G4Media.ro

Comentariu Deutsche Welle: Scindarea Bisericii Ortodoxe este o înfrângere pentru Vladimir Putin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. BORuxit! Afara cu mujicii din ORTODOXIE!!

  2. Concluzie gresita a articolului. Putin ca ateu/ comunist/ KGB- ist nu da 2 bani pe credinta crestina. Biserica Ortodoxa este doar o unealta pentru Putin ca sa mentina dominatia Rusiei asupra Ucrainei. Pierderea controlului religios asupra ortodocsilor ucrainieni a fost luat in calcul din timp, si este un sacrificiu acceptat de strategii rusi ca o pierdere necesara si inevitabila odata cu invadarea Crimeii si al Dombasului.
    De fapt Putin si Kiril sunt adevaratii castigatori, datorita ca au reusit sa intarzie acest moment timp de 4 ani de zile de la Invazia Crimeii din 2014. Corect ar fi fost daca devenea autocefala Biserica Ortodoxa Ucrainiana inca din toamana lui 2014.

  3. Articolul nu mentioneaza nimic despre originea ortodoxiei in Rusia, Kievul fiind sursa acesteia inca din vremea lui Olga si a nepotului sau Vladimir.

    Pe de alta parte, mitropolitul Filaret Denysenko, excomunicat de biserica rusa, si-a creat propria sa parohie schismatica. Mai mult, in Ucraina exista inca o biserica „rupta”. Deci, exista trei biserici independente.

    Ucraina, astfel, devine un studiu de caz religios, pe langa cel politic si economic. Aflata la periferia Rusiei, Ucraina trebuie „scindata”. Insa, dupa cum a reiterat Putin de nenumarate ori, Ucraina este istoric vorbind legata de Rusia. Si dupa cum nu va ceda Crimea, asa nu va ceda nici Ucraina occidentului – dovada si estul tarii care este pro-rus. Astfel, tara a devenit ceea ce se numeste „split country” fiind divizata intre vest si est. Porosenko, in retorica sa nationalista, este pro-occidental, aflat la capatul opus lui Iuscencko, aparent inlaturat printr-o lovitura de stat in 2014.

    Biserica ucraineana-Patriarhia Moscovei detine o mare parte dintre manastirei, biserici si enoriasi. Probabil si o mare parte din venituri.

    Intrebarea este: de ce patriarhul ecumenic a incuviintat aceasta autocefalie a bisericii ucrainiene? Cine si ce castiga din aceasta? Astfel, el va trimite doi prelati in Ucraina care vor fi reprezentantii Patriarhiei Ecumenice in tara. Dupa cum si bazileul din Constantinopole a incuviintat la o si mai mare apropiere de tinuturile ucrainiene in anii 960-980.

    Sferele de influenta se manifesta si in Biserica. Realitatea merge mana in mana cu credinta si rugaciunea.