G4Media.ro

Comentariu despre vizita președintelui Poloniei în SUA: Soldaţi în schimbul miliardelor de…

Comentariu despre vizita președintelui Poloniei în SUA: Soldaţi în schimbul miliardelor de dolari

Cu un spectacol aviatic deasupra Casei Albe l-a întâmpinat Donald Trump pe omologul lui polonez Duda. Această rară onoare pecetluieşte cea mai nouă „afacere” de tip Trump. Profitul este bilateral, crede Bartosz Dudek, șeful redacției Deutsche Welle în limba poloneză.

Statele Unite ale Americii îşi intensifică prezenţa militară în Polonia. Americanii anunţă suplimentarea contingentului militar de la 1.000 la 5.500 de soldaţi. Decizia preşedintelui Donald Trump rămâne însă sub aşteptările Poloniei. Nu va exista niciun „Fort Trump” de tipul unei baze militare permanente, după modelul celei de la Ramstein, din Germania. Se va stabili, în schimb, o reţea de puncte logistice şi depozite de armament greu, care, în caz de nevoie, ar facilita transferul rapid al trupelor. Dovadă în acest sens este şi alegerea locaţiei pentru comandamentul militar al trupelor nord-americane.

Prezenţa soldaţilor va fi asigurată, ca şi până acum, prin „principiul permanent al rotaţiei”. Washingtonul semnalizează astfel că vrea să respecte acordul NATO-Rusia din 1997. În acel moment, Rusia accepta aderarea statelor din centrul şi estul Europei la NATO în schimbul garanţiei oferite de liderii alianţei, potrivit căreia pe teritoriul acestor state nu vor staţiona pe termen lung efective militare numeroase.

Soldaţii în schimbul unor comenzi de avioane

Bartosz Dudek
Bartosz Dudek, șeful redacției DW în limba poloneză

Suplimentarea efectivelor cu 1.000 de soldaţi şi caldele cuvinte adresate preşedintelui Poloniei Andrzej Duda au un preţ piperat. Polonia va cumpăra din SUA 32 de avioane de vânătoare, supra-moderne, de tip F35. Un mic spectacol aviatic chiar deasupra Casei Albe, unde din 2001 este în vigoare o interdicţia de zbor, corespunde exact gustului negustorului şef Donald Trump. Şi obligaţia contractual asumată de Polonia de a cumpăra anual gaz lichefiat în valoare de 8 miliarde de dolari este consemnată în „dealul” bilateral. Raportat la numărul soldaţilor, afacerea este chiar una de miliarde.

Şi totuşi, declaraţia de intenţie pentru aprofundarea cooperării militare, semnată de Donald Trump şi omologul său polonez Andrzej Duda la Washington, reprezintă un succes al diplomaţiei poloneze. Ca peste tot în occident, după al Doilea Război Mondial, prezenţa trupelor americane echivalează cu o poliţă de asigurare politică şi de securitate împotriva unor potenţiali agresori. Chiar dacă prezenţa – precum cea din trecut, din Berlinul de Vest – are, militar vorbind, mai degrabă un caracter simbolic. Siguranţa Poloniei este în interesul Germaniei şi al întregii Uniuni Europene. Astfel, aprofundarea cooperării militare polonezo- americane devine o veste bună şi pentru ceilalţi parteneri din NATO şi UE.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Ce credeai Pane Dudek?
  Face Trumpfu acte caritabile?
  America first.
  Si noi consumăm armament de la el.
  Si voi.
  Si ei din NATO.
  Trumpfu e negustor si isi asigura bani de campanie electorală de la marii industriasi de armament.
  Vinde iluzii & avioane prin gogoasa NATO.
  Perpetuum mobile.

 2. Nu vă supărați, dar articolul asta se potrivea mult mai bine la Sputnik, decât la G4Media. Mai aveați puțin și ziceați că polonezii sunt slugile Statelor Unite.

 3. Prietenul la nevoie se cunoaste. Toti cetatenii SUA blocati de Saddam Hussein pentru a fi gard viu la obiectivelor militare libiene au parasit Libia ca cetateni polonezi cu pasapoarte eliberate de consulatul polonez.