce vine de la foști miniștri pesedisti cu față…inteligentă trebuie tratat cu precauție. Adjectivul pe care l-am folosit e un eufemism, evident.

 16. Nu vreau uciderea animalelor, dar o nedumerire am: mă uit la tot felul de documentare si văd cum se plimbă linistiti pe coclauri, prin păduri si francezii si italienii si germanii, FARA GRIJA ursilor… in Romania, in Predeal, Sinaia, Brasov, in ORASE risti sa dai nas in nas cu ursuletii…
  NU mai avem curajul sa urcăm Tâmpa pe jos, nici macar pe Drumul Serpentinelor, cel mai accesibil…
  Ma lamurăste careva!?

  • Da, te lămuresc eu. În vestul Europei au exterminat carnivorele mari și apoi și-au dat seama ce prostie au făcut pentru că au distrus ecosisteme, dar nu mai poate fi reparată ușor. În Germania au început să apară din nou lupi si mistreți (din Polonia), dar acum nu mai sunt uciși. Lupii care ocupă pădurea unde se va construi fabrica Tesla vor fi relocați, nu uciși.

   În Romania am tăiat prea multă pădure și am braconat prea multe căprioare, de au rămas urșii fără casă și fără mâncare, de-aia merg spre zone locuite.

 17. Ce frumos !Gândacii rezist nu se revoltă?Gândacul șef de la Cotroceni nimic sau citește scrisoarea șî la vară de prin Tenerife ne pune ceva pe facebook,dacă termină documentarea cu gândacii.Acesta e drumul european pe care îl urmăm în frunte cu mult iubitul conducător votat de aproape 70 la sută de gândaci și gândăcițe .Acum luați de la PNL plăcuțe suedeze ,ciuma galbenă începe să își arate față hidoasă .Ce bine îmi pare că ați luat țeapă!

 18. Salutari din Olanda 😉

 19. Ahaha! Mișto! O sa va taie curentul doua ore pe zi pentru protejarea gândacilor franțuzești si coțofenele de Bruxelles:) ue rulz! :))))

 20. Pai iesi afara. Ca pina una alta doar structura comunistoida iti da bani. Deci pune botu la CSI sau unde vrei tu, poate de la ei e mai dulce. Si Nord stream 2 nu afecteaza gindaci, ca merge prin apa.

 21. Practic, din cei de mai sus, doar unul doi au citit articolul, restul titlul.

 22. Acum intelegeti de ce Marea Britanie a iesit din cocina numita UE….? pentru cei din UE e mai important o ganganie decat siguranta oamenilor si reducerea accidentelor in urma constructiei de autostrazi..cat mai repede..nu sa asteptam inca 5 ani pana trec gandaci drumul…

  • Mai degraba e vorba de blocarea coridorului Constanta – Europa.

   Momentan sunt doua bariere: Schengen, care tine marfa la granita inca 24H cel putin si lipsa portiunilor de autostrada.

   Pacat ca avem o conducere incompetenta (atat PSD cat si Iohannis) care nu au putut sa stranga mana Vestului la usa in timpul negocierilor cu Anglia. Nu e prea tarziu sa blocam diverse hotarari in schimbul accesului la Schengen, dar cu astia nu poti.

   Pe de alta parte, scrisoarea asta arata inca o data duplicitatea UE.

  • Acum sper să înțeleagă toți gândacii că UE nu vrea binele românilor .Aștept comentariile gândacilor ciumați:moise guran, cristian tudor popescu ,vlad petreanu , mălin bot ,florinnnnn călinescuuuu, tudor chirilă,andreea esca,și multe alte nevertebrate care au contribuit masiv la ce avem și la ce vă urma .Ce bine îmi pare că ați luat ȚEAPĂ!

  • bine ca vrea psd binele romanilor. looooooooooool. alt dobitoc, numit ion nume predestinat.

   Muresan: marea britanie iese din ue ca sunt si ei prosti, de aia ies. deja au pierdut zeci de mii de locuri de munca si vor mai pierde sute de mii cand ies. multe companii se muta de acolo. in conditiile in care au votat mai mult nu, e cam clar ca nici nu voiau sa iasa. dar asa e cand si-au bagat unii coada.

  • @ aleccsss

   tu la ziar buchisesti ? pravda sau dw ?

   UK employment total hits record high

   22 January 2019

   The number of people in work in the UK has reached a record high of 32.54 million, latest figures from the Office for National Statistics show.

   Unemployment was flat, with a small increase of 8,000 between September and November for a total of 1.37 million.

   https://www.bbc.com/news/business-46958560

  • @ aleccsss

   tu ce ziar buchisesti ? pravda sau dw ?

   UK employment total hits record high

   22 January 2019

   The number of people in work in the UK has reached a record high of 32.54 million, latest figures from the Office for National Statistics show.

   Unemployment was flat, with a small increase of 8,000 between September and November for a total of 1.37 million.

   The number of job vacancies rose by 10,000 to a record high of 853,000.

   „Meanwhile, the share of the workforce looking for work and unable to find it remains at its lowest for over 40 years, helped by a record number of job vacancies.

   The number of economically inactive people fell by 100,000 to 8.6 million, a rate of 21%, which is the lowest on record

   https://www.bbc.com/news/business-46958560

  • @ aleccss

   Labour market overview, UK: December 2019

   * The UK employment rate was estimated at 76.2%,

   0.4 percentage points higher

   than a year earlier

   but little changed on the previous quarter; despite just reaching a new record high, the employment rate has been broadly flat over the last few quarters.

   * The UK unemployment rate was estimated

   at 3.8%, 0.3 percentage points

   lower than a year earlier

   but largely unchanged on the previous quarter.

   * The UK economic inactivity rate was estimated at 20.8%,

   0.2 percentage points lower

   than a year earlier but largely unchanged on the previous quarter.

   https://www.ons.gov.uk/employmentandlabourmarket/peopleinwork/employmentandemployeetypes/bulletins/uklabourmarket/december2019

 23. Sunt cenușiul croitor
  Și nu-mi trebuie coridor
  Și nicidecum o autostradă,
  Care va fi ca o tornadă,
  Mașinile mă vor călca,
  Liniștea îmi vor strica,
  Și de-asta eu voi protesta
  Și la proiect veți renunța!

 24. @Farapenali se oare ca este o cloca de postaci de-ai lui mustata mitrea, ca el coordona „internetul”. A luat un nume care este exact opusul PSD si in bunul stil PSD-ist insira toate tampeniile PSD-iste pe care Dragnea le-a aruncat pe scena. Daca nu este postac PSD-ist platit, atunci va rog sa sunati Balaceanca, ca le-a scapat un nebun…

 25. Cam ciudat redactata stirea. Rezulta ca MFE a dat un raspuns care nu valideaza afirmatiile fostului ministru.
  A doua intrebare este cum se face ca un fost ministru da detalii despre corespondenta primita in acesta calitatate, dar dupa incetarea mandatului.

  • Deci nu continutul te deranjeaza, ci cum a ajuns el la Cuc. Fain.

  • mai cititi odata, si vedeti ca am o problema cu fostul ministru Cuc, care da, dupa incetarea mandatului, detalii pe care le stie din mandatul de ministru. din ce spune MFE, afirmatiile lui Cuc nu se verifica. deci am o problema cu inventiile care opresc investitii cu fonduri europene.
   si nu stiu de cand ne tutuim en masse.

 26. No coment!

 27. Astia-si bat joc de noi?!?

 28. @ aleccsss

  tu la ziar buchisesti ? pravda sau dw ?

  UK employment total hits record high

  22 January 2019

  The number of people in work in the UK has reached a record high of 32.54 million, latest figures from the Office for National Statistics show.

  Unemployment was flat, with a small increase of 8,000 between September and November for a total of 1.37 million.

  The number of job vacancies rose by 10,000 to a record high of 853,000.

  „Meanwhile, the share of the workforce looking for work and unable to find it remains at its lowest for over 40 years, helped by a record number of job vacancies.

  The number of economically inactive people fell by 100,000 to 8.6 million, a rate of 21%, which is the lowest on record

  https://www.bbc.com/news/business-46958560

 29. Puneti botul la comentarii tendentioase, care duc la ura fara de UE.
  Dar va explic cazul:
  UE nu a facut inventarul gandacilor, noi l-am facut.
  Inainte de anul 2000 am vrut sa intram in randul lumii cu o gramada de parcuri si zone protejate. Multe s-au facut la repezeala sa aratam ca avem natura neatinsa de om. Nimeni nu s-a gandit ca vor trebui respectate zonele respective cand faci drumuri.
  Acum UE ne cere sa respectam ce am stabilit cu mana noastra. Sau sa schimbam reteaua de parcuri conform normelor, nu doar din pix.
  E chiar asa greu de inteles?
  Ecologistii de carton au produs prostia.

 30. Zici UE, zici mu*e

 31. Gata, toti trolii neo-comunisti si PZD istii patrioti sunt la posturi , nu se mai poate trai in dictatura asta Europeana.
  Sa revina Dragnea!

 32. ….iar România in UE…soarta lui morimus funerus!!!

 33. Simt sa va anunt ca iarna la bucuresti nu a venit, si in ultima vreme se simte si natura foarte slabita, orice lucru minuscul poate avea urmarile ei, foe ca vrei sau nu, spre exemplu eliminam aceea insecta, dar nestiind ca aceea insecta facea ceva pentru natura sau sa mentina echilibru naturii, incepi sa mori dintr-o oare care boala si remediu era fiz gandacu care l-ai exterminat de pe planeta.

  • Bravoooo…zapada,omat,nea! Am devenit niste,scuza-ma,cocalari! Ne uitam la tv cum ne deraiaza trenurile,injuram,dar nu ne dorim sa reabilitam si modernizam CFR,pentru ca in trenuri nu ne-ar remarca nimeni.Alta prestanta ai,cand rulezi cu 200 la ora,cu bolidul de sute de mii de euro,si epatezi! Culmea este,ca te grabesti doar ca sa ajungi intr-o zona cu…biodiversitate,ca sa te relaxezi prin flora si fauna.Si in timpul asta,nemtii,suedezii si francezii iti fabrica autovehicule,ti le vinde,te polueaza si iti distrugi singur natura,pentru ca,vezi doamne,vrei drumuri de mare viteza.

 34. Nu cred ca acest gandac este in pericol. Fara sa il caut in mod special, l-am intalnit adesea in Muntii Aninei, pe Valea Cernei, in Buila-Vanturarita, in muntii Godeanu pe valea Raului Ses. L-am remar,cat pentru ca mi s-a parut simpatic. O duce bine in zonele nepoluate, mai ales acolo unde nu se folosesc chimicale pentru managementul padurii.

 35. O gaselnita pentru a nu se finanta autostrada ce leaga Transilvania de ce celelalte tinuturi romanesti !

 36. Eu credeam ca UE vrea sa protejeze cucul!

 37. Cei care vreti sa comentati altceva decat ceea ce scrie in articol…mergeti pe alte sait-uri..
  Daca prin ceea ce face C.E. ,pune in discutie finantarea autostrazii, inseamna ca nu sunt de buna credinta si imi schimb parerea cu 180 de grade, fata de ceea ce inseamna UE pentru noi…
  Raman cu un optimism moderat, deocamdata….

 38. Eterna și Fascinanta Românie.
  Pai dacă avem specii protejate: Shocâtele, bibistrocei krokobazdugati cum sa nu le protejam? Vedeți ca sunt copaci care vara au ploșnițe acei gsndacei verzui și mirositori. Dar trebuie și ei protejați. Doamne ce țară, Dacă pe un teren vezi o furnică mica de tot nu construiești nimic pe el sa nu strivesti furnica. Dar când or sa dea din „copite” gândacii și furnicile atunci sa va țineți bine. Succes!

 39. Eterna și fascinanta Românie: https://youtu.be/hQ4Y_I4Myqs

 40. Ce mila nemărginită are Madame Uniunea Europeană față de gândaci. Pai se vede, deoarece față de oameni nu are mila deoarece ne infunda, ne intoxica cu diverse E-uri în alimentație (caragenan, aspartam, monoglutamat de sodiu, guma de guar, guma de xantan, pâine cu initium). Ce cred ei? Ca vor sa creeze societatea gândacilor? Pai atunci sa scăpăm de Madame Uniunea Europeană. Nu ne trebuie!

 41. Sunt asa de importanți gândacii?
  Să-i ia Madame Uniunea Europeană acasă să-i crească și să-i gâdile.
  As dori sa știu câte insecte au fost distruse în întreaga Europa când s-au construit autostrăzile și șoselele.
  Asa ca Madame UE s-o lase mai moale, ca măcăne. Este ceva putred în Danemarca de nu se construiesc autostrăzile Pitești _Sibiu dar și Comarnic-Brașov. Cred că altul este adevărul și nu ni se spune.

 42. Cea mai mare tîmpenie ce am auzit vreodată!
  Credeți că gândacii pot fi obligați la domiciliu forțat?
  Cum va înțelege un gândac să stea acolo unde le veți muta?
  Anul următor se întorc tot acolo la autostrada inexistentă (urmașii lor).
  M. funereus zboară și se dispersează!
  Oricum este o specie destul de larg răspîndită în România.
  Totul e o cacealma!
  Succes!