G4Media.ro

Comisarul european Thierry Breton respinge criticile OMS și susține administrarea celei de-a…

Sursa foto: Twitter/ Thierry Breton

Comisarul european Thierry Breton respinge criticile OMS și susține administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-covid

Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă însărcinat cu coordonarea aprovizionării Uniunii Europene cu vaccinuri împotriva COVID-19, a respins miercuri criticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faţă de administrarea celei de-a treia doze în ţările bogate în timp ce state sărace încă aşteaptă primele doze.

Cele 300 până la 500 de milioane de doze de vaccin necesare pentru administrarea de rapeluri ale vaccinurilor în UE reprezintă numai o lună de producţie europeană, a explicat comisarul european, conform AFP.

”Aceasta înseamnă o lună de producţie. Despre asta vorbim”, a insistat el în faţa presei la Bruxelles. ”Înţeleg mesajul (OMS), dar cifrele nu îl susţin, în condiţiile în care vom produce în Europa şi în SUA între 500 şi 600 de milioane de doze pe lună”, argumentează comisarul european.

OMS a criticat luna trecută graba ţărilor bogate de a administra a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, afirmând că datele ştiinţifice nu susţin în acest stadiu administrarea unei doze de consolidare.

Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, consideră că dozele disponibile ar trebui mai degrabă să fie livrate statelor sărace rămase în urmă în campaniile de vaccinare. Referitor la acest aspect, Thierry Breton a menţionat că UE va direcţiona sute de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 ţărilor care au nevoie, mai ales celor din Africa, relatează Agerpres.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a recomandat încă doza de consolidare, dar comisarul Breton a mărturisit că se aşteaptă la generalizarea acestei practici după ce mai multe state membre ale UE, printre care Germania, Franţa, Austria sau Polonia, au anunţat deja că încep să administreze a treia doză.

Principala agenţie sanitară federală din SUA, Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a anunţat săptămâna trecută că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultând în urma unui studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.

CDC menţionează că scăderea eficacităţii celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci şi al scăderii în timp a nivelului protecţiei, acesta din urmă fiind şi motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză în SUA.

Sursa Foto: Twitter/ Thierry Breton

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tarile sărace si corupte au irosit banii pe prostii în loc sa_si aprovizioneze cămară cu vaccinuri. Din fericire noi am luat 120 de milioane si putem face de 10 ori rapelul.
    De ce sa împărțim noi proviziile cu alții?
    Sa le folosim noi sănătoși.

  2. Ura,waxerii sunt foarte bucurosi si vor doze fara numar.Putem face 10 doze o data? Ca tot ne-am ” imunizat” dupa primele doua 🤡🤡🤡🤡🤡🤡

  3. Asta e fentă..oms..vrea sa se albească..

  4. Știe mai bine. Parandaraturile big farma bat OMS ul.

  5. Repede sa fie banat de pe YouTube și Facebook. Se opune OMS.