Circa 930.000 de pensionari din România primesc pensia minimă de 800 lei

Aproximativ 934.000 de pensionari erau, în luna februarie, beneficiari ai indemnizației sociale, adică primeau pensia minimă de 800 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Numărul lor a scăzut cu 7.194 față de luna anterioară.

Majoritatea acestor pensionari nu au avut un stagiu complet de cotizare, ceea ce înseamnă că ar primi o pensie chiar mai mică dacă ar fi luate în calcul doar contribuțiile plătite la stat atunci când lucrau, așa că statul întregește pensia lor din contribuție până la 800 lei. Totodată, printre cei care primesc indemnizația socială minimă se regăsesc și cei care au lucrat toată viața pe salariul minim.

Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în februarie, aproape 800.000 erau pensionari din sistemul public și 140.000 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor, potrivit CNPP.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei pe care o completează statul de la buget, pentru a ajunge la 800 lei, este de 300 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – de 349 lei, Bistriţa-Năsăud (344 lei) şi Hunedoara (340 lei).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 34.831, şi în judeţele Suceava (32.268 pensionari), Iaşi (28.564) şi Dolj (27.626).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 158 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 203 lei şi 245 lei, în funcţie de sector) şi în judeţele Ilfov – de 260 lei şi Gorj (233 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (9.546 persoane), urmat de Dolj (9.234) şi Botoşani (8.825).

Comentarii

  1. Există pensionari CAP care au muncit 32 de ani, dar veniturile lor anuale au fost mici și nu au decât 0,4 puncte. Este vorba, probabil, despre cei de peste 80 de ani. Ceilalți sunt oameni care au avut o vechime mai mică de 25 de ani cât era vechimea standard. Și ei sunt cei mai mulți, după cum arată numărul dat de autorul articolului. Vă dați seama câte persoane nu au lucrat, dar au nevoie de asistența socială? (din păcate!). Să ne uităm în jurul nostru! Ce se va întâmpla cu cei care acum nu muncesc sau lucrează pe salariul minim pe economie? În ce situație vor fi când vor ajunge la vârsta de pensionare? Nici nu-mi dau seama unde este problema: la angajatorii care plătesc prost sau la angajații care acceptă o astfele de situație? Sau la instituțiile care nu-și fac treaba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *