G4Media.ro

CNSAS anunță că a preluat de la SRI peste 600 de dosare…

CNSAS anunță că a preluat de la SRI peste 600 de dosare din fondul penal al arhivei fostei Securităţi / Alte sute de mii de dosare și microfilme urmează să fie predate până pe 1 noiembrie

Peste 600 de dosare din fondul penal al arhivei fostei Securităţi au fost preluate de la SRI, a anunţat marţi un comunicat al Colegiului CNSAS, transmite Agerpres.

„În cadrul procesului de predare a arhivei fostei Securităţi, s-au preluat de la Serviciul Român de Informaţii următoarele materiale arhivistice: fond Penal – 623 dosare; fişe de cartotecă ale dosarelor întocmite de fostul Inspectorat Judeţean de Securitate Buzău – 14.350 bucăţi; microfilme pentru Fondul Informativ Bucureşti – 12.716 role; microfilme de conexare pentru Fondul Reţea din toate judeţele – 828 role; fişe de evidenţă pentru rolele de conexare de la Fondul Informativ din toate judeţele – 233.781 bucăţi; fişe de evidenţă pentru rolele de conexare de la Fondul Reţea din toate judeţele – 28.092 bucăţi”, a precizat CNSAS.

Potrivit sursei citate, procesul de preluare documentară este în curs desfăşurare.

Serviciul Român de Informaţii urmează să predea, până la 1 noiembrie, sute de mii de dosare şi microfilme de arhivă către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

„În coordonare cu CNSAS şi după un calendar stabilit de comun acord, SRI va continua să predea arhiva fostei securităţi către Consiliu. Calendarul prevede că, până la 1 noiembrie, să predăm sute de mii de dosare şi microfilme către CNSAS”, a declarat Marincea, marţi, pentru AGERPRES.

Într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al SRI anunţă că în următoarele zile vor fi predate CNSAS 1.060 de dosare, 21 de mape, 14.290 de fişe, 6.644 de role microfilm.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Deci sute de mii de romani erau informatori si cifra cred ca este mai mica decat credem.
  Tara de securisti.

 2. Alte sute de mii?
  Asta e dovada ca intreaga societate era implicata in dosare ale securitatii, in ansamblul ei, intr-o forma sau alta, cel putin in calitatea de informatori si colaboratori, de la pionieri si elevi si pana la „oamenii muncii” si pensionari.
  In 2012, au fost puse la dispozitia CNSAS cca. 2,5 milioane de dosare; altele au mai fost predate pe parcurs, iar acum mai sunt sute de mii …
  Daca intr-un dosar sunt implicate cel putin 3 persoane – sucuristul, informatorul/colaboratorul si urmaritul – inseamna ca deja e vorba despre cca 9 milioane de persoane…. Insa, dosarele contin documente care privesc un numar cu mult mai mare de persoane implicate, astfel ca 9 milioane e doar o cifra minimala.

  Desigur, dosarele au fost temeinic „periate” de „creator” (in termeni arhivistici), iar ce se va preda CNSAS sunt hartii care vor crea „dezbateri” ca in cazul lui Basescu, de tipul „a fost sau n-a fost?” (un film celebru)… Iar cercetatori „celebri” confirma sau vor infirma „realitatea” hartiilor din dosarele primite de CNSAS …. Adica zarzavat la tava pentru infantili.

 3. Nimic nu este întâmplător.
  Se apropie alegerile locale și parlamentare. Sa vezi inflație de nume de colaboratori și informatori ai fostei Securități dintre cei care vor candida. :))

 4. Poate aflam pana la alegeri mai multe despre „cantindatii”-iepuri ai sectiei romane a kgbului -Diaconu-subalternul lui Iulian Vlad,de ex,ca tot apar filmuletele alea din CC din toiul evenimentelor din 1989 …sa vedem cum a contribuit actorasul cu carnet pcr si nevestica-fiica de general de securitate la deturnarea revoltei populare inspre o preluare a ei de catre kgbisti! Si despre ceilalti iepuri cum e cumpanasu,acest slugoi MAI ,desi nu are nicio sansa,precum si catindata latrinei3….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.