G4Media.ro

Cluj: Primăria vrea o divizie de Inovare Urbană după modelele din Barcelona…

Cluj: Primăria vrea o divizie de Inovare Urbană după modelele din Barcelona și Boston. Sunt vizate mobilitatea, locuirea şi viitorul muncii

Primăria Cluj-Napoca lucrează la înfiinţarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcţionează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona, reiese dintr-un comunicat transmis AGERPRES de municipalitate.

Potrivit sursei citate, Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică din cadrul primăriei şi cu implicarea tuturor actorilor strategici ai oraşului, respectiv universităţi, clustere de tehnologie şi afaceri, societate civilă, sector cultural.

Divizia cercetează, experimentează şi prototipează soluţii alternative pentru trei categorii considerate provocări cheie ale oraşului – mobilitate, locuire şi viitorul muncii, colectând şi analizând date, construind scenarii de lucru şi măsurând impactul unor intervenţii experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetăţenilor.

„Administraţia locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investiţiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să ţină seama în primul rând de nevoile şi dorinţele clujenilor, de ideile lor, de intuiţiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine oraşul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoştinţe şi capacităţi ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural şi de afaceri şi care să ofere municipalităţii o capacitate crescută de a ţine pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece oraşul”, a declarat primarul Emil Boc, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

În 2018, ideea acestei Divizii de Inovare Urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilităţii urbane şi a obţinut o finanţare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare şi dezvoltare pe tema viitorului muncii.

„În domeniul mobilităţii urbane am reuşit în acest an să susţinem dezvoltarea a trei proiecte cetăţeneşti de transformare a spaţiilor din cartierele Mărăşti şi Mănăştur şi să derulăm o primă analiză de date de mobilitate şi demografice. Proiectele din cartiere ne-au arătat cum cred locuitorii că ar putea fi reamenajate spaţiile comune dintre blocuri pentru a le permite să petreacă mai mult timp acolo, scăzând astfel numărul deplasărilor necesare în oraş, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat să înţelegem mai bine cum doresc clujenii să utilizeze opţiunile pe care le au astăzi pentru transportul în oraş şi să identificăm câteva prime proiecte pe care să lucrăm în 2019 pentru îmbunătăţirea mobilităţii urbane”, a declarat directorul Diviziei de Inovare Urbană 2.1, Anamaria Vrabie.

Tot în 2018, Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanţare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca şi un consorţiu de alţi opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanţarea a fost obţinută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare şi dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale şi culturale specifice Clujului pentru a pregăti oraşul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piaţa muncii.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este un proiect al Centrului Cultural Clujean, o organizaţie de cultură şi dezvoltare urbană care reuneşte 70 de membri – organizaţii şi instituţii culturale, universităţi, cluburi şi clustere de afaceri, organizaţii ale societăţii civile, Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj.

Foto: Emil Boc (Primăria Cluj)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Vreau si eu primar din asta non-comunist, vad ca merg lucrurile la Cluj.

    In timp ce Bucurestiul se crapa si se darama din lipsa de mentenanta, banii fiind aruncati pe concerte si targuri la cererea prostimii votante de PSD.

  2. Cind l-am avut antena 3 si admiratorii nu-l mai scoteau din pitic si alte apelative. Sper ca zona sa nu o ia foarte mult înainte insensul ca celelalte zone sa o urmeze indeaproape.Altfel cine stie ce drum vor alege.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.