G4Media.ro

Comisia de anchetă a Parlamentului European solicită mai multă transparență în privința…

Sursa foto: Unsplash/ Peggy Anke

Comisia de anchetă a Parlamentului European solicită mai multă transparență în privința programului de spionaj „Pegasus”

Comisia de anchetă a Parlamentului European privind programul de spionaj Pegasus a cerut Madridului mai multă „transparenţă”, după un scandal de spionaj Pegasus care l-a costat funcţia pe şeful serviciilor de informaţii, relatează Agerpres.

„Cerem autorităţilor spaniole să coopereze prompt cu instanţele pentru a permite o transparenţă maximă şi pentru a crea încredere în sistemul judiciar”, a declarat presei europarlamentarul olandez Jeroen Lenaers (PPE, dreapta pro-UE), care prezidează această comisie.

„În general, cadrul juridic din Spania este în conformitate cu protecţia drepturilor fundamentale”, dar „victimele spionajului merită mai multe informaţii şi transparenţă”, a adăugat el, după o vizită de două zile la Madrid.

Scandalul Pegasus a izbucnit în Spania la mijlocul lunii aprilie, în urma publicării unui raport al organizaţiei canadiane Citizen Lab care susţinea că a identificat peste 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate folosind acest program spion, conceput de compania israeliană NSO. Guvernul spaniol a recunoscut că a spionat 18 dintre aceste persoane.

Acest caz a luat o altă dimensiune când guvernul a dezvăluit ulterior că prim-ministrul Pedro Sánchez, miniştrii săi ai Apărării şi de Interne au fost spionaţi prin Pegasus. Acest scandal l-a costat postul pe şeful serviciilor de informaţii, Paz Esteban, care a fost demis în mai. Justiţia spaniolă a deschis mai multe anchete pentru spionarea separatiştilor catalani şi a membrilor guvernului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...