G4Media.ro

A doua zi după ce a dezgropat un proiect de lege inițiat…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

A doua zi după ce a dezgropat un proiect de lege inițiat pe vremea lui Dragnea, coaliția PSD-PNL-UDMR l-a avizat negativ în Comisia economică din Senat / Proiectul referitor la Curtea de Conturi are o miză mare pentru miniștri, primari și șefi de Consilii Județene

Comisia economică din Senat a respins, marți, cu majoritate de voturi un proiect de lege dezgropat de coaliția PSD-PNL-UDMR, inițiat pe vremea lui Dragnea, care obligă Curtea de Conturi să le ofere autorităților consiliere juridică în cheltuirea banilor publici, prin emiterea de îndrumări și opinii înainte de actul de control.

Proiectul a fost votat doar de doi liberali, au declarat pentru G4Media.ro surse din Comisie, însă toți ceilalți senatori prezenți au votat împotrivă. Nu este clar dacă proiectul va fi trimis totuși în plenul Senatului pentru a fi votat, chiar și cu avizul negativ din partea Comisiei.

G4Media.ro a dezvăluit, luni, că proiectul de lege resuscitat de coaliția PSD-PNL-UDMR are o miză mare pentru primari și pentru șefii de Consilii Județene, dar și pentru ministere sau oricare alte autorități publice care vor să se blindeze cu ”îndrumarea” sau ”opinia” Curții de Conturi înainte de o licitație cu dedicație, de exemplu, primind ”un CEC în alb” de la instituție, au explicat pentru G4Media.ro experți din cadrul Curții.

Potrivit experților, rezultatele controalelor ulterioare efectuate de Curtea de Conturi nu vor putea fi contrare ”îndrumărilor” și ”opiniilor” exprimate deja ”în orb”.

Proiectul de lege, inițiat în 2017 de mai mulți parlamentari de la UDMR, dar și de la PSD și PNL, a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care a explicat că, ”potrivit dispozițiilor constituționale, Curtea de Conturi nu oferă interpretări ale legislației, prin emiterea unor opinii, așa cum se propune în proiect, ci verifică respectarea legii/ aplicarea legii de către entitățile controlate/ audiate în cheltuirea banilor publici”.

Proiectul de lege a trecut în 2017 prin adoptare tacită de Camera Deputaților, dar a zăcut în ultimii ani în sertarele Senatului. A fost dezgropat acum, pe finalul sesiunii parlamentare, fiind pus pe ordinea de zi a Comisiei economice, industrii şi servicii din data de 28 iunie 2022. Potrivit informațiilor G4Media.ro, coaliția de guvernare ar intenționa să voteze proiectul de lege în plenul Senatului, cameră decizională, înainte de vacanța parlamentară, care începe la 1 iulie.

Citește integral

Coaliția PSD-PNL-UDMR dezgroapă un proiect de lege inițiat pe vremea lui Dragnea, care obligă Curtea de Conturi să le ofere autorităților consiliere juridică în cheltuirea banilor publici înainte de actul de control / Miză mare pentru miniștri, primari și pentru șefii de Consilii Județene

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. L-au ingropat pentru ca au fost surprinsi de inspectia UE cu chilotii in vine. Miine o iau de unde au ramas.