G4Media.ro

Clădirea spitalului Colțea din București va fi iluminată duminică noaptea în albastru,…

Clădirea spitalului Colțea din București va fi iluminată duminică noaptea în albastru, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Clădirea spitalului Colţea din Bucureşti va fi iluminată duminică noaptea în albastru, în cadrul unei campanii de conştientizare cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, relatează Agerpres.

Acţiunea este derulată de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB), într-o campanie de informare şi conştientizare, care se va desfăşura atât indoor, cât şi outdoor, având ca obiective conştientizarea publicului larg privind pericolul reprezentat de creşterea incindenţei diabetului zaharat la nivel mondial, implicit naţional, lansarea de programe educaţionale şi organizarea de acţiuni specifice, dar şi diseminarea unui set de bune practici alimentare şi a unui stil de viaţă sănătos, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia, aflate în grupa de risc.

Conform unui comunicat transmis duminică de către CSMB, începând de luni, vor fi distribuite seniorilor bucureşteni materiale promoţionale privind campania „STOP DIABET! ALEGE SĂNĂTOS! Profilaxia începe de pe masa ta!”.

De marţi, pe pagina de Facebook a CSMB vor fi postate materiale video cu informaţii de interes general privind Diabetul Zaharat şi va fi organizată o conferinţă online pe platforma ZOOM, la care vor participa specialişti în domeniul bolilor de nutriţie şi metabolice, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor de profil.

Acest demers al CSMB este şi un prilej de a marca aniversarea a 20 de ani de când data de 14 noiembrie a devenit ziua dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat, începând din anul 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID).

Evenimentul este dedicat promovării prevenţiei şi conştientizării creşterii incidenţei diabetului zaharat printr-o campanie care pledează pentru un stil de viaţă sănătos, monitorizarea corectă a acestei afecţiuni, dar şi pentru accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament. Se urmăreşte educarea publicului larg cu privire la simptomele diabetului, astfel încât să poată fi recunoscute şi, drept consecinţă, pacientul să se prezinte la medicul diabetolog.

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cea mai amplă campanie de conştientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audienţă globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de ţări, printre care şi România.

Clădirea Spitalului Colţea este un monument arhitectonic şi istoric emblematic, fiind cel mai vechi spital din Bucureşti, construit acum peste 300 de ani.

În anul 1934, la Spitalul Colţea erau înfiinţate primele două saloane de diabet în Clinica prof. dr. Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, prof. dr. Ioan Pavel a iniţiat „Registrul de Diabet”, pentru ca, trei ani mai târziu, să înfiinţeze aici Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa.

Monografia sa, ”Le Diabete”, prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume a fost distinsă, în anul 1946, cu Premiul Academiei de Ştiinţă din Paris. În 1949, Profesorul Ioan Pavel a creat Clinica de Nutriţie şi Dietetică, transformată ulterior în Clinica de Diabet

„Dacă nu acum, atunci când?” este tema pentru ediţia din 2021 a Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat lansată de Federaţia Internaţională de Diabet FID.

Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet continuă să crească în întreaga lume, scopul comun este acela de a evidenţia importanţa asupra accesului la îngrijire şi tratament pentru persoanele afectate de diabet şi de a atrage atenţia asupra problemelor de o importanţă capitală pentru aceştia.

În România, conform statisticilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet şi 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2), însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că majoritatea fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul.

Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet FID, la nivel mondial peste 425 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce se estimează că va ajunge la 629 milioane până în 2045. În anul 2020, conform ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente), 1 din 10 români are diagnosticul de diabet zaharat, incindenţa fiind în continuă creştere.

Sursa foto: Wikipedia / Nicubunu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Asta cum se incadreaza in green deal? Nu este risipa de energie electrica?

    • Nu-i duce capul pe romani, nici macar nu voteaza cu putinii oameni cinstiti care sunt. Ce inteligenta vrei de la poporul care nu poate face nimic fara sa dea, sau sa ia, spaga.

  2. Azi se aniverseaza un an de la macelul de la Piatra neamt.

  3. Eu care credeam ca ar trebui sa se numeasca: Ziua mondiala a combaterii diabetului, ca nu e o zi in care se sarbatoreste eradicarea diabetului!