G4Media.ro

Comisarul european pentru afaceri interne, în vizită în Lituania: Respingerile de migranți…

Sursa Foto: Facebook

Comisarul european pentru afaceri interne, în vizită în Lituania: Respingerile de migranți sunt „ilegale”

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a catalogat vineri ca „ilegale” respingerile de migranţi la frontieră, chiar înaintea unei conferinţe în Lituania, ţară care este criticată pentru această practică de grupuri de apărare a drepturilor omului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Respingerile sunt clar ilegale. Oamenii au dreptul de a solicita azil”, a spus Ylva Johansson. Mii de migranţi – în principal din Orientul Mijlociu – au traversat sau au încercat să treacă frontiera de est a Uniunii Europene către Letonia, Lituania sau Polonia, de iarna trecută.

Numai în Lituania, unui număr de aproape 8.200 de persoane li s-a refuzat intrarea, în ceea ce ONG-urile descriu drept respingeri ilegale.

Guvernele celor trei ţări au apărat această tactică, afirmând că este singurul mijloc posibil pentru a pune capăt afluxului de migranţi.

Cele trei ţări au solicitat fonduri europene pentru a finanţa barierele pe care le construiesc de-a lungul frontierei cu Belarus, al cărui regim este acuzat de Occident de organizarea acestui flux de migranţi.

Comisarul european pentru afaceri interne se opune însă acestei finanţări.

„Dacă statele membre îşi doresc să construiască garduri, pot să o facă, dar este o poziţie de lungă durată a Comisiei să nu finanţeze ziduri sau garduri de sârmă ghimpată”, a declarat ea.

Miniştrii din 14 state membre UE s-au deplasat vineri la frontiera înzăpezită dintre Lituania şi Belarus, înainte de conferinţa pe această temă din capitala Vilnius.

Tentativele de treceri ilegale a frontierei s-au diminuat considerabil în aceste ultime săptămâni, dar potrivit ministrului lituanian de interne, Agne Bilotaite, calmul la frontieră este „înşelător”.

„Grănicerii noştri ştiu că un grup de migranţi împins cu forţa de responsabili belaruşi ar putea apărea în orice moment”, a declarat ea.

Agne Bilotaite a făcut apel la UE să găsească teren de înţelegere asupra migraţiei. „Dacă vrem să ne apărăm cu eficienţă, trebuie să ne punem cu toţii de acord (…) asupra unei noi norme de protecţie a frontierelor externe”, a subliniat ea.

La conferinţa de la Vilnius, Ylva Johansson a afirmat că acum există o detensionare clară a situaţiei la frontiera cu Belarus. Aleksandr „Lukaşenko pare să-şi fi pierdut interesul în a-i instrumentaliza pe migranţi. Dar nu suntem siguri, aşa că trebuie să rămânem vigilenţi”, a spus ea, citată de dpa.

„Situaţia era foarte diferită atunci. Ne aflam cu adevărat într-o criză. Am asistat la această agresiune din partea lui Lukaşenko”, a amintit Johansson, referindu-se la ultima sa vizită în Lituania în august 2021.

Comisarul european pentru afaceri interne a elogiat statul baltic şi pe ministrul de interne Agne Bilotaite pentru modul în care au gestionat criza. „Cred că aţi reacţionat foarte bine în această situaţie foarte dificilă”, a spus ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Distinsa doamna poate sa ii cazeze in locuinta proprie. Un asemenea gest ar fi demn de apreciere.

  • Asa va invata sa va iubiti aproapele cei care va pun sa faceti propaganda anti UE mascata sub anti vaccinare?

  • Categoria de oameni din care provin politicienii, este și la ei, ca și la noi, una a unor inculți, hraparete și labili psihic. Cum se cocoata, prin votul oamenilor, într-o funcție, au impresia ca deodată au pe umeri povara poluării pământului, a balenelor, homosexual or și a migranților. Ei nu-și dau seama ca traiul lor bun s-a datorat datorita muncii generației anterioare, fără grete tundberg, fără blm, fără l. GB. T, fără idei neomarxiste. Acum, după cum se vede, nici în ultimul ceas, se complac în pr o stya lor si nu-și dau seama de riscul schimbării actualei ordini mondiale, tarile dictatoriale, care nu dau doi bani pe oameni, spun pe șleau ca vor sa domine.

 2. Eu nu mai sunt sustinator UE.
  UE se pare ca exista doar pentru sprijinul migrantilor.
  Un procent urias de copii romani se culca nemancati(au parintii la munca in strainatate) si doamna asta vrea sa ofere casa/masa/sanatate pentru migranti.

 3. Și lituanienii nu au dreptul ca emigrantii sa ii ocolească ?

 4. —Lu.ati 🍋cu pu.ncte G4—
  Exact genul de articol unde cenzura ar fi cea mai nepotrivita.

  • Cenzura este mereu nepotrivita.
   Din pacate, acest instrument utilizat de regimurile totalitare este folosit pe scara larga si in occident.
   Intrebarea este, cine stabileste ce trebuie si ce nu trebuie cenzurat? Si pe ce criterii?

 5. E ile.gal sa iti ap.eri gran.itele de migr.atie neco.ntrolata?
  N-are nici o le.ga.tura cu az.ilul, tre.aba aia se int.ampla d.aca s.unt d.eja in țară. La ce ii mai fre.cam pe altii de prin A.sia cu vize Sche.ngen greu de ob.tinut daca o.ricine p.oate tre.ce gra.nita ca cica e ‘ilegal’ sa ii opr.esti.

 6. G4 lemon debug p3
  —OP—
  Doa.mna asta ar tr.ebui pusa la pu.nct de sup.eriorii de la Br.uxelles.

 7. Pe l.anga fa.ptul ca e o inep.tie d.p.d.v leg.al, e exa.ct ge.nul de de.cla.ratie ca.re sub.min.eaza incre.derea in UE si da apa la m.oara partid.elor na.tion.al.ist po.pu.liste.

 8. Noul debug anti filtre G4, acum cu 50% mai multe puncte si 4 mesaje in loc de unul singur.
  Astept disperatul ala care il agaseaza ca scriu prea mult pentru gusturile sale rafinate.

 9. Duamna să vorbească în numele ei personal. Când au semnat aderarea unele țări nu au semnat că primesc pe oricine pe teritoriul lor. Din cauza unora ca ea UE se va destrăma.

 10. Ce-i mai freaca grija pe unii de imigrantii „ilegali”! Sa-i trimita stimabilei vreo 20 de meseriasi la usa, sa-i cazaze cum stie ea mai bine! Daca tot o freaga crija! Si s-o trimita pe stimabila peste granita in Belarus, sa incerce sa imigraze „legal” de acolo!!!!

 11. sper ca pozitia UE ramane anti-gard

 12. O alta incompetenta s-a trezit sa vorbeasca despre migranti. Cum sa fie ilegal sa-i respingi?
  Statele membre ue nu mai au voie sa decida pe cine primesc in tara lor sau nu?
  Sa continue tot asa si dezbina ue pana unde ii convine lui putin.
  Babele astea nordice sunt tot mai proaste pe zi ce trece.

 13. Respingerile de migranti sint ilegale atunci cind in tara ta face legea o putere straina .
  Atunci cind in tara mea fac eu legea migrantul poate sa mearga in oricare alta tara .