G4Media.ro

CNA, reacție după ce jurnaliștii români au fost ținuți la distanță de…

sursa foto: Captură video

CNA, reacție după ce jurnaliștii români au fost ținuți la distanță de liderii austrieci la JAI, cu ajutorul bodyguarzilor: ”Presa este catalogată ca fiind un pericol/ Încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”

Consiliul Național al Audiovizualului a reacționat după ce jurnaliștii români au fost ținuți la distanță de liderii austrieci la finalul Consiliul de la JAI de joi, cu ajutorul bodyguarzilor: ”Presa este catalogată ca fiind un pericol (…) Încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”, a comentat CNA.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a plecat grăbit atunci când presa română a încercat să obțină de la el o reacție privind votul Austriei din Consiliul JAI, a transmit Digi24.

Karner s-a ferit de jurnaliștii români, iar personalul său de securitate i-a împiedicat pe reporteri și cameramani să se apropie de ministru în timp ce acesta dădea declarații presei din Austria.

Jurnaliștii români i-au atras atenția lui Karner spunându-i că ”nu este politicos” faptul că îi ține la distanță și nu le răspunde la întrebări.

Mesajul CNA

Poziția publică a CNA – Consiliul Național al Audiovizualului față de modul în care jurnaliștii români au fost tratați la finalul reuniunii JAI de ieri, de la Bruxelles:
Către: AMBASADA REPUBLICII AUSTRIA ÎN ROMÂNIA / Austrian Embassy Bucharest 🇦🇹
În atenția: Excelenței Sale, doamna Adelheid FOLIE, Șef de Misiune și Ambasador
Excelența Voastră, doamnă Ambasador,
• În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță cu ajutorul bodyguarzilor de ministrul austriac de Interne / BMI – Bundesministerium für Inneres, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnaliști.
• Imaginile pe care întreaga 🇪🇺Europă le-a putut vedea ieri, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol.
• Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice.
• Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.
• Misiunea Consiliului Național al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetățenii români au dreptul de a fi informați si nu ignorați.
• Membrii Consiliului Național al Audiovizualului își exprima solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular.
• Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. presa romana? adica aia de la Latrina3 si GuitaTV ? Mi se rupe de presa romaneasca …………hahahahahahaha

 2. Daca a ajuns CNA-ul (ultima mizerie de institutie, politizata, ineficienta, depasita…etc) sa bata obrazul guvernul austriac care nu e mult mai presus… Circ pentru pierde-vara. 🙂

  • Toate sursele de stiri sunt politizate. Pentru ca fiecare CEO urmeaza o agenda politica. Nu ti se pare logic ?

 3. Dar faptul ca Iohannis, Ciuca si Ciolacu si ceilalti membri GIO PSD-PNL-UDMR fug de conferintele de presa, unde ar primi intrebari adevarate si nu fabricate, nu „incalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”?
  Dar cumpararea de catre PSD si PNL, a 99% din presa romaneasca, cu milioane de euro lunar din bani publici, nu „incalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”?
  CNA e o alta institutie puternic politizata, care latra la ordinele guvernului, fara sa vada mizeria din propria ograda.

 4. Când butonezi programele românești de știri și dai peste un turcescu, peste o păcurariu, peste pleiada de zombii ai lui Ghiță sau peste una care tine lecții militare generalilor de carton ai varanului ți se întoarce stomacul și te oprești la sport sau științe!
  În rest CNA ul nu doar ca nu și face treaba dar și modifica comportamentul unora pe care ii credeai normali, gen Călin Cristea sau asta de acum!

 5. CNA ule, dar televiziunile astea din Romania nu ne incalca dreptul la libera exprimare când refuza sa mediatizez problemele noastre ????
  Ceea ce au făcut austriecii la Bruxelles ESTE CEEA CE FACEȚI VOI CU ROMÂNII !!!
  NOTA 1000 PENTRU CA V-AU PUS LA RESPECT! 👍

 6. Care presă,avem așa ceva ? Precum și în alte domenii, lipsa de profesionalism/ caracter este o jignire la adresa publicului neaoș.

 7. De parca aia nu știu ca in România toată presa este cumpărată…

 8. Ceva despre Ficus ?

 9. Logic ca stiau ca primesc intrebari care le incalca in picioarele afirmatiile mincinoase.

 10. CNA-ul este ca un „coviltir”peste gunoiul mediatic,politic si juridic din Romania,care creste continuu pana cand oamenii or sa traiasca cu el în casă,multi dintre ei fara sa-si dea seama.