G4Media.ro

Ciucă, de Ziua Dezrobirii Romilor: Instinctul libertăţii şi neatârnării pare să definească…

sursa foto: Facebook/ Agenția Națională pentru Romi

Ciucă, de Ziua Dezrobirii Romilor: Instinctul libertăţii şi neatârnării pare să definească cel mai pregnant spiritul romilor. Se adaug pasiunea firii, autenticitatea, inventivitatea şi talentul artistic, în special la muzică şi dans

Premierul Nicolae Ciucă îndeamnă, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Dezrobirii Romilor, la respectarea şi sprijinirea acestei comunităţi, renunţând la prejudecăţi.

„Vă îndemn să respectăm această comunitate şi să o sprijinim să facă parte din tot ceea ce ne dorim, fără să o obligăm la îndepărtarea de specificul său. În mod paradoxal, instinctul libertăţii şi neatârnării pare să definească cel mai pregnant spiritul romilor. Se adaugă puterea de a spune mereu lucrurilor pe nume, pasiunea firii, autenticitatea, inventivitatea şi deloc în ultimul rând talentul artistic, în special la muzică şi dans”, afirmă premierul, în mesaj.

Prim-ministrul consideră că nu trebuie dă gândim prin prisma prejudecăţilor.

„Să nu gândim prin prisma prejudecăţilor, să nu respingem ce este diferit, să nu aplicăm modele rasiste de judecată, să nu categorisim oameni în funcţie de apartenenţa de orice tip, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt şi să rezolvăm împreună probleme. Prin solidaritate şi respect pentru diversitate avem cu toţii de câştigat, este important să nu lăsăm pe nimeni deoparte”, a adăugat Nicolae Ciucă.

În contextul Zilei Dezrobirii Romilor, premierul urează comunităţii rome să obţină „cu paşi repezi” tot ceea ce poate contribui la o viaţă mai bună.

„Stimaţi membri ai comunităţii rome din România, vă felicit cu ocazia acestei zile în care sărbătoriţi unul dintre cele mai valoroase drepturi, libertatea care vă este atât de dragă. Vă urez să obţineţi cu paşi repezi tot ceea ce poate contribui la o viaţă mai bună pentru dumneavoastră, din toate punctele de vedere – social, material şi spiritual. Vă doresc sănătate şi viaţă lungă”, transmite premierul.

România marchează duminică 166 de ani de la dezrobirea integrală pe teritoriul naţional a ultimilor romi rămaşi în sclavie, printr-o lege promulgată de domnitorul Barbu Ştirbei la 20 februarie 1856, „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”, în urma căreia 250.000 de romi au primit statutul de oameni liberi. Un act normativ similar fusese votat de Divanul Obştesc în Moldova, cu aproximativ două luni înainte, la iniţiativa domnitorului Grigore Alexandru Ghika. (Sursa: Agerpres)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Dezrobirea Lor este urmata de : jafuri, crime, talharii, asadar, parca as da Timpul Inapoi.

  • Ciolancu nu zice nimic pe limba sa ?

  • După atâta amar de vreme precedată de ce n-ar merge și urmată.. Mai ales când câte’un lanț greu la gât și câte’o bătălie mai dau culoare Patriei..
   Ba mai nou, și Europei..

 2. la campionatele mondiale de dans, numai ei

  in topul bilboard, asijderea

  • Când n-ai ce face toată ziua îți cam vine cheful să dai din buric sau să pui mâna pe o vioară (mai ales dacă ai găsit-o în sufrajăria unui fraier).

 3. Can este ziua dezrobiri Ruminilor Valahi ???in valahia robii se numeau rumani …….

 4. Ciucă a acceptat sa faca jocul PSD deși avea propriul program de guvernare pe care putea sa-l implementeze cu ajutorul celor de la USR.
  Nu mai e altceva de spus.
  Ciuca e fix ca ei

  • Adica Acel Dezrobit Sarbatorit Astazi ?

  • Iohannis si Dancila le-au pus eticheta public deci e ok sa spun si eu: autist

  • Carei faza cu SECU ristul @motz care si in somn SECU reste ca orice SECU rus si SECU pesedeu? Luminati un om simplu, fie-va mila!

 5. propun un film pe las vegas..talentatul domn vanghelie

 6. Am trecut recent prin locul unde mi-am petrecut copilaria in Ferentari, pe strada Brezoi, printre romi (atunci nu le ziceam asa), anii 50. Statul pe atunci era unul politienesc si nu prea isi permiteau multe, asa ca nu am avut necazuri din pricina lor, doar ca eu eram venit recent de la tara si cand ma vedeau strigau la mine „taranu par pa limba”. Am vazut ca acum exact pe maidanul pe care ma jucam eu cu mingea de carpa li s-a construit un centru de cultura modren. Calea Ferentarilor colt cu strada Brezoi.

 7. DA
  DEZROBIRE
  DE LA CINE?
  DE LA MUNCA!
  DE LA CINSTE!
  DE LA CASTIGUL UNUI BAN CINSTIT!
  CATE FONDURI EUROPENE SI DIN ALTE GRANT-URI AU MERS IN ULTIMII 20 DE ANI PENTRU PROPASIREA ROMILOR?
  FARA NUMAR
  LUATI SI CERCETATI INSP DOAR LA CATE FONDURI SI PROGRAME AU FOST ALOCATE PENTRU ROMI,
  SI?
  CAINELE LATRA, CARAVANA ISI VEDE DE MERSUL EI ….
  MA LASI…