G4Media.ro

Claudiu Manda după audierea șefului SRI, Eduard Helvig: Din 1990 încoace au…

Claudiu Manda după audierea șefului SRI, Eduard Helvig: Din 1990 încoace au fost semnate 565 de protocoale sau acorduri, 337 sunt active, restul denunțate sau abrogate

Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi seara, după audierea șefului SRI, Eduard Hellvig întinsă pe aproape 9 ore, că printre cele 8 subiecte discutate se numără și cel al protocoalelor. ”Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis, astfel încât colegii parlamentari să fi înţeles ce am comunicat. Domnul preşedinte Manda (Claudiu Manda, preşedintele comisiei – n.r.) o să vă dea toate detaliile convenite”, le-a declarat Hellvig jurnaliştilor la ieşirea de la audieri.

”Sunt semnate protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de protocoale sau acorduri. 432 au fost protocoale, restul documente sau acorduri. 337 sunt active, 134 denunțate 94 abrogate”, a declarat Manda. Potrivit acestuia, toate aceste documente ar urm să fie trimise de SRI la Comisie în maxim o săptămână.

”S-a pus un accent deosebit pe protocoale din justiție, vorbim de 18 documente cu CSM, DNA, DIICOT. În acest moment vorbim doar de 2 documente care au caracter secret și sunt în vigoare, referitoare la amenințările de terorism”, a mai declarat președintele comisiei de control SRI.

Manda a mai spus că unele protocoale au fost încheiate, potrivit explicațiilor conducerii SRI, pe baza ordonanței 6 din 2016.

Senatorul PSD a menţionat că a discutat cu directorul SRI şi despre protocoalele din 2016, unul secret şi unul nesecret.

„Am avut o discuţie legată de protocolul din 2016, cel din decembrie 2016, cele două protocoale, cel secret şi cel nesecret. Opinia conducerii a fost următoarea: au avut la bază Ordonanţa 6, care, în opinia SRI, presupunea două elemente. Pe vidul legislativ apărut ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI şi atunci a fost nevoie să apară această Ordonanţă 6, ca interceptările făcute pe mandate de securitate naţională sau de supraveghere tehnică să poată să continue. Cea de-a doua – de a defini organul de cercetare specială. (…)Spunea că este nevoie de acest organ de cercetare specială şi pentru infracţiunile de terorism sau la adresa securităţii naţionale”, a mai spus Manda.

”A fost făcută o prezentare, referitor la apartenența politică a celor care au semnat protocoalele respective, și au fost de la toate partidele”, a precizat șeful comisiei SRI. Potrivit acestuia, șeful SRI le-ar fi spus membrilor comisiei că unele instituții intenționează să semneze și astăzi protocoale cu SRI.

Subiectul protocoalelor este utilizat de coaliția PSD-ALDE pentru a pune în discuție legalitatea anchetelor și a sentințelor pronunțate în dosarele de corupție.

Liviu Dragnea a declarat luni seara, la Antena 3, că Ordonanța 6 va fi picată, adăugând următoarele: ”Lucrăm acum să punem și ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs ordonanța”.

Ministrul Justiției a anunțat la începutul lunii august că după concedii va propune guvernului o ordonanță de urgență prin care să adauge noi motive de revizuire a sentințelor definitive, astfel încât tot cei condamnați pe baza protocoalelor încheiate de parchete cu serviciile secrete să poată ajunge din nou în fața unui judecător.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Protocoale zi de zi… parca astia care lucreaza pentru stat aveau vorba: nu trebuie sa stii tu cum ne facem noi treaba! Ai o problema – du-te în instanță

 2. Jegul ăsta trebuie arestat urgent pt favorizarea infractorului și înaltă trădare de țară. Ca să scape niște infractori și penali încolțiți de justiție au destabilizat tot sistemul imunitar al țării de îndepărtare a hoților din banii publici.

  • De ce? Nu asta au vrut romanii cand n-au votat in 2016? Cine esti tu sa te pui cu vointa poporului care a mers la socri in loc sa mearga la vot?

   Asta a vrut poporul, tiranie crasa.

 3. Cate din acele protocoale au fost semnate in perioada guvernarilor PSD? Sunt cel putin 20 de ani din cei 29 de la Revolutie.
  …de unde surprinderea asta a lui Manda?!? De parca nu stiau…

  • D-le Tanda știe care-i treabă cu protocoalele și cooperare între instituțiile statului.Astefel de protocoale exista peste tot in lume,astfel n-ar mai exista servicii.
   Problema lui Tanda este D-l Dragnescu,D- l Taricenescu ,cât și alții că ei:ei nu pot susține că nu au comis,dar ai deranjează că au fost prinși și clamează că sunt oameni „cinstiți”.Niste jeguri!

 4. L-am ascultat pe Manda prezentand in rezumat ceea ce s-a intamplat azi la comisie si, ca leit motiv, s-a desprins o concluzie clar enuntata : „Pt a realiza acest deziderat am convenit ca SRI sa transmita comisiei sau Presedintelui ei…. !

  Stop ! Cum vine asta baieti ? Ce inseamna „am convenit” ? Vreti sa spuneti ca in baza unei stenograme in care apare sintagma „am convenit” SRI-ul o sa va dea informatii ?

  E simpatic foc Manda asta !

  PS. De fapt, tocmai ce ne-a spus ca va incheia un protocol secret cu SRI pt ca organismul parlamentar pe care il conduce sa poata primi informatii.

  PPS. Deci cum o fi cum o plesni, fara protocol secret incheiat cu SRI nu se poate !!! 😉 😉 😉

 5. Mai întâi, trebuie ca justiția să se pronunțe asupra ilegalitatii acestor protocoale, dacă este cazul. Până atunci nu avem ce vorbi !

 6. Corect ar fi ca toate interceptarile sa fie publice, ca doar sunt pe bani publici obtinute… macar sa ne convingem si noi ca „conducatorii” sunt imaculati da condamnati fara motive.. Bah, da nimeni nu zice nimic despre faptul ca probele, asa ilegal obtinute cum vor astia, in fapt PROBEAZA ca sunt niste infractori, penali si nedemni de o functie publica?? Nimeni?? Ok.. ilegal obtinute, dar vadit infractori!!

 7. De unde știe lumea ca “astfel de protocoale exista peste tot in lume”?
  Știți voi cum funcționează, cum se organizează si cum își desfășoară activitatea serviciile secrete ale țărilor lumii?

  Oameni buni, cred ca in chestiunea asta ar trebui sa nu facă nimeni afirmații daca nu cunosc. Pentru ca cea mai clară dovada de prostie e exact situația in care lumea vorbește fara sa cunoască.

 8. Bai cat de muist este Panda asta. Asta e atat de prostovan….va dati voi seama asta o ciocaneste pe Larguta aia betiva stricata. Halal barbat, sa te-ncurci tu cu Olguta, cu aia bah…! WEAH
  Hai MUIEPSD!

 9. „Domnu’ Președinte Manda…!”…, parcă-mi și imaginez pirandele, rubedenii d’ale respectivului chiparos, fluturându-și mândre nevoie mare poalele rochiilor înflorate: „Haoleo, auzirăți fă nesătulelor cum i-a zis neamțu’ ăla cu ochelari, „domnu’ Președinte”..! Păi fă rapandulelor, neam de neamul vostru răpănos n-a fost fă Presedinte de Comisie Senatorială..! Și o să vedeți fă că prințisorul Dragnea o să-l pună fă pe puradelu’ nostru și Prim Ministru, in locul baragladinei ăleia de Veorica, arză-o-ar focul…!”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.